marți, 29 septembrie 2009

Seminar dedicat femeii ortodoxe, la Mănăstirea Horaiţa

Fundaţia „Solidaritate şi Speranţă“ a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, în parteneriat cu Programul „Sfântul Dimitrie“, din cadrul Asociaţiei filantropice medical-creştine „Christiana“ din Cluj-Napoca, şi Centrul de formare şi consiliere „Sfinţii Arhangheli“ a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, a organizat la Mănăstirea Horaiţa, din judeţul Neamţ, în perioada 24-26 septembrie 2009, seminarul „Împărtăşindu-ne experienţa, puterea şi speranţa - femeia ortodoxă în societate“. Scopul întâlnirii a fost nevoia de cunoaştere şi apropiere a femeilor ortodoxe slujitoare familiei şi Bisericii.

Desfăşurată cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, acţiunea a fost iniţiată de Antoneta Negru, manager de proiect în cadrul Centrului „Sfântul Nicolae“ al Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă“, şi de pr. Iulian Negru, director executiv în cadrul Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă“. Programul seminarului a început joi, 24 septembrie, la Mănăstirea Horaiţa, cu o scurtă prezentare a participanţilor şi a obiectivelor propuse de iniţiatori. Vineri dimineaţă, după slujba Sfintei Liturghii, a avut loc dezbaterea cu tema „Bogăţia Ortodoxiei“, la care au participat cele 15 femei ortodoxe înscrise în programul seminarului, urmând ca, după-amiază, să aibă loc comunicarea cu titlul „O viaţă spirituală echilibrată într-o lume modernă“. Înainte de rugăciunea de seară, maica Siluana Vlad, stareţa Mănăstirii „Sfântul Siluan Athonitul“ şi coordonatoarea Centrului de formare şi consiliere „Sfinţii Arhangheli“, a ţinut un cuvânt de folos. Sâmbătă, în ultima zi a seminarului, au avut loc două sesiuni de comunicări cu titlul „Icoana lui Hristos - calea lui Hristos şi calea mea“ şi „Femeia ortodoxă ca lider“, susţinute, la fel ca în ziua precedentă, de Emily Rakes, Roberta Sardell şi Margo Kelly, misionare în cadrul Centrului Misionar Creştin-Ortodox (CMCO) din SUA. „Acest seminar s-a dorit a fi o retragere în linişte şi simplitate, o cunoaştere reciprocă, dar mai ales o regăsire a eului spiritual. Ne-am dat seama că avem probleme comune, la care am încercat să găsim soluţii. Au fost momente de rugăciune în comun, de comunicare şi comuniune“, a declarat Antoneta Negru, coordonatoarea proiectului.

„Acest seminar a însemnat şansa şi bucuria de a întâlni oameni“

Femeile ortodoxe care au luat parte la acest seminar, majoritatea soţii de preot, s-au arătat încântate de faptul că au reuşit să se cunoască mai bine şi să mărturisească din experienţele proprii frământările sau problemele cu care se confruntă. „Am trăit clipe unice încărcate de învăţătura creştin-ortodoxă şi de bucuria împărtăşirii experienţei personale cu femei ortodoxe practicante şi trăitoare. Bucuria a fost cu atât mai mare cu cât a fost în mijlocul nostru maica Siluana Vlad şi invitatele din SUA, care ne-au ajutat să conştientizăm faptul că noi, femeile ortodoxe, suntem o forţă care poate întoarce societatea contemporană, prin rugăciune şi exemplu propriu, la izvorul seninătăţii şi al bucuriei în Hristos, ajutând-o să-şi regăsească echilibrul printr-o viaţă spirituală bogată“, a declarat Diana Cârcu, directorul Grădiniţei „Buna Vestire“ din Iaşi, a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. „Acest seminar a însemnat şansa şi bucuria de a întâlni oameni care şi-au împartăşit frământările, bucuriile şi tristeţile, toate raportate la nevoia adâncă a sufletului de a merge şi de a nu se abate de la calea care duce spre Hristos. Seminarul a însemnat emoţia de a vedea oameni care au trecut prin evenimente dureroase, dar care nu şi-au pierdut dragostea şi puterea de a mărturisi că fără Dumnezeu nu suntem nimic şi nu putem face nimic“, a mărturisit Mihaela Dîmbu, asistent educaţional în cadrul Grădiniţei „Buna Vestire“.

Cristina Sturzu, editor la „Ziarul Lumina“, a menţionat: „M-a bucurat mult participarea la această întâlnire, sper să fie prima dintr-un şir de astfel de acţiuni pe care le vom desfăşura ulterior, iar pe viitor, ca şi soţii de preot, să creăm mici puncte de întâlnire pentru femeile credincioase care au nevoie de această comuniune în duh în parohiile din care facem parte“.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu