vineri, 6 noiembrie 2009

Cursuri de consiliere pentru preoţii basarabeni, în problematica dependenţei de alcool

În Protopopiatul Ungheni din Mitropolia Basarabiei a avut loc în perioada 22-23 octombrie 2009 un seminar despre problematica dependenţei de alcool şi alte droguri, adresat preoţilor. Întrunirea a avut loc în cadrul Proiectului Transfrontalier European „Un pod de flori nu de droguri“ al Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă“ a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Centrul „Sf. Nicolae“ de consiliere şi reabilitare a persoanelor dependente de alcool şi alte droguri din cadrul Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă“, în parteneriat cu Misiunea Socială „Diaconia“ a Mitropoliei Basarabiei, a desfăşurat, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, a doua parte a Proiectului Transfrontalier European „Un pod de flori nu de droguri“. Astfel, 20 de preoţi din Protopopiatul Ungheni au participat la o serie de prezentări care au abordat problematica dependenţei de alcool şi alte droguri şi despre cum un preot poate ajuta la recuperarea unei persoane afectate de astfel de dependenţe. Invitatul special al acestei întruniri a fost Floyd Frantz, misionar de origine americană, coordonator al programului „Sfântul Dimitrie“ din Cluj-Napoca. Cursul s-a desfăşurat pe parcursul a două zile şi a avut loc într-un spaţiu oferit de Liceul „Ion Creangă“ din Ungheni. „Am considerat necesar să continuăm acest curs întrucât preoţii s-au arătat deschişi şi interesaţi de această problematică. La următoarele prezentări, care vor fi făcute la mijlocul acestei luni, preoţii participanţi vor aduce persoane dependente de alcool care au nevoie de recuperare şi de consiliere“, a spus pr. Iulian Negru, director executiv în cadrul Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă“.

„Preoţii ne-au mărturisit că nu au mai asistat niciodată la astfel de lecţii de formare“

Preoţii au primit mai multe pliante şi cărţi şi au fost receptivi la cursul care s-a predat, deoarece problematica dependenţei de alcool este actuală, iar în timpul studiilor teologice nu au beneficiat de informaţii referitoare la pastoraţia persoanelor dependente. În urma acestor cursuri, preoţii vor putea să dezvolte la nivel de parohie mici centre pentru persoanele afectate de dependenţa de alcool. „Când ne referim la dependenţa de alcool, avem în vedere nu doar pe cei afectaţi direct de consumul de alcool, ci şi pe co-dependenţi. Este dovedit statistic că acolo unde există un băutor, mai sunt cel puţin patru co-dependenţi care trebuie să treacă printr-un proces de recuperare, întrucât alcoolismul este şi o boală de familie, iar recuperarea celui dependent este strâns legată de recuperarea membrilor familiei“, a afirmat pr. Iulian Negru. În paralel cu aceste cursuri de formare pentru preoţi, în clasele din Liceul „Ion Creangă“ din Ungheni au mers voluntari ai Centrului „Sf. Nicolae“ şi au împărţit materiale informative. „Preoţii ne-au mărturisit că nu au mai asistat niciodată la astfel de lecţii de formare. Astfel, ne-au solicitat ca la o întâlnire ulterioară să venim cu mai mulţi colegi, pentru a acoperi nu atât acest liceu, ci şi alte licee care sunt preocupate de această problematică. Întrucât programul este al Bisericii, dorim în primul rând să-i instruim pe preoţi, pentru că ei au un rol reprezentativ în comunitate, cunosc cel mai bine familiile afectate de consumul de alcool, iar pe de altă parte ar putea să ofere un spaţiu, într-o casă socială sau în biserică, unde să se poată întâlni. Astfel, preoţii vor putea să înceapă consilierea persoanelor dependente prin citirea Acatistului «Potirul Nesecat»“, a mai adăugat pr. Iulian Negru.

Proiect implementat cu sprijinul Misiunii Sociale „Diaconia“

Proiectul Transfrontalier European „Un pod de flori nu de droguri“ a început în anul 2008, în urma încheierii unui parteneriat între Fundaţia „Solidaritate şi Speranţă“ şi Misiunea Socială „Diaconia“. În implementarea acestui proiect au fost implicaţi angajaţii Misiunii Sociale „Diaconia“, care au selectat protopopiatele în care echipa de la Centrul „Sf. Nicolae“ să desfăşoare orele de prevenţie şi cursurile de formare. Următoarea etapă a proiectului din acest an va avea loc în perioada 18-19 noiembrie. Potrivit Ministerului Sănătăţii al Republicii Moldova, consumul abuziv de alcool constituie primul factor de risc pentru populaţia ţării, cantitatea de alcool pur consumată pe cap de locuitor ajungând la circa 10-12 litri, anual. Actualmente sunt înregistrate circa 48.000 de persoane afectate de alcoolism cronic. Neoficial, aceste cifre sunt mult mai mari, luând în consideraţie şi consumul casnic de alcool.

Niciun comentariu: