Copiii de la mai multe clase ale Şcolii "Elena Cuza" din Iaşi se întâlnesc în fiecare săptămână pentru a repeta paşii de dans popular. Ei aparţin Ansamblului "Opincuţa" şi sunt coordonaţi de coregraful Petre Şuşu. În ultimii ani, elevii au participat la concursuri şi festivaluri judeţene şi naţionale.
Ansamblul "Opincuţa" al Şcolii "Elena Cuza" din Iaşi a fost înfiinţat prin intermediul proiectelor "Îngeri în primăvară" şi "Clubul de weekend" , coordonate de prof. Fulvia Horobeţ şi prof. Adrian Chiorescu. În anul 2008, şcoala a încheiat un parteneriat cu Asociaţia de dansuri populare "Eventum", coordonată de coregraful Petre Şuşu, de la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi. În anul şcolar 2009-2010, coregraful Petre Şuşu şi coordonatorii celor două proiecte amintite au lucrat cu un grup de elevi de gimnaziu şi s-a obţinut formarea unui ansamblu de dansuri populare care s-a bucurat de mare succes la nivel local. În anul şcolar 2010-2011, coregraful Petre Şuşu a început să lucreze şi cu elevi din clasele primare. Printr-o colaborare eficientă cu prof. Luminiţa Murariu şi prof. Violeta Popa, s-a reuşit formarea unui ansamblu folcloric. "În şcoala noastră există o tradiţie de foarte multă vreme în ceea ce priveşte muzica populară, dandul popular. Alături de coragraful Petre Şuşu am reuşit să ordonăm mai bine lucrurile şi să ne aplecăm cu o grijă mai mare asupra folclorului autentic din zona Iaşului. Copiii din Ansamblul "Opincuţa" sunt urmaşii Ansamblului "Muguraşii" care au avut rezultate frumoase, primind numeroase premii la festivalurile din ţară. În primul rând dorim să promovăm folclorul autentic din zona Iaşului", a spus Luminiţa Murariu, consilier educativ în cadrul Şcolii "Elena Cuza" din Iaşi.
"Încercăm să continuăm ceea ce au zidit prin muncă foştii dascăli"
Din Ansamblul "Opincuţa" fac parte copii din clasele II-IV de la Şcoala “Elena Cuza” din Iaşi, care se străduiesc prin efortul depus atât la repetiţii cât şi pe scenă. "Ei cunosc foarte multe din tehnicile de dans şi de aceea consider că am reuşit să facem un lucru de calitate. Repetiţiile au loc de două ori pe săptămână, dar în preajma spectacolelor, a festivalurilor, orele de dans sunt mai numeroase. Costumele există de aproape 30 de ani în şcoală, o parte din ele fiind cumpărate în ultimii ani, întrucât numărul membrilor în ansamblu a crescut. În ceea ce priveşte suportul orchestral, căutăm negative de calitate. Încercăm să continuăm ceea ce au zidit prin muncă foştii dascăli. Alături de noi este înv. Popa Violeta, coregraful Petre Şuşu, dar şi prof. Paraschiva Mîrza-Leşan, directoarea Şcolii „Elena Cuza“, care ne susţine ori de câte ori mergem să susţinem un spectacol sau să participăm la un concurs. Fără muncă de echipă nu se poate ajunge la performanţă în domeniul folcloric", a explicat prof. Luminiţa Murariu. Ansamblul "Opincuţa" a participat în ultimii ani la următoarele concursuri şi festivaluri de profil: concursul "Ritmurile copilăriei", proiect organizat de Şcoala "Ion Ghica" şi găzduit de Colegiul "Octav Băncilă", concursul judeţean de folclor organizat de Palatul Copiilor Iaşi, festivalul interjudeţean "Muguraşii" organizat de Şcoala Prisacani, jud. Iaşi, festivalul judeţean "Muguri de cântec şi joc", organizat de Şcoala "Elena Cuza" Iaşi, festivalul internaţional "Artă prin tradiţii şi model în educaţia viitorului cetăţean european", organizat la Ateneul Tătăraşi de către ISJ Iaşi şi Centrul Cultural Francez, concursul judeţean "Sărbătoarea Paştelui la români" organizat de Şcoala "Elena Cuza" din Iaşi în parteneriat cu "Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova" şi Biserica "Sfânta Treime" Iaşi.
joi, 17 ianuarie 2013
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu