luni, 10 iunie 2013

„Să ne bucurăm pentru că putem să zidim biserici“

Credincioşii din mai multe parohii ieşene au participat sâmbătă, 8 iunie 2013, la slujba Vecerniei unită cu Litia în paraclisul parohiei „Învierea Domnului“ şi „Sf. Ierarh Chiril al Alexandriei“ - Dacia din Iaşi. Lăcaşul de închinăciune îşi serbează ocrotitorul în fiecare an pe 9 iunie. 
 
Singura biserică din Iaşi închinată Învierii Domnului şi Sfântului Ierarh Chiril al Alexandriei a îmbrăcat ieri straie de sărbătoare. Sâmbătă seară, un sobor de preoţi din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a săvârşit Vecernia unită cu Litia în cinstea Sfântului Chiril, serbat în parohia Dacia din anul 2007. Pe vremea aceea,  Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a dat al doilea hram parohiei „Învierea Domnului“. Prezent la sărbătoare, părintele Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iaşi 1, a adresat la final un cuvânt de învăţătură despre importanţa scrierilor Sfântului Chiril al Alexandriei. Părintele Toma Gradinaciuc a menţionat faptul că Sfântul Chiril a scris în special despre Sfânta Treime şi despre Maica Domnului, apoi a făcut referire la semnificaţiile Învierii Domnului. „Să vă rugaţi Sfântului Ierarh Chiril al Alexandriei ca să mijlocească în faţa Sfintei Treimi pentru noi. Nădăjduim ca prin ajutorul Sfântului Chiril să ne învrednicim de moştenirea împărăţiei cerurilor“, a spus pr. protopop Toma Gradinaciuc, felicitându-i pe enoriaşii parohiei Dacia, care, alături de pr. paroh Ştefan Chiruţă, se ostenesc la construcţia bisericii parohiale. 
 
De asemenea, pr. prof. univ. dr. Viorel Sava, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi, a remarcat că enoriaşii din Dacia au şansa de la Dumnezeu de a fi ctitorii Bisericii „Învierea Domnului“ şi „Sf. Ierarh Chiril al Alexandriei“. „Să ne bucurăm pentru că putem să zidim biserici. Biserica aceasta este sinteza culturală şi spirituală a dumneavoastră şi a oraşului nostru. Sfântul Ştefan cel Mare a ridicat biserici când satele erau pline de văduve, când copiii îşi plângeau părinţii care nu se mai întorseseră de la război şi când clopotele nu mai încetau să mai bată în dungă. Vremurile noastre nu sunt de doliu, însă sunt vremuri de amărăciune, în care există sărăcie. Dumnezeu îşi alege unde voieşte locul şi când voieşte neamul ca să zidească o biserică“, a accentuat pr. prof. univ. dr. Viorel Sava. Ieri-dimineaţă au fost oficiate Utrenia şi Sfânta Liturghie.

Niciun comentariu: