Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a sfinţit duminică, 14 iulie 2013, Biserica cu hramul “Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din parohia Cucova-Strunga, Protopopiatul Pașcani, judeţul Iaşi. În prezent, lăcaşul de închinăciune deserveşte un număr de 90 de localnici.
Constantin Ciofu
Slujba de sfințire a început la primele ore ale dimineţii într-o atmosferă
duhovnicească. PS Calinic Botoşăneanul, împreună cu soborul de preoţi şi diaconi, a oficiat apoi Sfânta Liturghie. După cum ne-a relatat pr. Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Paşcani, la acest moment de rugăciune au asistat în jur de 1000 de credincioşi. "Au fost prezenți neașteptat de mulți credincioși. Dacă în parohie sunt 90 de credincioși, de data aceasta, la această sărbatoare unică în viața bisericii dar și a comunității de credincioși din Cucova, la Sfânta Liturghie au participat în jur de 1000 de suflete. Părintele paroh Ciprian Agavriloaie a primit rangul de iconom stavrofor, iar părintelui Evghenie-Costel Calanciuc, care acum este preot misionar la o parohie din Italia, i s-a conferit diploma de onoare «Mitropolitul Dosoftei». Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor a ținut un cuvânt de învățătură axat pe o exegeză a textului din Evanghelia după Ioan, care s-a citit în timpul Sfintei Liturghii. Această pericopă evanghelică cuprinde rugăciunea arhierească a Mântuitorului nostru Iisus Hristos din Grădina Ghetsimani. Mântuitorul se roagă pentru ucenicii Săi, care au fost aleși și întăriți de cuvântul lui Dumnezeu, ca ei înșiși să devină cuvântători ai lui Dumnezeu în lumea aceasta. Având în vedere că Mântuitorul a întemeiat Biserica pe acest pământ, apostolii au avut binecuvântarea Domnului nostru Iisus Hristos să păstreze unitatea dintre ei, dar mai ales să păstreze unitatea Bisericii. Dacă s-a sfințit o biserică, unul din darurile ei este tocmai acela de a păstra unitatea creștină. În ziua sfințirii a fost o atmosferă frumoasă, liniștită, în care s-a simțit cu adevărat lucrarea Duhului Sfânt. Un lucru apreciat, atât de soborul de preoți cât și de pelerinii care s-au adunat cu prilejul acestei sfinte sărbători, a fost faptul că, după ce s-au închinat în sfântul altar al bisericii, aceștia s-au rugat și s-au închinat și în vechea bisericuță a parohei. Acolo, lumina lui Hristos luminează tuturor iar ochiul lui Dumnezeu este cel care aduce lumina în sufletele credincioșilor, după cum s-a auzit și din pericopa evanghelică, cine are ochiul curat, va avea și tot trupul luminat", s-a exprimat pr. protopop Pavel Postolachi.
Lucrări de construcţie sprijinite de credincioşi şi de fiii satului
În localitatea Cucova, se află o comunitate de 90 de credincioși ortodocși. În anul 1930 acest sat avea 119 locuitori, în anul 1966 - 240 de locuitori, în 1977 – 214. Vechea biserică, cu hramul „Sfântul Dumitru”, ridicată acum 100 de ani, a deservit credincioșilor din această parohie timp de un secol. În ultimii ani a fost chilia parohiei Strunga. Începând cu anul 2005, aceasta devine parohie de sine stătătoare. Încă din anul 2001, preotul Costel-Evghenie Calanciuc, de la parohia Hăbăşeşti, începe lucrările pentru o noua biserică din Cucova. "Cu multă osârdie, osteneală, cu multă căutare și cu multă răbdare, părintele a reușit să zidească biserica și să o acopere. În anul 2005, la această biserică este numit preot paroh pr. Ciprian Agavriloaie, sub păstorirea căruia se continuă lucrările de finisare, se pregătește pentru pictură, se termină exteriorul, se execută o pictură în tehnică tempera, se ridică o catapeteasmă nouă, se pictează icoanele catapetesmei și se împodobește lăcaşul de închinăciune cu toate cele necesare desfășurării cultului, cu mobilier nou, strane și cu toate cele aferente. Toată această osârdie a fost posibilă prin contribuția tuturor credincioșilor creștini din Cucova, a celor săraci, majoritatea îmbătrâniți, dar mai ales a unor fii ai satului, precum domnul Liviu Filip, care a fost onorat cu Diploma de onoare «Ștefan cel Mare și Sfânt». Alături de el, au mai fost onorați cu diplome de vrednicie și alți oameni cu bunăvoință, cu dragoste față de biserică și cu posibilități care le-au facilitat dragostea lor față de acest locaș de cult", a amintit pr. protopop Pavel Postolachi.
marți, 16 iulie 2013
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu