marți, 17 noiembrie 2009

Bucurie sfântă la târnosirea unei noi biserici în Protopopiatul Oneşti

Sute de credincioşi au participat duminică, 15 noiembrie 2009, la slujba de sfinţire a Bisericii „Sf. Nicolae“ din parohia Blaga, Protopopiatul Oneşti. Târnosirea sfântului lăcaş a fost oficiată de PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, care a săvârşit apoi slujba Sfintei Liturghii, la finalul căreia pr. paroh Vasile Lăcătuşu a fost hirotesit iconom stavrofor.

Localitatea Blaga din comuna Dealul Morii, judeţul Bacău, este aşezată pe valea pârâului Blaga. Satul are trei biserici: „Adormirea Maicii Domnului“, „Sf. Arhangheli“ şi Biserica „Sf. Nicolae“, cea care a îmbrăcat în urmă cu două zile straie de sărbătoare. Credincioşii s-au bucurat de prezenţa, la acest eveniment solemn, a Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, care a târnosit lăcaşul de închinăciune. Un moment emoţionat pentru sătenii din Blaga şi din localităţile învecinate a fost cel în care Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului a rostit, în cadrul slujbei de sfinţire, cuvintele: „Lumina lui Hristos luminează tuturor“. Atunci, credincioşii au aprins, de la păstorul lor, precum în noaptea de Înviere, lumânările pe care le ţineau în mâini. Slujba Sfintei Liturghii a avut loc pe un podium special amenajat în curtea sfântului lăcaş şi a fost oficiată de PS Ioachim Băcăuanul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi din care a făcut parte şi pr. Constantin Alupei, protoiereu al Protopopiatului Oneşti. Părintele paroh Vasile Lăcătuşu, cel care a coordonat lucrările la biserica sfinţită, a primit rangul de iconom stavrofor. PS Ioachim Băcăuanul a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţia Evangheliei din Duminica a XXV-a după Rusalii şi despre post, urmând ca la final să mulţumească oamenilor pentru prezenţa la slujba de sfinţire şi la Sfânta Liturghie.

„Credincioşii s-au implicat mult în organizarea sărbătorii de la biserica noastră“

Biserica „Sf. Nicolae“ a fost ridicată cu sprijinul Primăriei comunei Dealul Morii, pe locul unui vechi sfânt lăcaş construit între anii 1850-1861 de călugărul Luchian Strat. Arhitectura bisericii îmbină stilurile tradiţionale moldoveneşti. În perioada ce urmează, la acest lăcaş de închinăciune vor fi demarate lucrările de pictură în tehnica frescă. Deşi veniturile celor 260 de familii sunt reduse, credincioşii sprijină cum pot lucrările la biserica lor. „Pentru enoriaşii noştri, sfinţirea Bisericii «Sf. Nicolae» a fost un moment deosebit pentru că un astfel de eveniment nu s-a întâmplat de foarte mult timp. Credincioşii s-au implicat mult în organizarea sărbătorii de la biserica noastră, în primirea Preasfinţitului. Oamenii au aşezat la porţi mese cu flori, în semn de bucurie pentru evenimentul sfinţirii bisericii în care se vor ruga“, a spus pr. Lăcătuşu. În parohia Blaga se desfăşoară o bogată activitate pastoral-misionară şi social-filantropică. După ce a văzut ridicată biserica din zid, părintele paroh acordă acum şi mai mult timp construcţiei bisericii din sufletele credincioşilor, îndemnându-i pe fiecare în parte să fie un model pentru comunitate, prin faptele de zi cu zi.

Niciun comentariu: