vineri, 20 noiembrie 2009

Simpozion dedicat metodelor de predare a picturii bisericeşti, la Facultatea de Teologie ieşeană

În Sala Studium de la Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae“ a Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi a avut loc ieri, 19 noiembrie 2009, Simpozionul internaţional „Metode de predare a picturii bisericeşti“. Manifestarea, la care au participat artişti din mai multe ţări ortodoxe, s-a bucurat de prezenţa Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a binecuvântat lucrările simpozionului.

Timp de patru zile, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi a fost gazda celei de-a doua ediţii a Atelierului internaţional de pictură bisericească. Pictori de seamă din Serbia, Grecia, Rusia, Bulgaria şi România, constituiţi în Grupul EIKONA, au realizat lucrări plastice murale în spaţiile Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi. Aceştia şi-au încununat munca prin participarea la Simpozionul internaţional „Metode de predare a picturii bisericeşti“, în cadrul căruia au fost expuse teme legate de învăţământul de pictură bisericească din spaţiul ortodox. În cuvântul de bun venit adresat participanţilor la atelier, pr. prof. dr. Viorel Sava, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, şi-a exprimat dorinţa „unei colaborări academice“ între pictori şi Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi. „Oaspeţii noştri au împodobit facultatea cu câteva imagini sfinte, cu câteva reprezentări iconografice care îndeamnă mai mult la rugăciune pe profesorii şi studenţii instituţiei noastre. Sperăm că prezenţa dumneavoastră în Facultatea de Teologie din Iaşi nu este doar pentru a vă exprima atitudinile artistice, ci reprezintă şi dorinţa unei colaborări academice în viitorul mai apropiat sau mai îndepărtat“, a spus pr. prof. dr. Viorel Sava, care a mulţumit Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan pentru iniţiativa susţinerii celei de a II-a ediţii a Atelierului internaţional de pictură bisericească la Iaşi, dar şi celor care s-au implicat în organizarea activităţilor.

Pelerinaj la mănăstiri bucovinene

La rândul său, Înalt Preasfinţitul Teofan a adresat un cuvânt de binecuvântare celor care au făcut posibilă desfăşurarea Atelierului internaţional de pictură bisericească. „M-am bucurat pentru că la această întâlnire participă creştini din câteva biserici ortodoxe. Cred că acesta este punctul central al întâlnirii noastre, care a fost înveşmântat în cele câteva icoane care au fost pictate şi care au dat culoare şi conţinut acestei iniţiative. Nădăjduiesc că acest grup care s-a format în jurul icoanei să ajungă să trăiască duhul comuniunii ortodoxe, pe de o parte prezentându-şi identitatea proprie, iar pe de altă parte având capacitatea să vadă elemente puternice în experienţa celuilalt. Cred că astfel se realizează îmbogăţirea reciprocă. Nădăjduiesc că experienţa dumneavoastră şi a domnului Grigore Popescu (nr. - restaurator şi pictor bisericesc), puse împreună zilele trecute, comentate astăzi, verificate mâine (n.r., astăzi) prin contactul cu pictura bisericească de altădată, vor întregi frumuseţea acestei întâlniri“, a spus IPS Teofan. A urmat susţinerea comunicărilor de către profesori din Grecia, Rusia, Serbia, Bulgaria, dar şi de la facultăţi de artă şi teologie din Cluj-Napoca, Bucureşti şi Iaşi. Astăzi, Grupul EIKONA va vizita Mănăstirile Probota, Voroneţ şi Suceviţa.

Mai multe fotografii din cele trei zile de atelier AICI.

Niciun comentariu: