luni, 23 februarie 2015

Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului

La Centrul eparhial Roman s-au desfăşurat sâmbătă, 21 februarie 2015, lucrările Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Acestea au fost precedate de un Te Deum în Catedrala Arhiepiscopală din Roman, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim.

Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a prezidat în urmă cu două zile prima adunare eparhială în calitate de arhiepiscop al scaunului vlădicesc de la Roman. Întrunirea s-a bucurat de prezenţa membrilor mireni şi clerici, a consilierilor şi inspectorilor de la Centrul eparhial Roman, dar  şi de cea a părinţilor protopopi din cele şase protoierii ale eparhiei. Mai întâi, în Catedrala Arhiepiscopală din Roman, ocrotită de Sfânta Cuvioasă Parascheva, a fost săvârşită o slujbă de Te Deum de către arhim. Pimen Costea, vicar-administrativ al Eparhiei Romanului şi Bacăului, împreună cu un sobor de preoţi, după cum ne-a transmis pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. În continuare, în sala de şedinţe a Centrului eparhial Roman s-au desfăşurat lucrările Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, prezidate de Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului. Înaltpreasfinţia Sa şi-a exprimat cu acest prilej bucuria de a se reîntâlni la începutul anului 2015 cu membrii deputaţi, pentru a evalua activitatea pastoral-misionară, culturală, administrativă, financiară, patrimonială, desfăşurată în anul 2014. „După ce am săvârşit slujba de Te Deum în catedrala străveche a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, ne-am întrunit aici, la sala de şedinţe, pentru a face o retrospectivă a celor ce le-am săvârşit în anul 2014, cu ajutorul lui Dumnezeu. Suntem chemaţi să retrăim cu sensibilitate toate evenimentele care au marcat această de Dumnezeu păzită eparhie, să simţim pulsând în fiecare din noi harul Duhului Sfânt pe care L-am invocat în cadrul slujbei. Ne-am rugat ca Dumnezeu să ne călăuzească paşii, spre a împlini cele ce sunt de folos în viaţa noastră, în activitatea pe care o desfăşurăm în cadrul eparhiei, în mijlocul fiilor duhovniceşti rânduiţi spre a-i păstori pe calea mântuirii“, a menţionat IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim în cuvântul său.

Misiune în păstrarea valorilor credinţei ortodoxe

Arhipăstorul Eparhiei Romanului şi Bacăului a amintit apoi de evenimentele care s-au derulat în anul 2014, două dintre acestea fiind considerate istorice pentru Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului: trecerea la cele veşnice a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie, „a cărui slujbă de prohodire şi punere în mormânt poate fi considerată şi un eveniment pastoral-misionar, prin amploarea şi prezenţa credincioşilor, preoţilor şi ierarhilor“, şi alegerea noului chiriarh al eparhiei. „Vă mulţumesc pentru încrederea, dragostea şi sprijinul acordat în tot acest timp, pentru că v-aţi implicat în proiectele pe care le-am iniţiat şi derulat în a doua parte a anului 2014. Implicarea dumneavoastră ne dă speranţă şi încredere că Eparhia Romanului şi Bacăului îşi va continua misiunea de păstrare şi promovare a valorilor credinţei ortodoxe strămoşeşti, de călăuzire a credincioşilor şi de sfinţire a vieţii lor, de orientare a noastră, a tuturor, către Hristos, Cel ce ne primeşte pe fiecare cu dragoste, aşa cum evocator exprimă textul Evangheliei din Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi. Nădăjduim şi noi, ca la invitaţia Mântuitorului Hristos de a intra în Împărăţia Sa cea cerească, să primim răspunsul: «Veniţi binecuvântaţii Tatălui Meu, de moşteniţi împărăţia cea gătită vouă de la întemeierea lumii»“, a adăugat IPS Arhiepiscop Ioachim.

Activitate dinamică în plan social-filantropic

Ierarhul de la Roman a făcut apoi o scurtă prezentare a activităţilor derulate în anul 2014, arătând că acestea s-au potrivit nevoilor spirituale, culturale, pastorale şi misionare ale credincioşilor, mai ales că în toate acestea s-au implicat şi membrii Adunării eparhiale. „În cadrul celor cinci comisii de lucru s-a luat act de rapoartele de activitate ale sectoarelor Centrului eparhial şi ale celorlalte subunităţi bisericeşti şi au fost aprobate propunerile pentru anul 2015. În dialogul care a urmat, au fost aduse remarci pozitive privind activitatea desfăşurată în anul 2014 şi s-au prezentat noile proiecte privind obiectivele eclesiale şi nu numai, din principalele localităţi ale eparhiei. Din luările de cuvânt s-a remarcat aprecierea faptului că activitatea desfăşurată în această eparhie în plan social-filantropic, misionar şi cultural a fost una dinamică. La finalul întâlnirii, ierarhul a mulţumit tuturor membrilor laici ai Adunării eparhiale care s-au implicat în activitatea social-filantropică, sprijinind în mod deosebit centrele Fundaţiei «Episcop Melchisedec» de la Roman şi Bacău şi Centrul rezidenţial pentru bătrâni de la Parohia Hârja, precum şi celelalte proiecte desfăşurate în anul 2014“, a relatat pr. inspector Constantin Gherasim.

Niciun comentariu: