Lykourgos Angelopoulos, arhonte protopsalt al Arhiepiscopiei de Constantinopol, a primit din partea Universităţii de Arte „George Enescu“ din Iaşi de titlul de Doctor Honoris Causa.
Decernarea titlului a avut loc luni, 8 iulie 2013, în Sala "Eduard Caudella" a Filarmonicii de Stat Moldova Iaşi, cu prilejul deschiderii ediţiei din acest an a Masterclass-ului de Cânt Bizantin. "Universitatea de Arte din Iaşi şi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei colaborează de şase ani de zile în organizarea Masterclassu-lui de Cânt Bizantin. Universitatea noastră a dorit să-şi exprime aprecierea în mod oficial faţă de activitatea prof. Lykourgos Angelopoulos. Activitatea prof. Lykourgos Angelopoulos rodeşte în inimile tinerilor iubitori de muzică psaltică, prin colaborarea cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, cu Universitatea de Arte din Iaşi şi cu Asociaţia culturală "Byzantion" din Iaşi. Prof. Lykourgos Angelopoulos este un om de suflet al Iaşului, care a devenit oraş de cultură muzicală eclesiastică", a remarcat prep. univ. Adrian Sârbu, coordonatorul proiectului "Masterclass de Cânt Bizantin" şi preşedintele Asociaţiei culturale "Byzantion".
Dascăl de renume, remarcat prin intermediul Corului Bizantin Grec
Lykourgos Angelopoulos s-a nascut la Pirgos, Ileias, în 1941. A studiat dreptul la Universitatea din Atena şi muzica bizantinaă cu Simon Karas. Este protopsalt al Bisericii „Sfânta Irina” (prima catedrală din Atena) încă din 1982, unde a pus capăt sistemului greşit de predare al lui I. Sakellaridis, prin reintegrarea corurilor de muzică bizantină. Este fondatorul şi dirijorul Corului Bizantin Grec şi predă muzica bizantină la Conservatorul de Stat din Atena, la Conservatorul „F. Nakas” şi la Conservatorul „N. Skalkotas”. Este Directorul Corului Bizantin al studenţilor din cadrul Conservatorului de Stat din Atena şi Preşedinte al şcolilor de muzică bizantină din cadrul erhiepiscopiilor Ileias, Rethymnis, Avlopotamou şi Fthiotidos. Este preşedintele Centrului de cercetare a muzicii contemporane din 2005, şi membru fondator al Fundaţiei Culturale Balcanice „Harta lui Riga”. Între 1998 şi 2007 a fost membru al Comitetului Artistic din cadrul Ministerului National al Educaţiei şi Religiei, şi responsabil cu activitatea şcolilor de muzică din Grecia. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Grecia şi-a exprimat gratitudinea faţă de domnia sa, decorându-l cu "Ordinul Sfântului Apostol Pavel" în 2006, în timp ce preşedintele Republicii Elene, Konstantinos Stephanopoulos, i-a acordat onorabila distincţie "Crucea de Argint" a Ordinului "Phoenix" în 2004. A scris numeroase articole de muzică bizantină, iar cartea domniei sale, Les voix de Byzance, a fost publicată în 2005 în Franţa. S-a remarcat în mod deosebit prin activităţile desfăşurate împreuna cu membrii Corului Bizantin Grec. - portal
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu