joi, 26 noiembrie 2009

Sărbătoare în parohia Bârsăneşti - Gura Văii, Protopopiatul Oneşti

Sute de credincioşi din parohia Bârsăneşti - Gura Văii, Protopopiatul Oneşti, au participat ieri la slujba Sfintei Liturghii oficiată de PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. La finalul programului liturgic a avut loc sfinţirea casei parohiale, a cărei construcţie a început în anul 2000.

Biserica „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena“ din parohia Bârsăneşti - Gura Văii, Protopopiatul Oneşti, a îmbrăcat ieri veşminte de sărbătoare, la slujba Sfintei Liturghii săvârşită de PS Ioachim Băcăuanul. Din soborul de 20 de preoţi şi diaconi a făcut parte şi pr. Constantin Alupei, protoiereu al Protopopiatului Oneşti. Momentul a fost unul deosebit, întrucât, în urmă cu nouă ani, Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului oficia prima târnosire de biserică în demnitatea de arhiereu. În cuvântul de învăţătură pe care l-a adresat credincioşilor prezenţi la slujbă, Preasfinţia Sa a vorbit despre semnificaţiile Evangheliei din Duminica a XXVI-a după Rusalii. La rândul său, pr. paroh Gabriel Drug-Grecu a mulţumit Preasfinţitului Ioachim pentru prezenţă în numele credincioşilor din parohia Bârsăneşti - Gura Văii şi i-a oferit o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos. A urmat sfinţirea casei parohiale, iar, la final, cei peste 500 de credincioşi au participat la o agapă frăţească.

„Măi tetic, treâ să terminăm bisarica, dacă voi nu m-ajutaţi, apăi cine?“

Biserica parohiei Bârsăneşti - Gura Văii a fost ridicată din dorinţa enoriaşilor, după anul 1990, în timpul păstoririi părintelui Mihai Mândrea. Sfântul lăcaş este amplasat pe un teren obţinut de la familia Bejenaru Gheorghe şi Sofia, de consilierul parohial Constantin Grecu. Constantin Grecu a avut o dorinţă nestrămutată de a-şi vedea visul împlinit, în această lucrare angrenându-şi toate rudele. Cu chipul şi înfăţişarea sa blândă, dar în acelaşi timp şi impunătoare, cu vorba-i caldă („Măi tetic, treâ să terminăm bisarica, dacă voi nu m-ajutaţi, apăi cine, mai tetic?“), reuşea mereu să-şi îndemne rudele şi enoriaşii satului. Până în 1994, biserica a fost ridicată şi acoperită cu tablă. Lucrările la pictură au fost demarate în timpul pr. Petru Roncea, care a dotat sfântul lăcaş cu cele necesare. În luna decembrie a anului 2007 a fost numit paroh pr. Gabriel Drug-Grecu, care a dotat biserica cu sfinte vase noi, sfeşnic cu trei braţe, un sfânt chivot pe sfânta masă, s-a montat sistem de alarmă, la casa parohială s-a săpat şi tubat o fântână de 12 metri, care în prezent are 9 metri de apă, s-au parchetat cele două camere rămase neterminate, s-a achiziţionat şi cimentul necesar construirii gardului în jurul casei parohiale. „Parohia este una mică, de gradul trei, şi are în prezent un număr de 200 de familii cu care sperăm să finalizăm toate lucrările rămase, spre lauda lui Dumnezeu Celui în Treime slăvit şi spre slava Sfintei Sale Biserici“, a spus preotul paroh.

Pe viitor, în parohia Bârsăneşti - Gura Văii vor fi demarate lucrări la casa praznicală şi se va ridica un monument închinat eroilor.

Niciun comentariu: