sâmbătă, 26 decembrie 2020

Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana, serbat la Mănăstirea Hadâmbu

Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana a fost serbat sâmbătă, 26 decembrie 2020, în cea de-a doua zi de Crăciun, în mod deosebit la Mănăstirea Hadâmbu din judeţul Iaşi. Paraclisul de la demisolul catedralei aşezării monahale şi-a cinstit cu acest prilej ocrotitorul. Fiii duhovniceşti ai aşezământului monastic şi pelerinii din mai multe părţi ale ţării au participat la Sfânta Liturghie. Slujba a fost oficiată de către arhimandritul Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu, alături de un sobor de preoţi. Din soborul slujitorilor au făcut parte şi preoţi din Mitropolia Basarabiei. La momentul Chinonicului, au fost interpretate mai multe colinde româneşti. Părintele Andrei Mocanu de la Parohia Cucuteni-Leţcani, Protopopiatul III Iaşi, a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre sărbătoarea Soborului Maicii Domnului, cinstită în a doua zi de Crăciun în calendarul Bisericii Ortodoxe. În acelaşi timp a făcut referire la viaţa Sfântului Cuvios Nicodim de la Tismana, unul din ocrotitorii Mănăstirii Hadâmbu.

Preoţii şi credincioşii au cântat la finalul slujbei „Mulţi ani trăiască!” pentru arhimandritul Nicodim Gheorghiţă şi pentru toţi cei ce îşi serbează onomastica pe 26 decembrie.

La final, arhimandritul Nicodim Gheorghiţă a mulţumit tuturor pentru frumoasele urări, exprimându-şi bucuria pentru că Dumnezeu a rânduit ca zilele de Crăciun să fie serbate aşa cum este tradiţia.

Părintele stareţ şi cei prezenţi au cântat apoi câteva colinde.

Pentru jertfa depusă în ultimii 30 de ani la ctitorirea Mănăstirii Hadâmbu, domnul Costică Postârnac, primar emerit al comunei Ipatele, judeţul Iaşi, şi doamna Viorica Postârnac, au primit din partea arhimandritului Nicodim o icoană cu Maica Domnului.

 









Niciun comentariu: