Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat vineri, 6 august 2021, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Nechit din comuna Borleşti, judeţul Neamţ. Slujba a fost prilejuită de serbarea hramului Bisericii „Schimbarea la Faţă” a aşezării monahale. Preasfinţia Sa a fost întâmpinat la orele dimineţii de soborul slujitorilor şi de credincioşi, în dangătul clopotelor şi al cântării „Pre Stăpânul”. Clericii s-au îndreptat apoi spre paraclisul de vară, unde s-a săvârşit Sfânta Liturghie. Din soborul slujitorilor a mai făcut parte arhimandritul Petroniu Marin, exarhul mănăstirilor din zona Neamţului, protosinghelul Alexandru Moroşan, directorul Departamentului Farmaceutic „Arimateea” al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, şi părintele Dan Ovidiu Cojan, director emerit al Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Piatra Neamţ. În cadrul slujbei, s-au înălţat rugăciuni de mulţumire pentru toate binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra obştii monahale şi asupra pelerinilor. După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţitul Părinte Nichifor a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţiile sărbătorii Schimbării la Faţă: „Praznicul de astăzi (n.r. vineri, 6 august) ne decoperă că încă în viaţă fiind omul îl poate vedea pe Dumnezeu în slava Sa. Mulţi dintre cei ce şi-au schimbat viaţa, ieşind din iureşul lumii în mănăstiri sau în pustii, au văzut şi au înţeles lucrarea lui Dumnezeu în istorie. (...) Să ne ajute Dumnezeu să trecem Postul Adormirii Maicii Domnului cu gândul de a ne schimba întreaga viaţă în bine, râvnind la cunoaşterea lui Dumnezeu”.
Ieromonahul Nifon Bârdan, hirotesit protosinghel
La momentul împărtăşirii, numeroşi pelerini de toate vârstele, veniţi din mai multe colţuri ale ţării, au primit Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos. La momentul potrivit al slujbei, s-a citit rugăciunea la gustarea strugurilor, aşa cum este rânduiala pe 6 august. Pentru ostneala depusă în ultimii 14 ani, ieromonahul Nifon Bârdan, secretarul Mănăstirii Nechit, a fost hirotesit protosinghel de către Preasfinţia Sa, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Arhimandritul Zenovie Grigore, stareţul Mănăstirii Nechit, a mulţumit Părintelui Episcop Nichifor Botoşăneanul pentru că a slujit Sfânta Liturghie cu prilejul serbării hramului principal al aşezării monahale. În acelaşi timp, şi-a exprimat gândul de recunoştinţă către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan şi către toţi pelerinii care vin cu credinţă la Mănăstirea Nechit pentru a înălţa rugăciuni către Preabunul Dumnezeu. A urmat slujba Parastasului pentru ctitorii aşezământului monastic, iar apoi a avut loc agapa frăţească. Amintim că în seara zilei de 5 august, slujba Privegherii a fost oficiată la Mănăstirea Nechit de către arhimandritul Zenovie Grigore, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Predica de la finalul slujbei a fost ţinută de către preotul Gheorghe Aniculoaie, slujitor la Catedrala cu hramurile „Naşterea Maicii Domnului” şi „Sfântul Ierarh Nicolae” din Moineşti, judeţul Bacău.
Scurt istoric
Mănăstirea Nechit se află în comuna Borleşti, la 35 km sud-vest de Piatra Neamţ, fiind ctitorită în secolul al XV-lea de monahul Nechit Sihastrul. Aşezământul este construit într-o poiană şi este înconjurat de pădure. Desfiinţat în urma decretului comunist din anul 1959, s-a refăcut în întregime după anul 1970, prin strădania arhimandritului Zenovie Ghidescu, mutat la Domnul pe 18 martie 2014, şi prin efortul arhimandritului Zenovie Grigore, stareţul mănăstirii. În patrimoniul Mănăstirii Nechit se află două icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului, precum şi alte obiecte de valoare. De asemenea, mănăstirea a primit în dar din mai multe ţări ortodoxe fragmente din moaştele mai multor sfinţi, aşezate în raclele din Paraclisul „Sfinţii Zenovie şi Zenovia”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu