joi, 31 ianuarie 2013

„Sfinţii Trei Ierarhi ne învaţă să păstrăm credinţa în duhul adevărului“



Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Suceava a îmbrăcat ieri straie de sărbătoare. În ajunul hramului, Vecernia unită cu Litia a fost săvârşită de Înalt Preasfinţitul Pimen. Ieri-dimineaţă, programul liturgic a continuat cu Utrenia, Acatistul, Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru adormiţi.
Sucevenii i-au sărbătorit ieri în mod deosebit pe Sfinţii Trei Ierarhi, în biserica din municipiu închinată celor trei sfinţi ai Bisericii noastre. Marţi, 29 ianuarie, Înalt Preasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a slujit în acest sfânt lăcaş Vecernia unită cu Litia. Prezenţa ierarhului a fost o bucurie atât pentru preotul paroh Dragoş Buta, care este şi consilier cultural al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, cât şi pentru enoriaşii parohiei care sprijină activitatea social-filantropică şi pastoral-misionară. În predica adresată la finalul Vecerniei unită cu Litia, Înalt Preasfinţitul Pimen a vorbit despre viaţa şi virtuţile Sfinţilor Trei Ierarhi, pomeniţi în fiecare an de Biserica noastră pe 30 ianuarie. „Sfinţii Trei Ierarhi au fost oameni care au avut conştiinţa slujirii în calitate de părinţi duhovniceşti. Ei au fost cunoscuţi şi cinstiţi în timpul vieţii lor pământeşti şi după trecerea la cele veşnice. Dumnezeu, pentru pacea sufletească a oamenilor, a spus tainic unui părinte ca cei trei sfinţi să fie pomeniţi toţi în aceeaşi zi. Acest lucru ne învaţă pe noi că trebuie să-i cinstim la fel pe toţi sfinţii pentru că ierarhizarea o ştie Dumnezeu în împărăţia Sa. Fiecare locaş din ceruri are strălucirea sa, iar toţi sfinţii sunt iubiţi de Dumnezeu. Sfinţii Trei Ierarhi au fost povăţuitori ai credincioşilor, jertfindu-se pentru a rândui cele de folos celor încredinţaţi spre păstorire. Păstorul duhovnicesc trăieşte o mare durere în momentul în care fiii lui se îndepărtează de dragostea lui Dumnezeu şi de adevărul de credinţă. Această durere este mare pentru că omul este stăpânit de păcat, care înseamnă moarte pentru suflet şi pentru trup. Sfinţii Trei Ierarhi au avut o viaţă zbuciumată datorită conştiinţei lor de a-şi face datoria pe deplin. Legea duhovnicească ne arată că atât cât facem binele, avem şi necazuri în viaţă. Aceasta este viaţa creştină cu bucurii şi cu necazuri. Sfinţii Trei Ierarhi sunt oameni care trebuie să fie model pentru orice om, dar mai ales pentru oamenii de cultură. Sfinţii Trei Ierarhi ne învaţă să păstrăm credinţa în duhul adevărului. Rătăcirea de la credinţă înseamnă tot ceea ce este rău. Omul, dacă are credinţa adevărată, are şi morala cea sănătoasă“, a spus Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Părintele paroh Dragoş Buta a mulţumit Înalt Preasfinţitului Pimen pentru că a slujit în ajunul hramului şi pentru că a adresat credincioşilor cuvântul de învăţătură. Credincioşii au participat ieri la slujba Utreniei, a Acatistului, urmate de Sfânta Liturghie şi pomenirea celor răposaţi.

Ocrotitorii şcolilor teologice, cinstiţi la Catedrala arhiepiscopală din Roman

Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit marţi seara slujba Vecerniei unită cu Litia la Catedrala arhiepiscopală din Roman, cu prilejul sărbătoririi ocrotitorilor şcolilor teologice. După cum ne-a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, la finalul slujbei, PS Ioachim Băcăuanul i-a premiat pe elevii Cristian Iosub, din clasa a X-a, şi Teofil Chirliu, din clasa a XI-a, de la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec“ din Roman, care au câştigat faza eparhială a concursului naţional „Părintele Dumitru Stăniloae -110 ani de la naştere şi 20 de ani de la trecerea la cele veşnice“. „Corala Liceului «Episcop Melchisedec» a prezentat un program de cântări liturgice şi imne închinate patronilor învăţământului teologic. De asemenea, liceenii au prezentat referate în care au surprins aspecte din viaţa, activitatea şi opera Sfinţilor Trei Ierarhi“, a declarat pr. Constantin Gherasim.

Sărbătoarea parohiei Poiana, Protopopiatul Târgu Neamţ

Biserica parohiei Poiana - Negreşti, Protopopiatul Tg. Neamţ, şi-a cinstit ieri ocrotitorii, pe Sfinţii Trei Ierarhi. Marţi seara s-a oficiat Vecernia unită cu Litia de către un sobor de preoţi. După cum ne-a relatat pr. Ştefan Zaharia, coordonatorul activităţilor catehetice al Protopopiatului Piatra Neamţ, predica de la finalul slujbei a fost adresată de pr. Nicolae Coşofreţ, de la parohia Dobreni, Protopopiatul Piatra Neamţ. Părintele paroh Ionuţ Lupei a mulţumit enoriaşilor din parohie care au sprijinit lucrările de construcţie finalizate sau aflate în derulare. „Parohia Poiana - Negreşti desfăşoară o amplă activitate catehetică. Grupul de copii se reuneşte duminica la Sfânta Liturghie, iar după terminarea slujbei petrec un ceas alături de părintele paroh pentru a parcurge programul «Hristos împărtăşit copiilor». Anul acesta vor exista activităţi catehetice comune între parohia Poiana şi parohiile vecine. Parohia Poiana desfăşoară o frumoasă misiune şi la grădiniţa din localitate, având o bună colaborare cu instituţiile de învăţământ din comuna Negreşti“, a spus pr. Ştefan Zaharia.

miercuri, 30 ianuarie 2013

Liturghie arhierească la Mănăstirea Sihăstria Putnei

Credincioşii din mai multe zone ale judeţului Suceava s-au rugat în număr mare, duminică, în biserica Mănăstirii Sihăstria Putnei din judeţul Suceava. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Pimen, care a ţinut un cuvânt de zidire sufletească referitor la Evanghelia din Duminica a 31-a după Rusalii.

Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit duminică, 27 ianuarie, Sfânta Liturghie în Biserica „Buna Vestire“ a Mănăstirii Sihăstria Putnei, din judeţul Suceava. La slujbă au participat sute de credincioşi din mai multe zone ale Bucovinei. La finalul Sfintei Liturghii, IPS Pimen a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţiile Evangheliei din Duminica a 31-a după Rusalii. „Sănătatea trupului, şi mai ales a ochilor, este unul dintre marile daruri pe care le primim de la Dumnezeu. Mântuitorul dă vindecare acestui orb din Ierihon, care a strigat: «Iisuse, Fiul lui David, fie-Ţi milă de mine!». Într-un fel, acest orb a deranjat pe cei din jur pentru că a strigat cu glasul său plin de nădejde. Astfel, orbul a dobândit vederea ochilor trupului. Noi avem şi ochii sufletului, conştiinţa, care face parte din chipul lui Dumnezeu. Conştiinţa este puterea sădită de Dumnezeu în oameni. Cu ajutorul acesteia vedem şi înţelegem toate cele din jurul nostru, aşa cum sunt ele. Conştiinţa este cea care ne spune dacă grăim adevărul sau minciuna. Tot ea este cea care ne spune dacă un lucru este sau nu plăcut lui Dumnezeu. Ochii sufletului sunt pentru a vedea purtarea de grijă a lui Dumnezeu şi puterea Sa dumnezeiască. De multe ori suntem orbi şi nu vedem puterea şi purtarea de grijă a lui Dumnezeu. Avem foarte multe mijloace pentru a înţelege prezenţa tainică a lui Dumnezeu. Oamenii trebuie priviţi ca şi chipuri ale lui Dumnezeu, ca fraţi în Hristos. Sfintele biserici, prin arhitectură, prin icoane, prin cuvântul de zidire sufletească, deschid ochii sufletului nostru, mai ales prin Taina Spovedaniei. Este foarte important să cercetăm gândurile şi cugetele noastre, iar cu ajutorul conştiinţei să ne dăm seama unde am greşit şi să venim cât mai des la scaunul de spovedanie“, a explicat Arhipăstorul Eparhiei Sucevei şi Rădăuţilor. Înalt Preasfinţitul Pimen a făcut referire în partea a doua a cuvântului la frumuseţea picturii şi a icoanelor din biserica mare a Mănăstirii Sihăstria Putnei. Înalt Preasfinţia Sa a accentuat necesitatea rugăciunii în faţa sfintelor icoane. „Să mulţumin lui Dumnezeu pentru că avem lumina ochilor trupului. Cei care nu au vederea să ia aminte la pilda orbului din Ierihon şi să aibă credinţă în purtarea de grijă a lui Dumnezeu“, a adăugat IPS Pimen.

Sfinţii Trei Ierarhi, prăznuiţi la Catedrala mitropolitană din Iaşi

La Catedrala mitropolitană din Iaşi se va oficia astăzi Sfânta Liturghie în cinstea Sfinţilor Trei Ierarhi, ocrotitorii şcolilor teologice. Slujba va fi săvârşită de Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. Din soborul slujitorilor vor mai face parte şi profesori ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, care îşi serbează ocrotitorii. După cum ne-a relatat pr. prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, la slujbă vor asista studenţii facultăţii şi cadrele didactice. „Slujba va începe la ora 9:30 şi va cuprinde rugăciuni speciale de mulţumire aduse lui Dumnezeu şi Sfinţilor Trei Ierarhi pentru binefacerile pe care le-au revărsat asupra noastră. Ne vom ruga pentru binecuvântarea şi ajutorul studenţilor şi al profesorilor pe mai departe întru slujirea lui Dumnezeu şi spre mântuirea credincioşilor. Răspunsurile la strană vor fi oferite de Corul bărbătesc „Mitropolitul Iosif Naniescu“, dirijat de pr. Gabriel Nastasă, care va interpreta la momentul Chinonicului un buchet de piese religioase pentru a marca acest eveniment“, a spus pr. prof. dr. Ion Vicovan. (C. Ciofu)

Întâlnirea lunară cu preoţii Protopopiatului Iaşi 2

Preoţii Protopopiatului Iaşi 2 s-au reunit luni, 28 ianuarie, în Sala „Dr. Iustin Moisescu“ a Centrului eparhial Iaşi. Părintele Matei Coruga, de la parohia „Sfântul Vasile cel Mare“ - Tătăraşi din Iaşi, a prezentat referatul cu tema „Probleme pastoral-misionare privind slujba înmormântării“. Un subcapitol al acestei teme a fost „Îndatorirea pastoral-misionară a clerului de catehizare a credincioşilor cu privire la învăţătura de credinţă ortodoxă despre înhumare sau înmormântare“. „Tema a fost tratată în trei capitole destul de importante: «Oficierea slujbei înmormântării pruncilor nebotezaţi sau care s-au născut morţi», «Despre incinerarea morţilor» şi «Înmormântarea sinucigaşilor». Lucrarea a fost alcătuită din punctul de vedere al canoanelor Bisericii Ortodoxe şi din punctul de vedere al hotărârilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Această lucrare amplă s-a bucurat de aprecierea preoţilor, care au luat cuvântul pe marginea temei expuse“, a relatat pr. Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2. În continuare s-a discutat despre proiectul „Dialogul între Teologie, Filosofie şi Ştiinţă, expresie între Biserică şi Universitate astăzi“. (C. Ciofu)

Hramul Bisericii „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Suceava

Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Suceava îşi serbează astăzi hramul. Aseară, slujba Vecerniei unită cu Litia a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. După cum ne-a relatat pr. paroh Dragoş Buta, care este şi consilier cultural al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, astăzi, de la ora 8:00, se va săvârşi Utrenia, apoi se va citi Acatistul Sfinţilor Trei Ierarhi. De la ora 10:00 va fi săvârşită Sfânta Liturghie, care va fi urmată de slujba Parastasului pentru ctitorii, binefăcătorii şi donatorii acestui sfânt lăcaş. „Gospodinele parohiei noastre vor pregăti o agapă pentru toţi credincioşii care vor participa la slujbele dedicate hramului. Prin mijlocirile Sfinţilor Trei Ierarhi, Bunul Dumnezeu să reverse în sufletele noastre sănătate, pace şi bucuria mântuirii“, a spus pr. paroh Dragoş Buta. (C.C.)

Campania „Un dar mic ajută mult“ a ajuns la final

Fundaţia „Solidaritate şi Speranţă“ (FSS) a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a încheiat la sfârşitul săptămânii trecute campania „Un dar mic ajută mult“. În cadrul campaniei s-au strâns fonduri pentru sprijinirea activităţii şcolare a unui număr de 70 de copii asistaţi în centrele de zi ale instituţiei. „Această campanie a fost o premieră pentru FSS, întrucât fondurile au fost strânse prin SMS. Am încercat această modalitate de strângere de fonduri pentru că e o modalitate simplă de a dona. Banii adunaţi pot schimba viaţa copiilor nevoiaşi de care FSS se îngrijeşte. Beneficiarii noştri sunt elevi din Iaşi şi din comuna Bârnova. După orele de curs ei servesc masa în centrele noastre, apoi merg la clase pentru a-şi face temele şi pentru a participa la diferite activităţi“, a declarat Mihaela Maxim, referent marketing în cadrul FSS a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Campania „Un dar mic ajută mult“ a început în luna decembrie a anului trecut şi a adunat suma de 4.000 de lei. (C.C.)

marți, 29 ianuarie 2013

Slujbă arhierească în cinstea Sfinţilor Trei Ierarhi, la Bacău

Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a săvârşit duminică, 27 ianuarie, Sfânta Liturghie la Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Bacău. După cum ne-a relatat arhid. Ciprian Ioan Ignat, secretar eparhial al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, slujba a fost săvârşită în contextul sărbătorii Sfinţilor Trei Ierarhi, pomeniţi în calendarul Bisericii noastre pe 30 ianuarie. Lăcaşul de închinăciune a fost neîncăpător de numărul mare de credincioşi care au dorit să asiste la cest moment de rugăciune. „În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul a vorbit despre semnificaţiile Evangheliei din Duminica a 31-a după Rusalii şi despre învăţătura pe care au lăsat-o Sfinţii Trei Ierarhi pentru timpul în care au trăit şi pentru cei care suntem lucrători în Biserica Domnului. Părintele paroh Vasile Sârcu a mulţumit Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul pentru că a slujit Sfânta Liturghie şi pentru binecuvântarea oferită credincioşilor. De asemenea, părintele paroh Vasile Sârcu a făcut o prezentare a parohiei «Sfinţii Trei Ierarhi» care desfăşoară o activitate filantropică pentru persoanele cu o situaţie materială precară“, a menţionat arhid. Ciprian Ioan Ignat. Părintele Silviu Beşa, slujitor la Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Bacău şi secretar al Protopopiatului Bacău, a primit din partea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul rangul de iconom stavrofor. (C. Ciofu)

Întâlnirea preoţilor coordonatori ai Asociaţiei „Oastea Domnului“ din Moldova

În sala de şedinţe a Centrului eparhial Roman a avut loc ieri întâlnirea clericilor din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, responsabili cu îndrumarea şi coordonarea activităţii desfăşurate de membrii Asociaţiei „Oastea Domnului“. După cum ne-a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, reuniunea a fost prezidată de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. „Şedinţa acestui comitet de iniţiativă a avut drept scop principal cunoaşterea şi soluţionarea eficientă a unor probleme din cadrul Asociaţiei «Oastea Domnului» şi a raporturilor cu Biserica la toate nivelurile. În cadrul întâlnirii s-a pus în discuţie elaborarea unui proiect de implicare, prin preoţii de parohie, a membrilor Asociaţiei «Oastea Domnului» în activitatea liturgică a Bisericii. De asemenea, s-a propus o întâlnire a preoţilor care coordonează membri ai Asociaţiei «Oastea Domnului». Aceasta ar urma să se desfăşoare la centrul administrativ al fiecărei eparhii din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Prin intermediul acestor întâlniri se vor căuta modalităţi prin care preoţii pot fi implicaţi în viaţa pastoral-misionară şi liturgică a comunităţii. PS Ioachim Băcăuanul a mulţumit tuturor celor prezenţi, apreciind faptul că în urma întâlnirii au rezultat idei ce pot fi analizate la nivelul fiecărei eparhii“, a spus pr. Constantin Gherasim. Amintim că PS Ioachim Băcăuanul a fost desemnat de Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei să coordoneze activităţile desfăşurate de Asociaţia „Oastea Domnului“ în Moldova. (C. Ciofu)

luni, 28 ianuarie 2013

Mitropolitul Iosif Naniescu, apărător al Bisericii şi iubitor de rugăciune

Ctitorul Catedralei mitropolitane din Iaşi a fost pomenit, în urmă cu două zile, de preoţi şi credincioşi, la împlinirea a 111 ani de când a plecat în lumea veşniciei. Slujba Parastasului a fost săvârşită, după Sfânta Liturghie, de către un sobor de preoţi şi diaconi. Viaţa, activitatea şi virtuţile mitropolitului Iosif Naniescu au fost evocate de pr. prof. dr. Ion Vicovan.

La Catedrala mitropolitană din Iaşi a fost oficiat sâmbătă, 26 ianuarie, Parastasul pentru vrednicul de pomenire mitropolit Iosif Naniescu, la împlinirea a 111 ani de când s-a mutat la cele veşnice. Iosif Naniescu, care este şi ctitorul Catedralei mitropolitane din Iaşi, a fost pomenit în cadrul Sfintei Liturghii, oficiată în străvechiul lăcaş de închinăciune. Pr. prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, a adresat la finalul slujbei un cuvânt de învăţătură în care a amintit că Iosif Naniescu a fost numit încă din timpul vieţii sfânt, continuând să facă referire la viaţa ierarhului înmormântat lângă Catedrala mitropolitană din Iaşi. „Iosif Naniescu s-a născut la începutul veacului al XIX-lea într-o familie preoţească în ţinutul Iaşului, dincolo de Prut. Faptul că s-a născut într-o familie de preot, a făcut ca el să primească o educaţie creştină, profundă, încă din cea mai fragedă copilărie. Dumnezeu a rânduit, ca tatăl său, Anania, să moară de tânăr. În primii zece ani, mai cu seamă, a fost educat de mama sa, Teodosia, care a avut o chemare puternică spre viaţa monahală. Când avea vârsta de 10 ani, mama lui Ioan, cum s-a numit din botez Iosif Naniescu, s-a hotărât să intre în monahism. El, pentru că de foarte timpuriu a primit o educaţie creştină deosebită, a avut o chemare către viaţa monahală, copil fiind. Tânărul Ioan a fost încredinţat unui frate al mamei sale, Teofilact, care era călugăr. Teofilact era ierodiacon la Mănăstirea Frumoasa din Basarabia, ctitorie a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare. Acolo, tânărul Ioan a deprins primii paşi în viaţa monahală. În 1831, unchiul său, ierodiaconul Teofilact, a venit la Iaşi. Tânărul Ioan a dobândit o evlavie aparte pentru Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava şi Sfânta Cuvioasă Parascheva. Ajuns în Iaşi, Teofilact a primit ascultarea de a sluji la Mănăstirea «Sfântul Spiridon» din Iaşi şi de a îngriji bolnavii din spital. De aceea, l-a luat lângă sine şi pe tânărul Ioan, nepotul său“, a amintit pr. prof. dr. Ion Vicovan.

Iosif Naniescu, hirotonit arhiereu pentru vrednicia sa

În anul 1833, când mitropolitul Veniamin Costachi a oficiat slujba de sfinţire a pietrei de temelie a Catedralei mitropolitane din Iaşi, tânărul Ioan a fost martor ocular şi rugător în acel moment solemn. „Ulterior, ierodiaconul Teofilact a primit ascultarea de a sluji la Biserica «Sfântul Samuel» din Focşani, care ţinea de Mănăstirea «Sfântul Spiridon». Atunci, Teofilact l-a luat pe nepotul său cu sine. Episcopia Buzăului de atunci era păstorită de episcopul Chesarie, care l-a îndrăgit pe tânărul Ioan şi de aceea l-a tuns în monahism, dându-i numele de călugărie Iosif. Episcopul Chesarie a avut ca părinte duhovnicesc pe întâiul mitropolit al Argeşului, pe nume Iosif. În amintirea părintelui său duhovnicesc i-a dat lui Ioan numele de Iosif. Episcopul Chesarie i-a făcut atunci următoarea urare: «Dacă vei fi harnic, înţelept şi silitor, vei ajunge mare precum a fost ierarhul Iosif». Şi a fost ca părintele duhovnicesc al episcopului Chesarie, ajungând chiar mai mare prin darul Domnului. În anul 1836 s-a deschis Seminarul Teologic din Buzău. Rasoforul Iosif a fost înscris în cea dintâi promoţie a acestui seminar, având profesori deosebiţi, foarte buni, înţelepţi şi evlavioşi. Între alţii l-a avut ca profesor pe celebrul cântăreţ şi profesor de muzică psaltică Macarie, care l-a inspirat şi l-a determinat pe Iosif să iubească foarte mult muzica psaltică. Din anul 1840 până în anul 1847 a urmat cursurile Şcolii «Sfântul Sava» din Bucureşti. După Revoluţia din 1848, a fost trimis să fie stareţ al unei mănăstiri din Vâlcea, în apropiere de Drăgăşani. Aici a fost hirotonit ieromonah, cu binecuvântarea mitropolitului Nifon al Ţării Româneşti. În anul 1852 a fost proherisit protosinghel de către Sfântul Calinic de la Cernica, pe atunci episcop. După aproape opt ani a fost trimis la o altă mănăstire din părţile Dâmboviţei, care se numea Găişeni. A condus această aşezare monahală până la sfârşitul anului 1863, când domnitorul Alexandru Ioan Cuza a desfiinţat multe mănăstiri. Ulterior, Iosif Naniescu a fost nevoit să activeze ca profesor, mai ales că avea o pregătire temeinică. Pentru vrednicia sa, în mod excepţional, a fost hirotonit episcop cu titulatura de «Mira Lichiei». În anul 1873 a fost numit episcop la Argeş, iar din 1875 până în 1902 a fost mitropolit al Moldovei, sub numele de Iosif al II-lea“, a remarcat decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi.

Râvnitor faţă de cele sfinte şi milostiv

În continuare, pr. prof. dr. Ion Vicovan a punctat activitatea lui Iosif Naniescu ca mitropolit al Moldovei, făcând referire la câteva dintre virtuţile marelui ierarh. „Catedrala mitropolitană din Iaşi a fost începută de mitropolitul Veniamin Costachi. Din păcate nu a finalizat-o. În urma unei greşeli de proiectare, turla mare, aflată între cele patru turnuri laterale, s-a prăbuşit. În vremea în care Iosif a venit ca mitropolit la Iaşi, cel dintâi lucru pe care l-a avut în vedere a fost acela de a finaliza catedrala. Întrucât în 1877 are loc Războiul de independenţă, a amânat lucrările ca să-i ajute pe soldaţii români aflaţi pe front şi pe familiile acestora. După război, au fost reluate lucrările catedralei. Timp de aproape zece ani a adus catedrala în această formă cu mult efort, cu multă osteneală, cu multă rugăciune şi frământare. După sfinţirea din 1887, Iosif Naniescu a adus în catedrală moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Mănăstirea «Sfinţii Trei Ierarhi». Mitropolitul Iosif Naniescu a apărat Biserica într-o perioadă în care era lovită din toate părţile. Pe lângă râvna faţă de cele sfinte şi faţă de rugăciune, o altă virtute a lui Iosif Naniescu a fost milostenia. Noi, cei de astăzi, trebuie să luăm exemplu din pilda vieţii lui“, a subliniat pr. prof. dr. Ion Vicovan. pagina

„Sfântul Grigorie Teologul a fost mereu cu mintea aţintită la Dumnezeu“

Credincioşii din parohia Rediu l-au cinstit în mod deosebit pe Sfântul Grigorie Teologul. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de pr. Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iaşi, alături de un sobor de preoţi. După slujba de mulţumire, oficiată în faţa icoanei Maicii Domnului, a urmat pomenirea celor adormiţi.

Parohia Rediu, Protopopiatul Iaşi 1, judeţul Iaşi, l-a sărbătorit vineri, 25 ianuarie, pe Sfântul Grigorie Teologul, care este al doilea ocrotitor al bisericii din această comunitate. Deşi vremea a fost neprielnică, enoriaşii de toate vârstele au urcat pe cele două uliţe care duc spre sfântul lăcaş. Biserica de la Rediu, înconjurată de o mantie groasă de nea, părea mai frumoasă ca oricând, mai ales că a fost reabilitată atât în interior, cât şi la exterior. Crucile eroilor căzuţi pe front, presărate în jurul sfântului lăcaş, abia se zăreau din zăpada care încă se cernea la orele dimineţii. Liniştea care domnea pe dealul străjuit de biserică era întreruptă de şuierul vântului, dar şi de frânturi din cântarea de la strană din timpul Sfintei Liturghii. În lăcaşul de închinăciune, oamenii, ca într-o corabie a mântuirii, feriţi de frigul şi vântul de afară, se rugau alături de preoţii slujiori, dând slavă lui Dumnezeu, cinstindu-l pe Sfântul Grigorie Teologul şi mulţumind pentru toate binefacerile pe care le-au primit. Pe chipurile lor se putea citi bucuria că au ajuns la acest moment de sărbătoare în lăcaşul de închinăciune care, cu ani în urmă, era într-un stadiu avansat de degradare. Sfânta Liturghie a fost urmată de o slujbă de mulţumire pentru toate darurile revărsate de Dumnezeu asupra bisericii din Rediu şi asupra credincioşilor acestei parohii.

Sfântul Grigorie, un om cu trăire duhovnicească

Părintele Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iaşi 1, ca delegat al Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a adresat o predică în care a vorbit despre importanţa sărbătorii Sfântului Grigorie Teologul. „Sfântul Grigorie Teologul a fost mereu cu mintea aţintită la Dumnezeu. Acest lucru ne inspiră şi pe noi. Fiecare dintre noi, în toate zilele vieţii noastre, trebuie să avem mintea la Dumnezeu. Dacă vom fi cugetători de Dumnezeu, ne vom feri de păcat, vom fugi de multe ispite şi greutăţi care vin în viaţa aceasta din cauza păcatelor pe care le săvârşim. Dacă vom avea mintea aţintită la Dumnezeu vom fi de fiecare dată ocrotiţi. Gândul către Dumnezeu, după cum spune Sfântul Grigorie Teologul, nu face altceva decât să ne curăţească simţirile, inimile şi sufletele, pentru ca Hristos-Domnul să-Şi facă sălaş înlăuntrul nostru. Sfântul Grigorie Teologul, Sfântul Vasile cel Mare şi Sfântul Ioan Gură de Aur au fost cei care au caracterizat sec. al IV-lea prin învăţătura lor deosebită. Atunci s-a pus la punct învăţătura de credinţă referitoare la persoanele Sfintei Treimi. Prin scrierile şi învăţăturile lor, ei au adus o contribuţie deosebită. Noi, cei de astăzi, punem în practică ceea ce ne-au lăsat moşii şi strămoşii noştri. În această zi, când ne amintim de Sfântul Grigorie Teologul, ne dăm seama că şi prin contribuţia sa avem o credinţă curată. Credinţa noastră sfântă, ortodoxă, este strălucitoare, pentru că vedem cum din taina Sfintei Treimi curge mântuirea pentru sufletele noastre. Din viaţa Sfântului Grigorie Teologul observăm trăirea sa duhovnicească. Cel mai mare folos pe care îl avem de la Sfântul Grigorie Teologul este acela că a cugetat la Dumnezeu prin viaţa sa sfântă. El ne-a lăsat cinci scrieri despre Dumnezeu, care ne sunt de mult folos nouă, preoţilor, până în ziua de astăzi“, a explicat pr. protopop Toma Gradinaciuc, care a îndemnat credincioşii să participe la Sfânta Liturghie în fiecare duminică şi sărbătoare şi să fie aproape de preotul paroh în misiunea pe care o are de îndeplinit.

Sprijin de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

Protopopul Protopopiatului Iaşi 1 a apreciat faptul că la biserica parohiei Rediu au fost realizate ample lucrări de consolidare, felicitând pe cei care au contribuit în ultimii ani la realizarea acestora. „Trebuie să ştiţi că Mitropolia Moldovei şi Bucovinei ajută parohiile care au biserici noi în construcţie. Iată că şi parohia aceasta a primit o cantitate de lemn de la Sfânta Mitropolie pentru lucrările pe care le-aţi săvârşit. În grija Înalt Preasfinţitului Teofan sunt toate bisericile şi toţi credincioşii din Arhiepiscopia Iaşilor“, a adăugat pr. protopop Toma Gradinaciuc. Părintele paroh Ştefan Tulan a mulţumit părintelui protopop pentru că a slujit Sfânta Liturghie în biserica parohiei Rediu.
În casa socială a fost oficiat Parastasul pentru cei adormiţi, pentru eroii căzuţi la datorie pe front şi pentru cei care au murit la Revoluţia din 1989. Biserica parohiei Rediu a împlinit în luna septembrie a anului 2011 un secol de când a fost sfinţită. În prezent, lăcaşul de închinăciune este pregătit pentru veşmântul picturii.

Lucrările Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului

Membrii Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului s-au reunit în urmă cu două zile în sediul Fundaţiei „Episcop Melchisedec“ din Roman. Lucrările au fost prezidate de PS Ioachim Băcăuanul şi au fost precedate de slujba Te Deum-ului. În cadrul Adunării eparhiale de la Roman au fost prezentate rapoartele de activitate pentru anul 2012 şi s-au propus noi proiecte pentru anul în curs.

În sala de conferinţe a Fundaţiei „Episcop Melchisedec“ a avut loc sâmbătă, 26 ianuarie, Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, prezidată de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Întâlnirea a debutat în Catedrala arhiepiscopală din Roman, unde a fost oficiată o slujbă de Te Deum de către un sobor de preoţi, în prezenţa Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul şi a membrilor Adunării eparhiale. După cum ne-a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului şi Bacăului a adresat cu acest prilej un cuvânt de învăţătură, în care a prezentat rolul pe care Adunarea eparhială îl are în viaţa Bisericii. În acelaşi timp, Preasfinţia Sa a vorbit despre ierarhii care au condus destinele eparhiei din scaunul vlădicesc de la Roman, cu demnitate, cu responsabilitate harică, străduindu-se să propovăduiască dreapta învăţătură şi să insufle în rândul credincioşilor cuvântul Sfintelor Evanghelii. „Pe scaunul vlădicesc de la Roman consemnăm prezenţa a peste 75 de ierarhi. Fiecare ierarh a avut un rol important, marcând timpul său. Noi, inspirându-ne din activitatea lor, încerăm să marcăm timpul nostru. Dumnezeu este acelaşi pentru toţi şi diferit pentru fiecare şi de aceea nădăjduim ca Cel Preaînalt să ne inspire în continuare, având exemplul înaintaşilor. Dorim să ducem mai departe cu demnitate şi acribie toate prerogativele care ne-au fost însărcinate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Dorim, de asemenea, să răspundem nevoilor spirituale ale credincioşilor acestei eparhii de Dumnezeu păzite. Din analiza rapoartelor care vor fi studiate în cadrul comisiilor veţi înţelege întreaga noastră activitate“, a spus PS Ioachim Băcăuanul, care a mulţumit tuturor membrilor Adunării eparhiale, cler şi laici, care au răspuns chemării Bisericii de a participa la acest moment important de bilanţ şi de pregătire pentru noile activităţi ale anului 2013. „Întâlnindu-ne în spaţiul Catedralei arhiepiscopale la slujba de Te Deum, am mulţumit lui Dumnezeu pentru cele ce am săvârşit în anul trecut şi ne-am rugat să binecuvinteze ziua de astăzi (n.r. sâmbătă). Dumneavoastră, membrii Adunării eparhiale, aţi fost invitaţi pentru a face o analiză şi un bilanţ al împlinirilor ce au fost realizate de către administraţia eparhială în 2012“, a menţionat PS Ioachim Băcăuanul.

„Vom încerca să continuăm mandatul rânduit de Dumnezeu“

După slujba Te Deum-ului, PS Ioachim Băcăuanul şi membrii Adunării eparhiale au vizitat sediul Fundaţiei „Episcop Melchisedec“, aflată în imediata apropiere a Centrului eparhial Roman, ale cărei lucrări au fost finalizate anul trecut. „Toţi cei prezenţi au putut vedea toate compartimentele fundaţiei, filiala din Roman, respectiv grădiniţa, centrul de zi, sala de şedinţe, dar şi capela în care îşi doarme somnul de vechi vrednicul de pomenire ierarh Melchisedec Ştefănescu. După vizitarea fundaţiei, membrii Adunării eparhiale s-au grupat pe comisiile de specialitate pentru a analiza rezultatele bilanţului pe anul 2012. De asemenea, s-au făcut propuneri pentru anul în care am intrat“, a adăugat pr. inspector Constantin Gherasim. Adunarea eparhială a continuat în sala mare de conferinţe din incinta Fundaţiei „Episcop Melchisedec“, unde au fost prezentate concluziile referatelor făcute de comisiile de specialitate. Totodată, membrii adunării au propus proiecte pentru anul 2013, care este consacrat de Sfântul Sinod al Bisericii noastre Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. La sfârşitul adunării Preasfinţia Sa a ţinut să mulţumească din nou tuturor membrilor, clerici şi laici. „Astăzi, când, din mila lui Dumnezeu, suntem rânduiţi a conduce destinele acestor credincioşi aflaţi în spaţiul administrativ-canonic al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, avem îndatorirea morală de a păstra şi perpetua aceste valori încredinţate de generaţiile ce s-au rânduit de-a lungul timpului, continuând misiunea noastră cu harul şi binecuvântarea lui Dumnezeu. În Biserică nu este decât bună rânduială. Psalmistul David spune că Dumnezeul nostru este Dumnezeul rânduielii şi a făcut ca toate să fie aşezate într-o ordine desăvârşită. Urmând această rânduială, încercăm, la rându-ne, să ne statornicim ordinea noastră în vederea bunului mers al vieţii credincioşilor. Cea mai nobilă atribuţie ce ni s-a dat nouă, slujitorilor şi reprezentanţilor, membrilor aleşi ai Adunării eparhiale, este aceea ca pe fiii Bisericii să-i călăuzim pe calea mântuirii. Vă mulţumesc pentru că aţi venit cu toţii, înfruntând vitregiile vremii. Încurajaţi de frăţiile voastre, vom încerca să continuăm mandatul rânduit de Dumnezeu pentru bunul mers al vieţii bisericeşti. Mulţumim lui Dumnezeu pentru binecuvântarea pe care a revărsat-o asupra slujitorilor Săi, cler şi credincioşi, pentru darurile pe care le oferă din belşug neamului românesc şi eparhiei noastre“, a mai spus Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul. pagina

sâmbătă, 26 ianuarie 2013

„Semăna pe chipurile celor din jur bucuria“

Părintele Constantin Nechifor, fost paroh al parohiei Vlădeni, a fost condus joi, 24 ianuarie, pe ultimul drum de un mare sobor de preoţi şi de sute de credincioşi. Biserica în care a slujit peste un deceniu vrednicul de pomenire slujitor a fost, timp de câteva ore, loc de rugăciune, de întristare, dar şi de nădejde în Înviere.

In biserica parohiei Vlădeni, Protopopiatul Iaşi 1, judeţul Iaşi, a fost prohodit, în urmă cu două zile, preotul Constantin Nechifor, cel care a păstorit mai bine de un deceniu această comunitate. Credincioşii din parohie, dar şi din satele învecinate şi-au îndreptat paşii către sfântul lăcaş din Vlădeni închinat Sfântului Dimitrie, pentru a se ruga şi pentru a-şi lua rămas-bun de la părintele Constantin Nechifor. Cu ochii înlăcrimaţi, bătrâni, tineri sau copii au trecut prin dreptul sicriului cu trupul neînsufleţit al părintelui Constantin, au sărutat Sfânta Evanghelie şi au spus în şoaptă „Dumnezeu să-l ierte“. Cu greu şi-au putut stăpâni lacrimile sătenii din Vlădeni, dar şi din satele învecinate, văzând lângă coşciug membrii familiei îndurerate care îl priveau cu durere pe vrednicul slujitor plecat în lumea veşniciei. În toate zilele până la înmormântare, în biserica din Vlădeni s-a slujit Sfânta Liturghie şi rânduiala Stâlpilor. Miercuri seara, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a oficiat în biserica din Vlădeni slujba Parastasului pentru părintele Constantin Nechifor, adresând cu acest prilej un cuvânt de mângâiere sufletească familiei îndoliate şi enoriaşilor parohiei. Joi dimineaţă, programul liturgic a început cu slujba Utreniei şi a continuat cu Sfânta Liturghie, săvârşită de pr. Ionel Roată, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, ca delegat al Înalt Preasfinţitului Teofan, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul slujitorilor a mai făcut parte şi pr. Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iaşi 1.

O mare durere în sufletele enoriaşilor

Sfânta Liturghie a fost urmată de slujba înmormântării pentru preoţi. Aproape 40 de slujitori din mai multe parohii ale eparhiilor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au înconjurat sicriul pentru a se ruga ca sufletul părintelui Constantin Nechifor să se aşeze în loc de odihnă, unde nu este întristare, nici suspin. Soborului care a slujit Sfânta Liturghie i s-au alăturat preoţi, foşti colegi de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ, dar şi din protopopiatele Eparhiei Iaşilor. Sute de credincioşi au ascultat slujba înmormântării în jurul bisericii din Vlădeni. Pentru cei care l-au cunoscut pe părintele Constantin, plecarea din această lume a fost neaşteptată, mai ales că l-au văzut ultima dată slujind duminica trecută. „A fost un om deosebit! Îmi pare rău că a murit. Parcă ar fi murit copilul meu. A locuit foarte aproape de noi şi era foarte bun. O vorbă caldă ca a părintelui nu cred că voi mai primi vreodată de la cineva. Mereu venea pe la noi şi stătea de vorbă, ne întreba de necazurile noastre şi ne învăţa să fim liniştiţi, să avem credinţă. A fost un om cuminte. Tare îmi pare rău că a plecat din această lume. Nu-mi vine să cred“, a spus Ana Gimigă, o bătrână trecută de 70 de ani din Vlădeni. „Duminica trecută (n.r. duminică, 20 ianuarie) părintele a ţinut o predică foarte frumoasă. Părintele Constantin ne-a îndemnat atunci să mergem la biserică, să ne pregătim din timp sufletul prin spovedanie, să facem fapte bune şi să ne rugăm mai mult. L-am simţit trist când am primit anafora. Moartea părintelui a lăsat o mare durere în sufletele noastre“, a mărturisit Luminiţa Dragoş.

Realizări pe toate planurile în parohiile Iacobeni şi Vlădeni

Părintele protopop Toma Gradinaciuc a amintit că părintele Constantin Nechifor „va rămâne un nume în această zonă pentru că a fost hărăzit de Dumnezeu să slujească în mai toate satele din jurul parohiei Vlădeni“, iar apoi a menţionat câteva date biografice ale celui care i-a zidit sufleteşte pe credincioşi şi i-a pregătit pentru viaţa veşnică. „Bun şi blând a fost părintele Costică, achitându-se mereu de datoriile duhovniceşti. Gândim că Mântuitorul Hristos, la acest ceas când îi primeşte sufletul în împărăţia Sa, îi va spune: «Bine, slugă bună şi credincioasă, peste puţine ai fost credincioasă, peste multe te voi pune; intră întru bucuria domnului tău». Să nu-l uitaţi pe părintele şi să vă rugaţi pentru sufletul lui“, a îndemnat pr. protopop Toma Gradinaciuc.
Părintele Petru Fercal, de la parohia „Sfântul Ioan Botezătorul“ din Botoşani, a vorbit despre misiunea preoţească la care a fost chemat părintele Constantin Nechifor şi despre comuniunea prin rugăciune pentru cel plecat la Domnul. „Părintele Constantin Nechifor este al cincilea din promoţia noastră de la seminar care şi-a îndreptat paşii spre împărăţia lui Dumnezeu. A fost un prieten bun, cu o fire deschisă, care semăna pe chipurile celor din jur bucuria, mulţumirea, pacea şi iertarea“, a subliniat pr. Petru Fercal. A urmat mesajul de condoleanţe din partea locuitorilor comunei Vlădeni, transmis de primarul Cătălin Brânzanu. De asemenea, au fost adresate câteva gânduri de prof. Petru Burlacu de la Liceul Agricol Vlădeni. Părintele vicar administrativ Ionel Roată a transmis condoleanţe familiei îndoliate din partea Înalt Preasfinţitului Teofan, a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul şi a Centrului eparhial Iaşi. În continuare, părintele Ionel Roată a expus în amănunt activitatea pastorală, administrativă, socială, culturală şi misionară pe care părintele Constantin Nechifor a depus-o la parohiile Iacobeni şi Vlădeni. Sicriul cu trupul părintelui Constantin Nechifor a fost scos din biserică şi a fost purtat pe umeri de preoţi în jurul lăcaşului de închinăciune. Afară, zeci de copii l-au aşteptat cu flori în mână pe preotul lor. După rostirea celor trei ectenii, sicriul a fost înmormântat lângă biserica parohiei Vlădeni, pe care părintele Constantin Nechifor a înveşmântat-o în ultimii ani cu o frumoasă pictură.

Filantropie şi rugăciune în ziua Unirii Principatelor Române

La aşezământul pentru persoane vârstnice din Câmpeni, judeţul Buzău, a avut loc, în urmă cu două zile, o acţiune filantropică cu prilejul sărbătorii Unirii Principatelor Române. Ziua de 24 ianuarie a fost marcată şi în parohia Uda, Protopopiatul Paşcani, printr-un program religios şi artistic.

Parohia Săvineşti II, Protopopiatul Roznov, judeţul Neamţ, în parteneriat cu Asociaţia umanitară „Ursula Honeck“ din Piatra Neamţ, a desfăşurat joi, 24 ianuarie, o acţiune filantropică la aşezământul pentru persoane vârstnice din Câmpeni, judeţul Buzău. Acţiunea, intitulată „Hora Unirii“, a avut ca destinatari 23 de bătrâni, care sunt beneficiari ai serviciilor acestui centru social. „S-a reuşit oferirea de încălţăminte, îmbrăcăminte, pături, plapume şi alimente. Acţiunea noastră s-a intitulat «Hora Unirii» întrucât a avut loc pe 24 ianuarie, iar pentru a ajunge la Câmpeni am trecut Milcovul. Mulţumim doamnei Augusta Jumanca, preşedinta Asociaţiei «Ursula Honeck» şi credincioşilor parohiei noastre care au fost solidari în această acţiune. Ne dorim să continuăm activităţile filantropice în aşezământul de la Câmpeni, care se confruntă cu foarte multe probleme şi încercări“, a relatat pr. paroh Petru Munteanu. Parohia Săvineşti II a încheiat joi, 24 ianuarie, un parteneriat cu Protopopiatul de Edineţ şi Donduşeni din cadrul Mitropoliei Basarabiei. Din delegaţia protoieriei au făcut parte părintele Sergiu Mariţoi, protopop de Edineţ şi Donduşeni, şi pr. Neculai Pânzariu, de la parohia Burlăneşti. „Prin intermediul acestui parteneriat, parohia Săvineşti II şi Asociaţia «Ursula Honeck» ne vor oferi îmbrăcăminte pentru copiii şi tinerii nevoiaşi din parohiile noastre. Am rămas impresionaţi de activitatea social-filantropică a parohiei Săvineşti II şi de deschiderea părintelui paroh Petru Munteanu“, a spus pr. Neculai Pânzariu. În cadrul aceluiaşi parteneriat, un grup de tineri din parohiile Protopopiatului de Edineţ şi Donduşeni va participa la Tabăra „Aripi de înger“, care se va organiza în acest an la Centrul social „Popasul iubirii milostive“ din parohia Săvineşti II.
 
Parohia Uda - Tătăruşi, Protopopiatul Paşcani, a sărbătorit pe 24 ianuarie Unirea Principatelor Române. În jurul prânzului s-a oficiat Parastasul pentru făuritorii Unirii şi o slujbă de Te Deum. În continuare, grupul de copii şi tineri „Stephanus Magnus“ a susţinut un program artistic în care a expus întâlnirea dintre domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi moş Ion Roată. „Au fost intonate cântece şi poezii patriotice care au adus lacrimi şi bucurie, totodată, în inimile celor prezenţi. Ne-am bucurat de un număr însemnat de credincioşi, care au răspuns invitaţiei noastre de a rememora evenimentele de la 24 ianuarie 1859“, a spus Răzvan Pintilie, coordonatorul activităţilor cu tinerii şi copiii din parohia Uda.

Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului

Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, va prezida astăzi lucrările Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. În Catedrala arhiepiscopală din Roman se va oficia o slujbă de Te Deum de către un sobor de preoţi. În cadrul întâlnirii vor avea loc adunările pe secţiuni ale Adunării eparhiale. „În sala de şedinţe a Centrulului eparhial se vor face cunoscute rezultatele obţinute pentru anul 2012 de către raportorii comisiilor. Rezultatele rapoartelor vor fi aprobate de membrii adunării. În cadrul Adunării eparhiale se va discuta despre proiectele şi activităţile care se vor derula în anul 2013 în Eparhia Romanului şi Bacăului. Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului se va încheia cu un cuvânt al Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul“, a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Amintim că ieri a avut loc, la Centrul eparhial Roman, lucrările Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, în cadrul căruia s-a analizat activitatea din anul 2012 a acestei eparhii. (C. Ciofu.)

Faza eparhială a concursului dedicat părintelui Dumitru Stăniloae, la Suceava

La Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Mitropolit Dosoftei“ din Suceava au avut loc joi, 24 ianuarie, o serie de manifestări dedicate Unirii Principatelor Române. Elevii seminarului au pregătit referate şi au intonat cântece patriotice. „Cu acest prilej, a fost premiat elevul Emanuel Buta, care a câştigat faza eparhială a concursului naţional «Părintele Dumitru Stăniloae - 110 ani de la naştere şi 20 de ani de la trecerea la cele veşnice». Manifestările s-au derulat în prezenţa Înalt Preasfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care a oferit elevului Emanuel Buta cărţi cu operele părintelui Dumitru Stăniloae. Elevii au fost marcaţi de câvântul de învăţătură şi de aprecierile Înalt Preasfinţitului Pimen. Înalt Preasfinţia Sa a subliniat că patriotismul trebuie să domine viaţa tinerilor“, a spus pr. Gheorghe Hostiuc, inspector pe disciplina religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava. (C.C.)

Slujiri arhiereşti în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

În Duminica a 31-a după Rusalii, Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, va oficia Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Nicolae“ din Hârlău, iar IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, va sluji la Mănăstirea Sihăstria Putnei, din judeţul Suceava. PS Corneliu, Episcopul Huşilor, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala episcopală din Huşi, iar PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, va sluji la Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Bacău. (C.C.)

vineri, 25 ianuarie 2013

Neculai Giosanu a fost, pentru cei care l-au cunoscut şi iubit, modelul „părintelui creştin“

Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Preasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, şi Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, au oficiat ieri slujba înmormântării pentru Neculai Giosanu, tatăl Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

Înmormântarea a fost precedată de slujba Sfintei Liturghii, săvârşită de IPS Teodosie în Biserica „Sfântul Nicolae“ a parohiei Stăniţa, Protopopiatul Roman, judeţul Neamţ. După cum ne-a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, la finalul slujbei, la care au slujit şi asistat preoţi din Eparhia Romanului şi Bacăului şi din alte eparhii ale Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, IPS Calinic a adresat câteva gânduri din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru familia Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul: „Iubit de cei din jur şi de familia sa, domnul Neculai Giosanu reprezintă pentru cei care l-au cunoscut şi iubit modelul de «părinte creştin», înnobilat de virtuţi, un tată care şi-a crescut copiii în dragoste faţă de Dumnezeu şi de neam, care s-a bucurat să ştie că doi din cei opt copii ai săi au ales viaţa monahală, devenind slujitori vrednici ai Bisericii noastre: Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, şi stavrofora Iosefina, stareţa Mănăstirii Văratec, din judeţul Neamţ. Un om care şi-a dedicat toată viaţa familiei sale, un om bun gospodar, harnic şi darnic, cu o înţelegere profundă a rostului vieţii, a încercărilor şi suferinţelor, a bucurie şi binecuvântării lui Dumnezeu. Bunul Dumnezeu l-a binecuvântat pentru credinţa sa cu o familie frumoasă, plină de iubire şi recunoştinţă“. În continuare a fost transmis de către pr. Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor, mesajul de condoleanţe al Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Cuvinte cu o profundă încărcătură duhovnicească au fost rostite şi de IPS Arhiepiscop Teodosie şi de PS Episcop Calinic Botoşăneanul. „Bătrâni şi tineri din frumoasa comună nemţeană Stăniţa l-au petrecut pe răposatul părinte Neculai Giosanu pe ultimul drum, însoţind prin cântări şi rugăciuni soborul ierarhilor. Localitatea Stăniţa a devenit pentru câteva ceasuri un veritabil centru al Ortodoxiei româneşti. Membri însemnaţi ai Sfântului Sinod au arătat un semn de preţuire pentru valorile spiritualităţii româneşti născute pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu“, a mai spus pr. Constantin Gherasim. Amintim că în seara zilei de miercuri, 23 ianuarie, IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, s-a rugat în biserica parohiei Stăniţa pentru sufletul robului lui Dumnezeu Neculai Giosanu.

Părintele Constantin Nechifor, înmormântat lângă Biserica „Sfântul Dimitrie“ din Vlădeni

Părintele Constantin Nechifor, fost paroh al parohiei Vlădeni, Protopopiatul Iaşi 1, judeţul Iaşi, a fost condus ieri pe ultimul drum. Un sobor de preoţi şi diaconi a oficiat de dimineaţă slujba Sfintei Liturghii în Biserica „Sfântul Dumitru“ a parohiei Vlădeni. Părintele Constantin Nechifor, fost paroh al parohiei Vlădeni, Protopopiatul Iaşi 1, judeţul Iaşi, a fost condus ieri pe ultimul drum. Un sobor de preoţi şi diaconi a oficiat de dimineaţă slujba Sfintei Liturghii în Biserica „Sfântul Dumitru“ a parohiei Vlădeni. Delegatul Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost pr. Ionel Roată, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor. Părintele Ionel Roată a transmis cu acest prilej familiei îndoliate mesajul de condoleanţe al Înalt Preasfinţitului Teofan şi a creionat portretul părintelui Constantin Nechifor, care a desfăşurat o activitate pastorală, administrativă şi social-filantropică în parohiile Iacobeni şi Vlădeni. La finalul slujbei au fost rostite mai multe gânduri şi mărturisiri de către cei care l-au cunoscut pe părintele Constantin Nechifor. Sicriul cu trupul neînsufleţit al fostului paroh de la Vlădeni a fost purtat în jurul sfântului lăcaş, apoi a fost înmormântat lângă biserica din Vlădeni. (C. Ciofu)

joi, 24 ianuarie 2013

„Este important să zidim sufleteşte această parohie“

În cartierul Mărăţei din Piatra Neamţ a început, în urmă cu şase ani, construirea Bisericii „Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana“. În prezent se lucrează la acoperiş, iar sfintele slujbe sunt oficiate într-un paraclis din lemn. Deşi posibilităţile materiale ale enoriaşilor sunt limitate, în fiecare an lucrările au avansat.
 
Parohia „Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana“ - Mărăţei 3 din Piatra Neamţ s-a înfiinţat pe 1 mai 1999, ca o necesitate misionar-pastorală din grija şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Piatra de temelie pentru biserica parohială a fost pusă pe 20 mai 2003, iar în primăvara anului 2004, în timpul păstoririi părintelui Anton Pintilie, s-a ridicat un paraclis din lemn. Paraclisul a fost pictat în tehnica frescă de către Iulia Handragel şi s-a dotat cu obiectele necesare slujirii sfintelor slujbe.
În vara anului 2006 s-a început zidirea bisericii mari din cărămidă. „Parohia noastră este misionară, întrucât mulţi dintre enoriaşii noştri nu au un loc de muncă, fiind disponibilizaţi de la o fabrică ce a funcţionat la Săvineşti. Sunt foarte mulţi pensionari şi puţini tineri. Din puţinul credincioşilor noştri s-a reuşit să ajungem la stadiul actual al construcţiei bisericii. Este important să zidim sufleteşte această parohie. Ne dorim ca biserica din sufletele credincioşilor să fie un mijloc de înduhovnicire, pentru a ajunge la asemănarea cu Dumnezeu prin har“, a remarcat părintele paroh Viorel Cruşitu. În mare parte, fondurile pentru construcţia bisericii au provenit din contribuţia credincioşilor parohiei. În fiecare an lucrările de construcţie au avansat. În prezent se lucrează la acoperiş, fiind acoperit cu tablă de cupru turnul mare, turnul clopotniţă, sfântul altar şi cele două abside. Pentru ca sfintele slujbe să poată fi oficiate în noul sfânt lăcaş trebuie realizată tencuiala la interior, instalaţia electrică şi să se monteze tâmplăria. În parohia „Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana“ - Mărăţei 3 se oficiază în fiecare vineri Agheazma mică şi Taina Sfântului Maslu, iar sâmbăta se slujeşte Sfânta Liturghie, urmată de pomenirea celor adormiţi. Sâmbătă seara, dar şi în ajunul sărbătorilor, se oficiază Vecernia. Duminica se slujesc Utrenia, Acatistul şi Sfânta Liturghie. În fiecare vineri şi sâmbătă sunt organizate cateheze pentru copii, tineri şi pentru enoriaşi. „Credincioşii noştri au răspuns mereu apelului nostru. Ne primesc cu dragoste în casele lor în timpul vizitelor pastorale de peste an. Oamenii vin la sfintele slujbe şi sunt apropiaţi de biserică“, a conchis pr. paroh Viorel Cruşitu.
 

Lucrare pentru obţinerea gradului I în preoţie, la Bârlad

În Biserica „Învierea Domnului“ şi „Sfânta Ecaterina“ din Bârlad a avut loc marţi, 22 ianuarie 2013, susţinerea lucrării pentru obţinerea gradului I în preoţie a părintelui Petru Silviu Giuşcă. Părintele Petru Silviu Giuşcă este parohul parohiei „Învierea Domnului“ şi „Sfânta Ecaterina“ din Bârlad. Coordonatorul lucrării intitulată „Pictura bizantină - tradiţie şi actualitate“ a fost conf. dr. Vasile Cristescu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi. Din comisia de evaluare de susţinere a lucrării au făcut parte Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor, pr. prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, şi conf. dr. Vasile Cristescu. La eveniment au participat colegi preoţi ai părintelui Petru Silviu Giuşcă, rude, precum şi ing. Constantin Constantinescu, primarul municipiului Bârlad, care a ctitorit Biserica „Învierea Domnului“ şi „Sfânta Ecaterina“ din Bârlad. Capitolul I al lucrării a abordat istoria picturii bizantine, iar capitolul al doilea a avut ca temă „Tehnici tradiţionale şi moderne în pictura bizantină“, în timp ce al treilea capitol a făcut referire la rolul şi importanţa picturii în viaţa Bisericii. Părintele Petru Silviu Giuşcă a absolvit studiile de licenţă ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi în anul 1994. Între anii 2008-2010 a urmat cursurile de master la aceeaşi facultate, la secţia Patrimoniu cultural (pictură bisericească). La finalul susţinerii lucrării „Pictura bizantină - tradiţie şi actualitate“, părintele Petru Silviu Giuşcă a obţinut gradul I în preoţie. (C. Ciofu)

Seminarul Teologic din Dorohoi, implicat într-un proiect Comenius Multilateral

În perioada 12-20 ianuarie 2013, prof. Gianina Butescu, de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob“ din Dorohoi, a efectuat o vizită de lucru în provincia Karaman - Turcia. Vizita a avut drept scop pregătirea unui proiect Comenius Multilateral, lucrându-se în echipă cu partenerii din Cehia, Norvegia şi Belgia, prezenţi în Karaman în aceeaşi perioadă. Titlul propus pentru derularea proiectului este „Importanţa poeţilor şi filosofilor naţionali pentru tinerii de astăzi“. „Proiectul prevede 20 de mobilităţi care să cuprindă profesori şi elevi de la instituţiile partenere pentru anii 2013-2015. Pentru a facilita cunoaşterea mai bună între elevii participanţi, s-a hotărât ca aceştia să locuiască în familiile colegilor parteneri în proiect, acest lucru contribuind şi la participarea unui număr mare de elevi, prin diminuarea cheltuielilor. De la seminarul dorohoian urmează să participe cei mai buni elevi la limba engleză, preponderent cei de la profilul Filologie-bilingv, română-engleză. Urmează ca în cursul lunii februarie proiectul să fie depus la Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale Bucureşti“, a spus pr. pr. Constantin Muha, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Dorohoi.

Moment cultural la Bacău dedicat Unirii Principatelor Române

Cu prilejul împlinirii a 154 de ani de la Unirea Principatelor Române, Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, în colaborare cu Primăria Municipiului Bacău, organizează astăzi, de la ora 17:00, un moment cultural artistic. Evenimentul, intitulat „Hai să dăm mână cu mână“, va avea loc la Teatrul de Vară „Radu Beligan“ din municipiul Bacău. „Băcăuanii vor putea asculta cântece specifice acestui eveniment deosebit din istoria noastră, în interpretarea Coralei «Episcop Melchisedec» a preoţilor Protopopiatului Bacău. De asemenea, Fanfara Unităţii Militare de Aviaţie Bacău va intona cântări specifice zilei Unirii Principatelor, iar elevii Colegiului Naţional de Artă «George Apostu» şi actorii de la Teatrul «George Bacovia» din Bacău vor oferi publicului o serie de momente artistice“, a spus pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. (C.C.)

miercuri, 23 ianuarie 2013

Bucurie duhovnicească în parohia Calafindeşti

Biserica „Naşterea Maicii Domnului“ a parohiei Calafindeşti, Protopopiatul Rădăuţi, a fost neîncăpătoare duminică, 20 ianuarie, de numărul mare de credincioşi care au participat la Sfânta Liturghie. Slujba a fost săvârşită de IPS Pimen, care a sfinţit cu acest prilej a doua casă parohială din Calafindeşti.
 
Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit duminică, 20 ianuarie, Sfânta Liturghie în parohia Calafindeşti, Protopopiatul Rădăuţi. Din soborul de preoţi a făcut parte şi pr. Petru Lupăştean Barfă, protopop al Protopopiatului Rădăuţi. Enoriaşii parohiei au participat în număr mare la această slujbă, o parte dintre ei purtând costume naţionale. Înalt Preasfinţitul Pimen a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre importanţa mulţumirii pe care oamenii trebuie să o aducă lui Dumnezeu pentru binefacerile primite. „Ne rugăm la Dumnezeu mereu pentru a-i cere ajutor. În acelaşi timp, suntem datori să mulţumim Celui Preaînalt pentru toate binefacerile, dar şi pentru necazurile pe care le întâmpinăm. Sfânta Evanghelie de astăzi (n.r. duminică) ne învaţă că avem îndatorirea de a mulţumi lui Dumnezeu pentru toate binefacerile Sale. Pericopa evanghelică ne arată că din cei zece leproşi vindecaţi, doar unul s-a întors să mulţumească lui Dumnezeu. Cei nouă leproşi nu au înţeles că vindecarea a venit de la Dumnezeu. Prin mulţumirea pe care o aducem lui Dumnezeu, ne apropiem mai mult de El. Noi suntem datori să mulţumim şi binefăcătorilor noştri. Oamenii nu sunt întotdeauna recunoscători şi mulţumitori din cauza mândriei şi a egoismului. Aducând mulţumire lui Dumnezeu, suntem conştienţi că totul depinde de El. Dacă luăm aminte la cele din jurul nostru, vedem purtarea de grijă şi puterea Celui Preaînalt. Omul mulţumitor este un om cu demnitate“, a spus IPS Arhiepiscop Pimen. 

„Cel mai frumos cor de tineri“ din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Arhipăstorul Eparhiei Sucevei şi Rădăuţilor a apreciat faptul că la slujbă au participat mulţi copii îmbrăcaţi în costum popular, dar şi corul parohiei, dirijat de doamna preoteasă Ana Maria Apetroaiei. „M-am bucurat de corul acestei parohii, care stăpâneşte foarte bine cântarea bisericească. Este cel mai frumos cor de tineri din întreaga noastră arhiepiscopie. Desigur, toate corurile parohiilor din Bucovina cântă frumos, pentru că membrii acestora slăvesc pe Dumnezeu cu inima cea bună“, s-a exprimat IPS Pimen. Ierarhul de la Suceava i-a îndemnat pe credincioşii prezenţi să participe în fiecare duminică la Sfânta Liturghie pentru a-I mulţumi lui Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra lor. Părintele paroh Ionuţ Apetroaiei a mulţumit Înalt Preasfinţitului Pimen pentru că a slujit Sfânta Liturghie, manifestându-şi bucuria pentru momentul de sărbătoare prilejuit de prezenţa Înalt Preasfinţiei Sale. „Pentru parohia Calafindeşti este un moment de sărbătoare şi de bucurie duhovnicească. Aceasta pentru că prezenţa Înalt Preasfinţitului Pimen aduce de fiecare dată bucurie, mângâiere şi întărire duhovnicească. După cum puteţi vedea, Înalt Preasfinţite Părinte Pimen, oamenii din Calafindeşti iubesc sfânta biserică, lăsând acasă «toată grija cea lumească», după cum spune cântarea bisericească. De la mic la mare, ei au venit în straie de sărbătoare pentru a-I mulţumi lui Dumnezeu pentru toate binefacerile primite. Vă mulţumim pentru că aţi venit cu atâta dragoste în mijlocul nostru, dar şi pentru dragostea Înalt Preasfinţiei Voastre“, a spus pr. paroh Ionuţ Apetroaiei. 

Sfinţirea noii case parohiale

După oficierea slujbei, la care au participat sute de credincioşi, IPS Pimen a sfinţit a doua casă parohială din Calafindeşti, ridicată pentru pr. Ciprian Cucu, slujitor la Biserica „Naşterea Maicii Domnului“. Anul trecut, Înalt Preasfinţia Sa a sfinţit prima casă parohială a parohiei Calafindeşti. „A doua casă parohială a parohiei noastre a început să se construiască din lemn anul trecut. Locuinţa are parter şi mansardă, fiind situată în partea de sus a satului. Construcţia s-a realizat cu ajutorul părintelui Ciprian Cucu, al credincioşilor din parohie şi al autorităţilor locale“, a relatat pr. paroh Ionuţ Apetroaiei. În ultimii doi ani, în parohia Calafindeşti s-a modernizat cimitirul, s-a schimbat instalaţia electrică în biserică s.a. „În fiecare săptămână organizăm cateheze cu tinerii şi copiii din parohie. Cu aceştia am reuşit în vara anului trecut înfiinţarea unui cor care oferă răspunsurile liturgice la strană. Este o mare bucurie pentru noi că la sfintele slujbe participă foarte mulţi tineri. De asemenea, copiii sunt aduşi la Sfânta Liturghie pentru a fi împărtăşiţi. Pe lângă muncă, oamenii iubesc tradiţiile, portul popular, având evlavie faţă de Biserică şi faţă de tot ceea ce este sfânt“, a spus pr. paroh Ionuţ Apetroaiei. În primăvara acestui an vor începe o serie de lucrări de reabilitare la biserica parohială, care vor consta în schimbarea pardoselii, a sistemului de încălzire şi a ferestrelor. pagina

Preotul Constantin Nechifor a plecat la Domnul

Părintele Constantin Nechifor de la parohia Vlădeni, Protopopiatul Iaşi 1, judeţul Iaşi, s-a mutat la Domnul pe 21 ianuarie 2013. Sicriul cu trupul neînsufleţit al părintelui Constantin Nechifor a fost depus în Biserica „Sfântul Dumitru“ din parohia Vlădeni.

Părintele Constantin Nechifor s-a născut pe 5 august 1960 în Iaşi. În anul 1983 a absolvit Seminarul Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamţ, iar în anul 1984 a fost hirotonit pe seama parohiei Iacobeni, Protopopiatul Iaşi 1. În anul 1998 s-a transferat la parohia Vlădeni, unde a slujit până când a plecat la Domnul. Ulterior a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, pe care a abosolvit-o în anul 1999. „A fost iubit de credincioşii din parohia Vlădeni şi de oamenii din satele din jur, fiind recunoscut pentru blândeţea sa. A fost un bun exemplu de pastoraţie pentru preoţii tineri de la parohiile vecine“, a mărturisit pr. Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iaşi 1. În ultimii ani, la iniţiativa părintelui Constantin Nechifor, biserica parohiei Vlădeni a fost reconsolidată şi pictată. În vara acestui an, fostul paroh de la Vlădeni urma să pregătească sfântul lăcaş pentru sfinţire. Slujba înmormântării va avea loc mâine, 24 ianuarie, de la ora 12:00, şi va fi precedată de Sfânta Liturghie. Aşa cum s-a rânduit şi ieri, astăzi se va sluji Sfânta Liturghie în biserica parohiei Vlădeni, unde este aşezat sicriul cu trupul neînsufleţit al părintelui Constantin Nechifor. De asemenea, în fiecare seară, de la ora 17:00, s-a oficiat slujba Stâlpilor. În tot acest timp, sute de credincioşi au venit să se roage pentru sufletul celui ce le-a fost ani la rând păstor şi duhovnic.

Parastas la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi“ pentru făuritorii Unirii

În biserica Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi“ va avea loc mâine Parastasul pentru domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi pentru făuritorii Unirii de la 1859. Slujba va avea loc la finalul manifestărilor dedicate împlinirii a 154 de ani de când a avut loc Unirea Principatelor Române. Amintim că în biserica acestei aşezări monahale se află rămăşiţele pământeşti ale domnitorului Alexandru Ioan Cuza. „În ficare an, la această slujbă a participat Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, judeţene şi centrale. Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a evocat în fiecare an personalitatea făuritorilor Unirii de la 1859, explicând importanţa acestui moment istoric pentru Moldova şi pentru întreaga ţară“, a spus arhim. Nichifor Horia, stareţul Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi“, care este şi exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor. (C. Ciofu)

Întruniri preoţeşti în protopopiatele Ceahlău şi Iaşi 1

La sediul Protopopiatului Ceahlău a avut loc ieri şedinţa lunară cu preoţii. Părintele Constantin Apopei, de la parohia Frumosu, a susţinut tema „Biserica, Şcoala şi familia, factori determinanţi în educaţia tinerei generaţii“. „S-a prezentat rolul deosebit al educării copiilor în primul rând în familie, la care se adaugă Şcoala şi Biserica. Un sfânt părinte spunea că cel care reuşeşte să formeze tinerii pentru viaţă este formator de om. Prin educaţie reuşim să ne menţinem atât ca oameni, cât şi ca societate în mijlocul altor popoare. În acelaşi timp, s-a accentuat educaţia pe care copiii trebuie să o primească la şcoală“, a relatat pr. Mihai Damian, protopop al Protopopiatului Ceahlău. În continuare au fost abordate mai multe probleme administrative. 
Preoţii Protopopiatului Iaşi 1 s-au reunit luni, 21 ianuarie, în Sala „Dr. Iustin Moisescu“ a Centrului eparhial Iaşi. Referatul cu tema „Sfinţii Trei Ierarhi, modele de trăire şi misiune creştină“ a fost expus de pr. Constantin Ipatov, preot misionar de caritate la Căminul „Sfânta Parascheva“ din cartierul ieşean Copou. „Părintele Constantin Ipatov a dezvoltat tema, vorbind despre activitatea fiecăruia dintre cei trei ierarhi. Părinţii parohi au luat cuvântul pe marginea temei expuse, întărind cele spuse de părintele conferenţiar“, a spus pr. Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iaşi 1. În continuare s-a prezentat programul pastoral-misionar şi social-filantropic desfăşurat de către preoţi în perioada sărbătorilor de iarnă. Un alt punct al şedinţei a fost prezentarea activităţii misionare a parohiilor Protopopiatului Iaşi 1 pentru anul 2012. (C. Ciofu)

Concurs dedicat părintelui Dumitru Stăniloae, la Roman

La Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Episcop Melchisedec“ din Roman a avut loc pe 17 ianuarie etapa eparhială a concursului naţional „Părintele Dumitru Stăniloae - 110 ani de la naştere şi 20 de ani de la trecerea la cele veşnice“. Comisia de evaluare a concursului, care s-a derulat cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a fost formată din prof. de dogmatică Cozma Eduard şi pr. prof. Constantin Leonte. „Primii doi clasaţi au fost elevii Cristian Iosub, din clasa a X-a, şi Teofil Chirliu, din clasa a XI-a. Cei doi seminarişti vor fi premiaţi de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, care este şi preşedintele comisiei concursului. Elevii şcolii noastre vor fi înscrişi, conform planificării concursului naţional, în etapa a II-a, respectiv etapa mitropolitană“, a relatat pr. prof. Gheorghe Smerea, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Roman. (C.C.)

„Minte sănătoasă în corp sănătos“, la Moineşti

Liceul Teoretic „Spiru Haret“ din Moineşti a găzduit pe 17 ianuarie 2013 o serie de conferinţe pe tema „Minte sănătoasă în corp sănătos“. Întâlnirile au avut loc în cadrul orelor de religie şi se înscriu în tematica activităţilor prevăzute în contractul de parteneriat dintre Protopopiatul Moineşti şi Liceul Teoretic „Spiru Haret“ Moineşti. Conferinţele au avut scopul de a-i informa pe adolescenţi cu privire la problemele cu o incidenţă ridicată în categoria lor de vârstă: tulburările comportamentului alimentar cu origine psihică (anorexia, bulimia şi obezitatea). În faţa elevilor a vorbit dr. psihiatru Alexandru Ulea, de la Clinica Helios din Plauen, Germania. „Credinţa tare în purtarea de grijă a lui Dumnezeu ne cheamă pe noi, creştinii, să abordăm pozitiv nu doar sănătatea sau fericirea, ci şi boala, neputinţa, durerea sau necazul, oricare ar fi ele. De aceea, în toate, trebuie să avem în vedere şi dimensiunea spirituală, fără a face din cele trecătoare etalon unic în viaţa noastră“, a declarat pr. Costel Mareş, protopop al Protopopiatului Moineşti.

luni, 21 ianuarie 2013

„Părintele Ioan Iordăchescu a fost un stejar al Ortodoxiei“

Vrednicul de pomenire preot Ioan Iordăchescu din Fălticeni a fost condus ieri pe ultimul drum de un sobor de 20 de preoţi, de familie şi de numeroşi credincioşi pe care i-a păstorit vreme de mai mulţi ani. Vrednicul de pomenire preot, plecat la cele veşnice la vârsta de 94 de ani, a păstorit mai multe parohii, unde a avut o bogată activitate pastoral-misionară. În ultima parte a vieţii a slujit la Biserica „Sfântul Ilie“ din Fălticeni.

În biserica parohiei Oprişeni, Protopopiatul Fălticeni, judeţul Suceava, a fost oficiată ieri slujba înmormântării pentru preotul Ioan Iordăchescu, fost paroh al parohiei „Sfântul Ilie“ din Fălticeni. Înmormântarea, care a avut loc după Sfinta Liturghie, a fost oficiată de un sobor de 20 de preoţi. Din soborul slujitorilor a făcut parte şi pr. Constantin Patrolea, protopop al Protopopiatului Fălticeni. Părintele Gheorghe Brădăţanu, de la parohia Pâraie, Protopopiatul Fălticeni, a evidenţiat la final activitatea pastorală pe care pr. Ioan Iordăchescu a depus-o la parohia Văleni - Stânişoara, judeţul Suceava. A urmat cuvântul părintelui Ionel Marian, de la parohia „Sfântul Ilie“ din Fălticeni, care a slujit vreme de 14 ani alături de cel plecat în lumea veşniciei.

Şase decenii de preoţie

Părintele Ioan Iordăchescu s-a născut pe 13 august 1918 la Fălticeni din părinţii Vasile şi Elena, copilărind în localitatea Oprişeni, alături de cei patru fraţi şi cele trei surori. S-a căsătorit în anul 1947 cu Ortansa Lupaşcu din localitatea Albeşti, judeţul Botoşani, fiică a părinţilor Ioan şi Mărioara, provenind din viţă nobilă, a domnitorului Duca Vodă. A urmat şcoala gimnazială la Oprişeni, Seminarul Teologic Ortodox de la Galaţi şi Facultatea de Teologie din Cernăuţi. A fost hirotonit preot în Catedrala mitropolitană din Iaşi în anul 1947. Şi-a îndeplinit cu frică şi cinste misiunea preoţească timp de 35 de ani în parohia Văleni - Stânişoara, comuna Mălini, judeţul Suceava. „Aici a lăsat pentru veşnicie o frumoasă clopotniţă. După 35 de ani de preoţie şi misiune în parohia Văleni Stânişoara, s-a mutat în anul 1982 la Fălticeni, când a fost numit paroh la Biserica „Sfântul Ilie“. A păstorit parohia „Sfântul Ilie“ din Fălticeni până în anul 2008“, a spus pr. Ionel Marian.

Crucea suferinţei, purtată în inima părintelui Ioan

Activitatea administrativă, gospodărească, misionară şi culturală a părintelui Ioan Iordăchescu a fost răsplătită prin acordarea rangului de iconom stavrofor. Pe parcursul activităţii pastorale de la parohia „Sfântul Ilie“ din Fălticeni a întâmpinat multe greutăţi. „Deşi a purtat crucea de iconom stavrofor, în inimă a purtat o cruce mult mai grea, cea a suferinţei sale. Pentru lucrările pe care le-a realizat la Biserica «Sfântul Ilie» din Fălticeni, a fost răsplătit să poarte o grea cruce. A suferit mult pentru că a avut îndrăzneala să dea un aspect unic Bisericii «Sfântul Ilie» prin lucrările de renovare în exterior. Nu există un lăcaş de închinăciune în zonă împodobit atât de frumos precum este biserica noastră. Un lucru bun se face cu multă jertfă. A fost un munte de răbdare din care a izvorât un râu de jertfă, de slujire şi de dragoste. Răsăritul soarelui îl privea prin geamul de la proscomidiar al bisericii. Apusul soarelui în privea adesea prin fereastra uşii de la ieşirea din sfântul lăcaş. A slujit la altarul lui Dumnezeu, cu timp şi fără timp, şi la cel al familiei, de care îi era foarte greu să se despartă. A reuşit prin cuvântul sfinţiei sale şi prin propovăduirea învăţăturii Mântuitorului Hristos să dăltuiască în inima fiecăruia dintre cei pe care i-a păstorit chipul blândeţii, al răbdării, al nădejdii şi al dragostei pentru Dumnezeu şi oameni. Părintele Ioan Iordăchescu a fost un stejar al Ortodoxiei. De multe ori ne spunea să fim precum stejarii“, a remarcat pr. Ionel Marian. pagina

Lucrările Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor

Membrii Adunării şi Consiliului Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor s-au reunit în urmă cu două zile la Centrul eparhial Suceava. De dimineaţă, s-a oficiat o slujbă de Te Deum în Catedrala arhiepiscopală ocrotită de Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. După ce au fost prezentate rapoartele pentru anul 2012 de către părinţii consilieri, Înalt Preasfinţitul Pimen a adresat un cuvânt în care a făcut referire la câteva dintre problemele pe care le întâmpină Eparhia Sucevei şi Rădăuţilor. 

La Centrul eparhial Suceava au avut loc sâmbătă, 19 ianuarie, lucrările Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Întrunirea a fost prezidată de Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Programul a început dimineaţă cu oficierea unei slujbe de Te Deum în Catedrala arhiepiscopală din Suceava, la care a participat IPS Pimen, alături de părinţii consilieri, părinţii inspectori, părinţii protopopi şi membrii Consiliului şi Adunării eparhiale. Lucrările Adunării eparhiale s-au desfăşurat apoi în sala de şedinţe a Centrului eparhial Suceava, debutând cu apelul nominal. Părintele Vasile Baltag, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a deschis lucrările Adunării eparhiale, expunând ordinea de zi. Au urmat prezentările dărilor de seamă ale sectoarelor de activitate ale Centrului eparhial Suceava: Sectorul administativ (pr. Vasile Baltag), Sectorul economic (pr. Cătălin Axinte), Sectorul asistenţă socială (pr. Petru Crăciun), Sectorul cultural (pr. Dragoş Buta), Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Mitropolit Dosoftei" (diac. prof. Bogdan Hrişcă), Sectorul exarhat (arhim. Melchisedec Velnic). În continuare, s-a supus la vot valabilitatea Adunării eparhiale.

Restaurarea bisericilor-monument prin Fondul Bisericesc Ortodox Român din Bucovina

După expunerea rapoartelor de activitate de către părinţii consilieri, Înalt Preasfinţitul Pimen a punctat câteva din problemele pe care Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor le întâmpină. Înalt Preasfinţia Sa a remarcat că "Biserica are mijloacele ei de rezolvare a unor probleme, pe cale duhovnicească". "Această cale este cea mai importantă. Oamenii se luminează la minte şi se înţeleg mai bine dacă se întâlnesc. S-a amintit despre contribuţia statului mai ales pentru valorile de patrimoniu. Puţină lume mai înţelege astăzi că această contribuţie din partea statului este o urmare a secularizării averilor mănăstireşti. Averile mănăstireşti au fost secularizate. Condiţia a fost aceea ca statul să suporte nişte cheltuieli care se acopereau din aceste averi. Îmi aduc aminte de oameni binevoitori faţă de problemele monumentelor istorice, care au trăit în timpul Regimului Comunist", a spus Arhipăstorul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.
În continuare, IPS Arhiepiscop Pimen s-a referit la valorile de patrimoniu de care s-ar putea îngriji Biserica. "Dacă Fondul Bisericesc Ortodox Român din Bucovina nu va reveni Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, toate valorile de patrimoniu naţional create şi păstrate în bisericile şi mănăstirile de pe pământul Bucovinei vor fi într-o stare de conservare foarte periculoasă. Nu există conştiinţă faţă de aceste valori nici măcar în sufletele celor care sunt oameni de carte. Când am dorit ridicarea unei capele lângă clădirea Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava, am fost întâmpinaţi de un refuz. Prezenţa unui sfânt lăcaş în imediata apropiere a universităţii ar fi deranjat procesul didactic al celor peste 8.000 de studenţi ortodocşi. Pe timpul comunismului, când eram la Mănăstirea Putna, existau oameni cu bun simţ la universitate", a adăugat IPS Pimen. 

"Suntem datori să dăm hrană celor flămânzi sufleteşte sau trupeşte"

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a amintit apoi de criza materială şi morală prin care poporul român trece în prezent, făcând referire la necesitatea construirii Catedralei Mântuirii Neamului. "Deşi trecem printr-o perioadă de criză, trebuie să oferim un ajutor pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului. Consider că această catedrală este prima dintre toate bisericile ordodoxe din ţara noastră. Biserica Ortodoxă Română are în faţa celorlalte Biserici Ortodoxe ca temă principală iconomia, care este cumpănirea lucrurilor şi dreapta socoteală", a remarcat IPS Pimen, care şi-a exprimat dorinţa de a tipări o serie de broşuri cu învăţături din Sfinţii Părinţi şi din Catehismul ortodox, care să fie oferite gratuit credincioşilor din parohii: "Suntem datori să dăm hrană celor flămânzi sufleteşte sau trupeşte".
În acelaşi timp, ierarhul de la Suceava şi-a manifestat îngrijorarea pentru faptul că ora de Religie este în prezent facultativă. "Libertatea din zilele noastre este neînţeleasă. Oamenii vor drepturi, dar nu şi îndatoriri", a mai spus IPS Pimen. pagina

Manifestare religios-artistică la Biserica Toma Cozma

Poetul Mihai Eminescu a fost omagiat ieri printr-o slujbă de pomenire şi un moment artistic la Biserica Toma Cozma din Iaşi. La manifestare au participat credincioşii din parohie, dar şi oameni de cultură sau profesori. Evenimentul a fost organizat printr-o colaborare cu Asociaţia "Vasile Pogor" din Iaşi. 

În Biserica Toma Cozma din Iaşi a fost oficiată ieri slujba Parastasului pentru Mihai Eminescu, cu prilejul împlinirii a 163 de ani de când marele poet s-a născut. Slujba religioasă a fost săvârşită în cadrul manifestărilor Simpozionului internaţional "Mihai Eminescu - poet naţional şi universal", organizat de Asociaţia "Vasile Pogor" din Iaşi. După slujba de pomenire, pr. paroh Mihai Mărgineanu a amintit că Biserica îşi asumă rugăciunile de pomenire a celor răposaţi. În acelaşi timp, oamenii se roagă ca faptele celor plecaţi în lumea veşniciei să aibă în conştiinţa lor o frumoasă oglindire. "Ziua în care s-a născut poetul naţional Mihai Eminescu a devenit, prin iniţiativa Academiei Române, Ziua Culturii Naţionale. În această zi (n.r. 15 ianuarie) suntem chemaţi să ne aducem aminte de toţi cei care prin lupta lor istorică au promovat cultura, demnitatea şi identitatea noastră naţională. De asemenea, într-o astfel de zi suntem chemaţi să punem început bun lucrării noastre persoanale în a edifica crezul înaintaşilor. În spatele fiecărei creaţii se ascunde un crez. Poetul Mihai Eminescu a avut crezul său. Între multele sale creaţii literare, se citeşte spiritul unui om religios", a spus pr. paroh Mihai Mărgineanu, care şi-a exprimat bucuria pentru că Asociaţia "Vasile Pogor" a ales să-l omagieze prin rugăciune în Biserica Toma Cozma pe poetul Mihai Eminescu. Prof. Teodor Bivol, preşedintele Asociaţiei "Vasile Pogor" din Iaşi, a remarcat că marea operă a lui Mihai Eminescu este nemuritoare, însă poetul, ca orice om trăitor pe pământ are nevoie de rugăciunea celor care îl preţuiesc. "Ne bucurăm că ne aflăm în biserica acestei parohii. Apreciem că dumneavoastră veniţi la biserică într-un număr atât de mare, căutând să menţineţi o legătură strânsă cu Dumnezeu", s-a exprimat prof. Teodor Bivol. În continuare, grupul de copii "Talienii" de la Ateneul Tătăraşi din Iaşi, coordonat de prof. Doina Iarcucziewicz, a susţinut un recital de poezie şi muzică pe versurile poetului.

Sfântul Eftimie cel Mare, serbat la Mănăstirea Poieni-Cireşoaia

Biserica noastră l-a pomenit ieri pe Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare, care ocroteşte biserica Schitului Poieni, de pe masivul Cireşoaia, din judeţul Bacău. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoţi, în prezenţa a numeroşi credincioşi. Arhim. Epifanie Bulancea, duhovnicul Mănăstirii Măgura Ocnei, a amintit în predica rostită că protos. Claudiu Constantin Panţâru, stareţul Schitului Cireşoaia, a ridicat această aşezare monahală pentru ca pelerinii care urcă până aici "să ia lumină". Pornind de la Evanghelia din Duminica a 29-a după Rusalii, pr. Ştefan Curcuţă, slujitor la Biserica "Sfântul Nicolae" din Oneşti, a vorbit despre rolul suferinţei. În acelaşi timp, pr. Ştefan Curcuţă a arătat care este răspunsul Bisericii la suferinţele, bolile şi necazurile oamenilor. Protos. Claudiu Constantin Panţâru a mulţumit tuturor celor care au participat la slujba hramului, iar la final s-a oficiat Parastasul pentru eroii care s-au jertfit pe meleagurile din jurul mănăstirii. "A fost o atmosferă plăcută de rugăciune, profundă şi liniştită în care ne-am recules, simţind binecuvântarea acestei slujbe de hram", a spus pr. Ştefan Curcuţă. De numele Cireşoaiei se leagă amintirea luptelor sângeroase ale Regimentului 27 Infanterie Bacău şi a glorioaselor atacuri ale Vânătorilor de Munte din timpul Primului Război Mondial. Monumentele de la Coşna, Cireşoaia, Măgura şi cimitirele de la Poieni şi de la Biserica "Sfântul Nicolae" sunt mărturia recunoştinţei generaţiilor care au urmat faţă de jertfa celor 14.000 de ostaşi căzuţi în vara anului 1917 pentru apărarea gliei străbune. Scopul pentru care a fost ridicată biserica Schitului Cireşoaia a fost acela de a omagia şi a întreţine cultul eroilor în zona Cireşoaia. (C. Ciofu)

IPS Eftimie şi-a serbat onomastica

Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat ieri Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală din Roman. După cum ne-a relatat protos. Andrei Ioniţă, eclesiarhul Catedralei arhiepiscopale din Roman, în cadrul slujbei au fost rostite mai multe rugăciuni de mulţumire pentru toate binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra Înalt Preasfinţitului Eftimie, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului. "Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul s-a deplasat apoi la Reşedinţa arhiepiscopală, împreună cu părinţii slujitori. Aici am fost aşteptaţi de IPS Eftimie, care ne-a binecuvântat pe toţi cu acest prilej. Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul l-a felicitat pe Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului şi i-a adresat urări de bine. Sărbătoarea Sfântului Cuvios Eftimie cel Mare a fost pentru noi toţi, dar şi pentru preoţii şi credincioşii din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului un moment de bucurie", a spus protos. Andrei Ioniţă. IPS Eftimie, care a împlinit anul trecut 98 de ani, s-a născut pe 9 noiembrie 1914. A fost hirotonit ieromonah în anul 1947. După ce a condus ca stareţ mănăstirile Bistriţa - Neamţ şi "Sf. Ioan cel Nou" de la Suceava, în anul 1972 a fost ridicat în demnitatea de arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului şi Huşilor, iar la 23 aprilie 1978 a fost ales şi instalat ca episcop titular al Eparhiei Romanului şi Huşilor. Din anul 1994, cele două eparhii s-au separat, Preasfinţitul Eftimie rămânând episcop titular al Eparhiei Romanului, avându-l ca arhiereu-vicar, din anul 2000, pe PS Ioachim Băcăuanul. În anul 2009, odată cu ridicarea Episcopiei Romanului la rangul de Arhiepiscopie, Înalt Preasfinţiei Sale i s-a oferit rangul de Arhiepiscop cu titulatura Înalt Preasfinţitul Părinte Eftimie, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului. (C. Ciofu)

sâmbătă, 19 ianuarie 2013

„Sfinţii Atanasie şi Chiril ne-au oferit o mărturie de trăire a credinţei“

Biserica Mănăstirii Copou a îmbrăcat ieri straie de sărbătoare, în ziua pomenirii Sfinţilor Atanasie şi Chiril. Joi seara a fost oficiată slujba Privegherii de către arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi. Ieri-dimineaţă, Sfânta Liturghie a fost slujită de arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor. 

Ieşenii au participat joi seara la slujba Privegherii săvârşită în Biserica "Sfinţii Atanasie şi Chiril" a Mănăstirii Copou din Iaşi de arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi. La slujbă au participat stareţi şi stareţe din mai multe eparhii ale Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Predica de la finalul slujbei a fost ţinută de pr. Mihai Mărgineanu, de la parohia Toma Cozma din Iaşi. "Sfinţii Atanasie şi Chiril au fost patriarhi ai unei cetăţi reprezentative pentru partea de nord a Africii, zonă în care a înflorit multă vreme monahismul. Bazele monahismului răsăritean, aşa cum îl avem în bună parte până astăzi, s-au pus în pustia schetică, din preajma oraşului Alexandria. Aici, nevoinţele, singurătatea, rugăciunea şi dedicarea totală lui Dumnezeu au zămislit cele mai frumoase cugetări creştine pe care le avem cuprinse până astăzi în cartea Patericului. Alexandria era un oraş al culturii. Străvechea bibliotecă din Alexandria, care era considerată cea mai bogată bibliotecă a Antichităţii, a permis oamenilor, încă de tineri, să-şi lărgească orizontul cunoaşterii. Acesta este motivul pentru care, în cugetarea creştină, Alexandria rămâne ca o cetate a interpretărilor alegorice, în care interferenţa culturală cu viaţa spirituală a zămislit opere nestemate pentru viaţa creştină, care au devenit temelie pentru dogma ortodoxă şi pentru cultul ortodox. Sfinţii Atanasie şi Chiril sunt doi exponenţi ai vieţii religioase din această cetate, care au vegheat prin natura activităţii lor de ierarhi pentru a se preda mai departe dreapta credinţă", a spus pr. Mihai Mărgineanu. 

"Avem mare nevoie de rugăciune"

Parohul de la Toma Cozma a amintit că Sfântul Atanasie este cel care a cules din cuvintele Sfântului Antonie cel Mare preţioase sfaturi duhovniceşti. "Datorită Sfântului Atanasie şi a elanului său tineresc avem până astăzi cuvinte şi sfaturi ale Sfântului Antonie. Sfântul Atanasie a fost contemporan cu Sfântul Vasile cel Mare, cu Sfântul Grigorie de Nazianz. În zilele noastre ne întrebăm cât de actuală este opera şi jertfa Sfinţilor Atanasie şi Chiril. Cei doi sfinţi sunt de mare actualitate pentru că trăim o vreme în care credinţa ortodoxă este mult încercată de variatele erezii moderne. Credinţa este mult încercată de falsitatea noastră. Mai mult lovim în credinţa noastră prin nesinceritatea cu care o trăim, decât lovesc alţii din exterior. Sfinţii Atanasie şi Chiril ne-au oferit o mărturie de trăire a credinţei. Ei sunt două voci din istoria Bisericii care s-au pus în linia întâi a apărării credinţei. Mai putem noi apăra credinţa astăzi, în această avalanşă informaţională, cu atâtea provocări, cu atâtea păcate şi atâta dezordine? Mai putem noi apăra credinţa când vedem că puţinele noastre resurse uşor se epuizează? Putem apăra credinţa prin două lucruri, mai cu seamă. Întâi de toate, prin rugăciune. Rugăciunile pe care le rostim ne angajează în cunoaşterea credinţei. Avem mare nevoie de rugăciune şi ca rostire, dar şi pentru gândire. Viaţa noastră trebuie să devină o rugăciune în faţa atâtor provocări. Nu poţi răspunde decât cu viaţă sfântă atâtor răutăţi care sunt în jur. Al doilea lucru prin care putem apăra credinţa este propria noastră viaţă. "Aşa să strălucească lumina voastră înaintea oamenilor, ca să vadă ei faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri" (Matei 5, 16). Omul trebuie să ducă o viaţă astfel încât să-i determine pe alţii să dea slavă lui Dumnezeu. Sfinţii Atanasie şi Chiril ne încredinţează că noi putem duce o viaţă astfel încât cei din jur să dea slavă lui Dumnezeu că trăim printre ei. Cinstindu-i pe cei doi sfinţi, ne angajăm în calea credinţei mai mult, mai desăvârşit. Această mănăstire poartă stindarul credinţei prin măicuţele ostenitoare şi prin toţi pelerinii care vin aici. Acest sfânt lăcaş este reprezentativ pentru oraşul Iaşi prin rugăciunile care se înalţă la Tronul Preasfintei Treimi", a adăugat pr. Mihai Mărgineanu. 

Sfinţii Atanasie şi Chiril, mărturisitori ai credinţei

Programul liturgic a continuat ieri cu Ceasurile şi Acatistul Sfinţilor Atanasie şi Chiril. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, alături de un sobor de preoţi de la mai multe mănăstiri şi parohii din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Răspunsurile la strană au fost oferite de corul maicilor de la Mănăstirea Copou şi de monahii de la alte aşezări monahale. Cuvântul de învăţătură a fost adresat de arhim. Nichifor Horia. "Sfinţii Atanasie şi Chiril au fost cei care la începutul sec. al IV-lea aveau să fie mărturisitori ai adevărului credinţei noastre, ai dogmei Sfintei Treimi, ai unor adevăruri de credinţă esenţiale pentru noi. Prin ei a lucrat Dumnezeu, iar prin această lucrare s-au sfinţit. Ei au sfinţit pe cei ce au înţeles că dreapta învăţătură nu venea de la om, ci de la Dumnezeu. Sfinţii Atanasie şi Chiril au trăit într-un timp de biruinţă a adevărului, ambii fiind de Duhul Sfânt, pentru că au căutat adevărul cel viu şi l-au mărturisit oamenilor. Sfinţii Atanasie şi Chiril sunt prăznuiţi de Biserică şi îi chemăm în rugăciunile noastre. Ei ne-au vădit că în mijlocul înşelăciunii şi al clătinării adevărurilor esenţiale, cei care îşi pun nădejdea în Dumnezeu sunt luminaţi de Cel Preaînalt", a explicat arhim. Nichifor Horia, care a transmis apoi binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Protos. Hrisostom Andrioaia, duhovnicul Mănăstirii Copou, şi-a exprimat bucuria că la hramul Mănăstirii Copou s-au rugat împreună un număr mare de preoţi şi de credincioşi.