duminică, 25 aprilie 2021

Hramul Mănăstirii Voroneț din județul Suceava

Credincioşii din mai multe părţi ale ţării şi din Bucovina de nord au participat astăzi, 25 aprilie 2021, la Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea Voroneţ din oraşul Gura Humorului, judeţul Suceava. Slujba a fost săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Ierarhul a fost întâmpinat în faţa străvechii aşezări monahale ctitorită de către Sfântul Voievod Ştefan cel Mare. Preasfinţia Sa a ajuns apoi în sfântul locaş unde s-a închinat la mormântul Sfântului Daniil Sihastrul. Pe un podium amenajat în incinta mănăstirii s-a oficiat Sfânta Liturghie, după ce Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor a citit o rugăciune de dezlegare. La slujbă au asistat stareţe şi monahii din mai multe mănăstiri din judeţul Suceava. După Sfânta Evanghelie, Părintele Episcop Damaschin Dorneanul a adresat un cuvânt de învăţătură în care a făcut referire la sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim şi la viaţa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul Mănăstirii Voroneţ. În cadrul slujbei, Preasfinţia Sa l-a hirotonit preot pe diaconul Ioan Moroşan pe seama Parohiei Florinta-Şcheia, Protopopiatul Suceava II, judeţul Suceava. În semn de apreciere pentru activiatea misionară şi rodnică, Excelenţa Sa Irina Loredana Stănculescu, Consulul General al României la Cernăuţi, a oferit stavroforei Irina Pântescu, întâia stareţă a Mănăstirii Voroneţ, şi stavroforei Gabriela Platon, stareţa aşezării monahale, o cruce pectorală şi o icoană cu Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Stavrofora Irina Pântescu a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, pentru că a binecuvântat ca Sfânta Liturghie din Duminica Floriilor să fie oficiată de către Părintele Episcop Damaschin Dorneanul. Cu binecuvântarea şi la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, la final a avut loc o procesiune dedicată Floriilor în jurul Bisericii „Sfântul Gheorghe” a Mănăstirii Voroneţ. În sala de conferinţe a aşezării monahale a fost prezentată de către stavrofora Gabriela Platon broşura „Mănăstirea Voroneţ, 533 de ani de la înfiinţare, 30 de ani de la deschidere”. Programul s-a încheiat cu un Trisaghion pentru ctitorii aşezământului monastic de la Voroneţ. (Constantin Ciofu)













joi, 22 aprilie 2021

Casa de tip familial „Ştefan” din Săvineşti a fost sfinţită

 Un sobor de preoţi a sfinţit joi, 22 aprilie 2021, casa de de tip familial „Ştefan” din Parohia „Sfinţii Voievozi” - Săvineşti II, Protopopiatul Roznov, judeţul Neamţ. Locuinţa a fost ridicată pentru aproximativ zece copii instituţionalizaţi pe o suprafaţă de teren în valoare de 30.000 de euro. Terenul a fost donat de către Parohia Săvineşti II, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Clădirea ce a fost sfinţită a fost ridicată de către o fundaţie şi o societate comercială, în parteneriat cu Primăria Săvineşti şi cu Parohia Săvineşti II. Momentul festiv s-a bucurat de prezenţa reprezentanţilor instituţiilor implicate în proiect şi de cea a membrilor comunităţii. În cuvântul adresat la finalul slujbei, părintele paroh Petru Munteanu a menţionat că pentru Parohia Săvineşti II este zi deosebită pentru că primeşte în mijlocul ei un grup de „copii minunaţi”. „Acest proiect s-a realizat datorită Consiliului Judeţean Neamţ şi oamenilor deosebiţi care au înţeles necesitatea integrării sociale a copiilor din centrele de plasament. Tinerii beneficiari care locuiesc în acest aşezământ urmează studiile gimnaziale şi stabilesc relaţii de prietenie cu membrii comunităţii noastre. Părintele Ovidiu Ţărnă, misionar de caritate pentru centrele de ocrotire socială din judeţul Neamţ, a propus parohiei noastre înfiinţarea acestui proiect frumos. Mulţumim celor care se vor ocupa de acest proiect. Ne dorim ca împreună să alcătuim o familie frumoasă care să mărturisească iubirea lui Dumnezeu”, s-a exprimat părintele paroh Petru Munteanu. Laurenţiu Dulamă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, a mulţumit soborului de preoţi pentru că prin slujba de sfinţire, harul lui Dumnezeu s-a pogorât peste Casa „Ştefan” din Săvineşti. Părintele Ovidiu Ţărnă a menţionat că la Săvineşti s-a ridicat cea de-a treia casă de tip familial pentru copiii din centrele de plasament. În acelaşi timp, a sublinat că prin astfel de locuinţe se urmăreşte integrarea tinerilor beneficiari în comunitate. Salutul primarului comunei Săvineşti, Daniel Horciu, a fost transmis de către părintele Petru Munteanu. Amintim că scopul construirii caselor de tip familial este acela de a înlocui sistemului instituționalizat de protecție a copilului cu unul bazat pe conceptul familial.





luni, 19 aprilie 2021

Un fragment din Acoperământul Maicii Domnului a fost dăruit Mănăstirii Nechit

 Mănăstirea Nechit din judeţul Neamţ a primit în dimineaţa zilei de 19 aprilie 2021, un fragment din Omoforul Maicii Domnului. Acesta a fost dăruit cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Isaia de Tamassos (Biserica Ortodoxă a Ciprului). Alături de Acoperământul Maicii Domnului, au mai fost aduse fragmente din moaştele Sfântului Apostol Andrei, Sfântului Apostol Petru, Sfântului Apostol Pavel, Sfântului Trifon şi Sfântului Iosif Isihastul. Odoarele de mare preţ au ajuns la Mănăstirea Nechit prin implicarea preotului Mihail Ciolpan de la Parohia „Sfântul Gheorghe” din Akrounta (Cipru) şi prin jertfa arhidiaconului Mihail Ionescu şi a părintelui profesor Ionuţ Bărbulescu de la Biserica „Bucur Ciobanul” din Bucureşti. Un aport deosebit au depus părintele Silviu Butucaru, preşedintele Asociaţiei „Anastasia Romana” din Oneşti, împreună cu preoteasa Ana, Cătălin şi Alina Cristea din Oneşti. Cu acest prilej, arhimandritul Zenovie Grigore, stareţul Mănăstirii Nechit, alături de părinţii aşezării monahale, a oficiat slujba Acoperământului Maicii Domnului. La final, arhimandritul Zenovie Grigore şi-a exprimat bucuria pentru darurile ce se adaugă în patrimoniul Mănăstiri Nechit alături de raclele mai multor sfinţi ai Bisericii Ortodoxe.






miercuri, 14 aprilie 2021

Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin, cinstit la Schitul Pocrov

Credincioşii din mai multe părţi ale Moldovei au participat miercuri, 14 aprilie 2021, la hramul de primăvară al Schitului Pocrov al Mănăstirii Neamţ din judeţul Neamţ. În ajunul sărbătorii închinată Sfântului Ierarh Pahomie de la Gledin, s-a oficiat Utrenia de către protosinghelul Ambrozie, egumenul Schitului Pocrov. În dimineaţa zilei de 14 aprilie, la orele dimineţii s-au săvârşit slujba Acatistului şi Taina Sfântului Maslu. În continuare, un sobor de preoţi a oficiat Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite. Oamenii s-au închinat cu evlavie a racla în care se află moaştele Sfântului Ierarh Pahomie de la Gledin, ctitorul Schitului Pocrov, aflate în Biserica „Acoperămâmântul Maicii Domnului” al aşezării monahale. Răspunsurile la strană au fost oferite de către grupul psaltic al Parohiei Lazaret din Bacău, dirijat de Marian Netea. Protosinghelul Ambrozie Ghinescu a adresat la finalul slujbei un cuvânt în care a remarcat că slujitorii şi pelerinii au avut binecuvântarea să participe la cinstirea Sfântului Ierarh Pahomie în biserica Schitului Pocrov, unde a slujit pentru o vreme şi pe care a sfinţit-o. „În biserica acestui schit, Sfântul Ierarh Pahomie a vărsat multe lacrimi pentru toţi cei ce se vor ruga în acest locaş. Când Sfântul Pahomie a sfinţit biserica aceasta a cerut lui Dumnezeu să păzească acest locaş de închinăciune neasuprit şi nears în vecii vecilor. În acelaşi timp, L-a rugat să trimită oameni buni şi credincioşi care să-I placă şi să facă voia Lui. Sfântul Pahomie s-a rugat Maicii Domnului să ne trimită şi pe noi în acest loc pentru a-I aduce slavă lui Dumnezeu”, s-a exprimat protosinghelul Ambrozie Ghinescu. Programul liturgic s-a încheiat cu Parastasul pentru cei adormiţi, iar apoi a avut loc agapa frăţească. Schitul Pocrov este situat în comuna Vânători, la 17 kilometri vest de oraşul Târgu Neamţ şi la 62 km nord de municipiul Piatra Neamţ. Din dreptul Mănăstirii Neamţ până la Pocrov sunt de parcurs patru kilometri.