joi, 13 iunie 2013

Hramul Înălţării Domnului, în Moldova

Biserica noastră sărbătoreşte astăzi praznicul Înălţării Domnului. Mai multe biserici de mănăstire şi parohie din Moldova îmbracă straie de sărbătoare.

Mănăstirea Neamţ, ctitorită de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, îşi serbează astăzi hramul. Sfânta Liturghie, care va fi precedată de Agheazma mică (8:30), va fi oficiată de Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. Tot astăzi îşi serbează primul hram Mănăstirea Golia din Iaşi. Aşezământul ecleziastic de la Mănăstirea Golia se prezintă ca o fortăreaţă tipic medievală. Vechea biserică a mănăstirii a fost ridicată în secolul al XVI-lea de familia Golia. Actuala biserică, construită de Vasile Lupu, refăcută în perioada 1650-1653 şi terminată în 1660 de fiul său, Ştefăniţă, se deosebeşte în totalitate de specificul bisericilor ortodoxe moldoveneşti, atât ca formă a construcţiei, cât şi ca arhitectură. Hram va fi şi la Mănăstirea Galata din Iaşi, precum şi la Catedrala „Înălţarea Domnului“ din Bacău.

Manifestări religioase dedicate Zilei Eroilor

Cu prilejul sărbătoririi Zilei Eroilor şi Înălţării Domnului, militarii Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt“ din Iaşi vor participa în garnizoanele de dislocare la ceremoniale militare şi religioase cu depuneri de coroane şi jerbe de flori. În Garnizoana Iaşi, militarii Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt“ vor organiza astăzi, la ora 12:00, ceremoniale militare şi religioase cu depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentele închinate eroilor din judeţul Iaşi. Militarii Batalionului 634 Infanterie „Petrodava“ din cadrul Garnizoanei Neamţ vor depune coroane şi jerbe de flori la Monumentul Eroilor din Cimitirul Eroilor, iar militarii Batalionului 335 Artilerie din Garnizoana Botoşani vor participa la ceremoniale militare şi religioase cu depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentele eroilor din Cimitirul Pacea.

Niciun comentariu: