marți, 10 noiembrie 2009

Expoziţia de fotografie „Memorie şi spiritualitate“ la Centrul Cultural Francez din Iaşi

Centrul Cultural Francez din Iaşi, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, a organizat vineri, 6 noiembrie 2009, vernisajul expoziţiei de fotografie „Memorie şi spiritualitate“, de Lucian Muntean, în cadrul Proiectului „Decretul 410 - izgonirea din rai“. Evenimentul a fost urmat de o prezentare de fotografii realizate în Mănăstirile Agapia şi Sihăstria.

În perioada 6-7 noiembrie, Centrul Cultural Francez (CCF) din Iaşi a pregătit un dublu eveniment fotografic: vernisajul expoziţiei de fotografie „Memorie şi spiritualitate“, de Lucian Muntean, şi organizarea unei noi sesiuni a Atelierului de fotografie cu tema: „Fotografia documentară“. În deschiderea vernisajului, Dan Daia, asistent cultural al CCF Iaşi, a explicat celor prezenţi în ce a constat Decretul 410 şi care au fost consecinţele aplicării acestuia. A urmat alocuţiunea lui Lucian Muntean, fotograf al cotidianului „Adevărul“, care a apreciat faptul că a fost invitat să colaboreze în cadrul Proiectului „Decretul 410 - izgonirea din rai“, urmând ca mai apoi să povestească ieşenilor prezenţi la vernisaj câteva din impresiile sale în urma documentărilor la Mănăstirile Agapia, Văratec şi Sihăstria. „Mi s-a părut interesant faptul că maicile şi călugării care au suferit în urma Decretului 410, chiar dacă povesteau nişte lucruri teribile care li s-au întâmplat, priveau totul ca pe o încercare a credinţei de la Dumnezeu. Monahii şi monahiile nu au făcut declaraţii acuzatoare şi nu au povestit cele prin care au trecut cu ură. Tocmai acesta este un exerciţiu care îţi dă ocazia să-ţi mărturiseşti credinţa în Dumnezeu. Vizitându-i în chiliile lor, am observat că monahii aveau amenajate mai multe icoane aşezate asemănător cu cele din biserici“, a mărturisit Lucian Muntean.

„Implicarea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei în acest proiect este esenţială“

Expoziţia ce aparţine lui Lucian Muntean face parte din Proiectul „Decretul 410 - izgonirea din rai“, care presupune realizarea, de către Dan Daia, a şapte mărturii audio despre evenimentul istoric ce a afectat profund mănăstirile din România. La sfârşitul anului 1959, Guvernul de la Bucureşti votează un decret special - Decretul 410. Prin litera sa erau excluşi din mănăstiri toţi călugării mai tineri de 55 de ani şi toate maicile de până în 50. Documentarul audio „Decretul 410 - izgonirea din rai“ va relua, pe parcursul a şapte episoade, tot atâtea „felii de viaţă“ surprinse în imagini de către fotograful Lucian Muntean. În perioada următoare va fi lansat site-ul www.decretul410.ro, care doreşte să reunească cât mai multe informaţii despre Decretul 410 şi despre cei care au avut de suferit de pe urma acestuia. „Implicarea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei în acest proiect este esenţială mai ales pentru faptul că am primit binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. IPS Teofan este legat de anul 1959, pentru că este anul în care s-a născut. În acelaşi timp, apropiaţi ai Înalt Preasfinţiei Sale au avut de suferit de pe urma Decretului din 1959. Pe parcursul deplasărilor noastre în câteva din mănăstirile nemţene, pentru a realiza interviurile necesare, am fost însoţiţi de arhim. lect. dr. Emilian Nica, exarhul mănăstirilor din judeţul Iaşi şi Episcopul-Vicar ales al Episcopiei Râmnicului. Fără sprijinul sfinţiei sale nu puteam realiza prima parte a documentării“, ne-a spus Dan Daia. Sâmbătă, 7 noiembrie, Lucian Muntean a animat Atelierul de fotografie împărtăşind publicului ieşean experienţa sa de mai bine de 10 ani în domeniul fotografiei documentare. Expoziţia „Memorie şi spiritualitate“ va putea fi vizitată până pe 30 noiembrie.

Niciun comentariu: