joi, 3 decembrie 2009

“Prin predică am căutat să dau un sens duhovnicesc creştinului şi vieţii lui”

Părintele Ion Cârciuleanu şi-a lansat duminică, 29 noiembrie 2009 la Biserica cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului“ şi „Sf. Teodora de la Sihla“ – Galata din Iaşi în cadrul serii „Convorbiri spirituale“ cartea intitulată “Predici”. La acest eveniment au participat preoţi, academicieni, profesori, scriitori şi zeci de ieşeni.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul ieşean Galata, ce aparţine de Protopopiatul Iaşi 1, a fost gazda unei lansări de carte a unuia dintre slujitorii acestui sfânt lăcaş. Momentul a fost precedat de slujba Veceniei şi a Acatistului Sfântului Andrei, Apostolul Românilor. În cuvântul de bun-venit adresat celor prezenţi, pr. paroh Mircea Stoleriu a remarcat faptul că pr. Ion Cârciuleanu este „un model pentru preoţii şi poporul lui Dumnezeu”. „De la părintele Ion am învăţat să slujim, să respectăm pe orice om”, a spus pr. Mircea Stoleriu care a amintit apoi faptul că volumul „Predici” este reluarea celui care a apărut în anul 2000, revăzut şi reîmbogăţit. Au mai fost suţinute alocuţiuni de către pr. Dumitru Păduraru, misionar la Biserica „Sf. Atanasie şi Chiril“ din Iaşi şi redactor în cadrul Departamentului teologic al Radio TRINITAS, pr. Nicolae Nicolescu, slujitor la Biserica “Sf. Lazăr” din Iaşi, ce aparţine de Protopopiatul Iaşi 2, prof. dr. Gabriel Ungureanu, de la Spitalul “Dr. I. C. Parhon” din Iaşi, scriitorul Ioan Ţăranu, Bogdan Neculau, realizatorul emisiunilor de viaţă spirituală la Radio Iaşi, pr. prof. dr. Ioan Teşu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ a Universităţii “Al. I. Cuza” din Iaşi şi acad. prof. dr. Valeriu Cotea.

Slova scrisă şi cuvântul, forme de manifestare a gândirii omeneşti

La final, pr. Ion Cârciuleanu a mulţumit tuturor celor care l-au sprijinit să lanseze al doua carte de Predici, îndreptându-şi “gândul către Părintele spiritual, Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, către toţi fraţii preoţi care au arătat dragoste şi înţelegere”. “Cartea pleacă de la duminicile de peste an, de la perioada evanghelică pe care am considerat necesar să o reîmprospătez în memoria cititorului. Totdeauna am fost stăpânit în viaţă de adevărul că slova scrisă şi cuvântul rostit sunt cele mai puternice forme de manifestare a gândirii omeneşti, capabile să producă frământări şi prefaceri, să schimbe pe om, să schimbe societatea, să o zidească sau să o dărâme, să o înalţe sau să o coboare. Prin predică am căutat să dau un sens duhovnicesc creştinului şi vieţii lui. Pe lângă fundamentarea Biblică, absolut necesară oricărei predici, am căutat să imprim duhul Sfinţilor Părinţi, folosind în mare măsură cărţile duhovniceşti, comoară de mare preţ a credinţei noastre. În toate predicile am urmărit şi să descriu că Domnul Iisus Hristos este prezent permanent cu noi, în forme concrete în viaţa creştinilor prin lucrarea Bisericii, conturându-se astfel imaginea lumii ca o piramidă care are în vârf pe Creator, ale cărui raze de iubire se revarsă asupra noastră mai adânc, până la sufletul şi mintea fiecărui om, ultima entitate care formează baza piramidei”, a afirmat pr. Ion Cârciuleanu, care a fost felicitat apoi de toţi cei prezenţi la lansare.

Niciun comentariu: