duminică, 22 noiembrie 2009

Intrarea Maicii Domnului în Biserică, sărbătorită în Moldova

Biserica Ortodoxă prăznuieşte astăzi Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Mai multe biserici din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei sunt închinate acestei sărbători. În sfintele lăcaşuri aflate în sărbătoare, aseară a fost oficiată slujba Vecerniei, iar astăzi programul liturgic va continua cu Utrenia, Acatistul, Sfânta Liturghie şi pomenirea celor adormiţi.

Biserica „Vovidenia“ din Iaşi îşi sărbătoreşte astăzi hramul. Lăcaşul de cult a fost ridicat înainte de anul 1645, tradiţia atribuind ctitoria domnitorului Vasile Lupu. În anul 1992, Biserica Vovidenia a fost oferită spre folosinţă Asociaţiei studenţilor greci din Iaşi, iar în 2002 biserica a fost preluată de comunitatea elenă. În Protopopiatul Paşcani, astăzi este hram la Valea Seacă. În Botoşani va fi sărbătoare la Biserica „Vovidenia“. Sfântul lăcaş a fost construit din piatră şi cărămidă, în perioada 1834-1838, remarcându-se prin masivitatea şi frumuseţea arhitectonică. În Protopopiatul Săveni va fi sărbătoare în parohiile Mihail Kogălniceanu şi Stânca - Ştefăneşti, iar în Protopopiatul Hârlău îşi serbează hramul biserica parohiei Bârleşti, în timp ce în Protopopiatul Darabani Maica Domnului va fi cinstită în parohia Cuza Vodă. În Protopopiatul Dorohoi astăzi este hram la Strahova, iar în Protopopiatul Ceahlău, parohia Buhalniţa se află astăzi în sărbătoare. În Arhiepiscopia Iaşilor, două aşezări monahale îşi serbează astăzi hramul: Schitul Mănăstirii Neamţ, Vovidenia, şi Mănăstirea Peştera.

Sărbătoare la o parohie din Protopopiatul Oneşti

Intrarea Maicii Domnului în Biserică va fi sărbătorită şi de credincioşii parohiei Dealul Morii - Meleşcani, Protopopiatul Oneşti. Sfântul lăcaş a fost ridicat la iniţiativa căpitanului Gheorghe Ionescu, prin osteneala enoriaşilor, fiind sfinţit în anul 1921 de către vrednicul de pomenire episcop Valerian Ştefănescu. Lăcaşul de închinăciune a fost pictat în tehnica frescă în anul 1977, când s-au reparat şi tencuielile exterioare, care au fost refăcute în anul 1991, când s-a restaurat şi pictura. În anul 1991, biserica a fost resfinţită de către vrednicul de pomenire episcop Ioachim Vasluianul, iar în anii ce au urmat s-a construit o casă praznicală, care a fost sfinţită de PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Programul liturgic dedicat hramului acestui sfânt lăcaş a început aseară, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, la care au participat credincioşii din parohie. Astăzi va avea loc slujba Utreniei, a Acatistului şi Sfânta Liturghie. La final va avea loc slujba de pomenire pentru cei adormiţi. Hram va fi astăzi şi în parohia Căbeşti II din Protopopiatul Bacău Sud şi la Mănăstirea Baimac din judeţul Bacău. Biserica Vovidenia din parohia Dragomireşti, Protopopiatul Vaslui este, şi ea, în sărbătoare. Sfântul lăcaş a fost ctitorit de enoriaşii satului pe la 1774, lângă o biserică mai veche. Impresionează prin acurateţea realizării tehnice, armonia formelor, monumentalitatea spaţiului interior. Păstrează pictură şi mobilier de epocă (iconostasul, strana Maicii Domnului, tetrapodul, jilţul arhieresc, chivotul, pomelnicul-triptic, strane decorate cu rozete, candelabre şi sfeşnice din lemn), precum şi un clopot din 1802.

Niciun comentariu: