sâmbătă, 29 septembrie 2012

Început de an universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi

Studenţii de la cele patru specializări ale cursurilor de licenţă şi masterat ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi vor începe în luna octombrie cursurile. Anul universitar va debuta luni, 1 octombrie, cu slujba de Te Deum, la care vor asista şi cadrele didactice. Binecuvântarea noului an universitar va avea loc în preajma hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, când va fi organizat un simpozion dedicat împlinirii a 370 de ani de la Sinodul de la Iaşi. 

În paraclisul Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi va fi oficiată luni, 1 octombrie 2012, slujba Te Deumului prilejuită de începutul noului an universitar. La această slujbă, care va fi săvârşită cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, vor participa profesorii şi studenţii facultăţii. "Este firesc şi important ca noi, cei care ne ostenim în domeniul Teologiei, să începem anul cu o slujbă prin intermediul căreia cerem ajutorul şi binecuvântarea lui Dumnezeu. Începutul noului an universitar pentru studenţii facultăţii noastre va fi binecuvântat de ierarhii care vor participa la hramul Sfintei Parascheva. Astfel, pe 15 octombrie, va avea loc binecuvântarea noului an universitar de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi de ceilalţi ierarhi participanţi la hramul Sfintei Parascheva. De mai mulţi ani, în cadrul facultăţii, legat de hramul Sfintei Parascheva se organizează anual şi un simpozion. Tema din acest an va fi "Rolul şi locul mărturisirii de credinţă în Biserica Ortodoxă". Referenţii vor aborda diferite aspecte istorice şi dogmatice despre mărturisirea de credinţă atât pe parcursul istoriei, cât şi în zilele noastre. La acest simpozion vor mai participa ierarhi şi profesori din Ucraina, având în vedere că Sfântul Petru Movilă a scris "Mărturisirea" care a fost discutată la Iaşi, în anul 1642. În acelaşi timp, vor veni profesori din Statele Unite ale Americii, din alte ţări ale Europei şi mai cu seamă din rândul facultăţilor de teologie din ţara noastră", a spus pr. prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi.

Părintele Dragoş Ungureanu, doctor în Teologie

În Sala Profesori a Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi a avut loc joi, 27 septembrie, susţinerea în şedinţă publică a tezei de doctorat "Contribuţii ale Teologiei Ortodoxe Româneşti la Teologia şi mişcarea ecumenică". Teza a fost susţinută de pr. Dragoş Ungureanu, redactor arhivă în cadrul Departamentului administrativ al postului Radio TRINITAS, redacţia Iaşi, în vederea obţinerii titlului ştiinţific de doctor în domeniul Teologie. Preşedintele comisiei de doctorat a fost pr. prof. univ. dr. Ioan Cristinel Teşu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi, iar conducătorul ştiinţific a fost pr. prof. univ. dr. Gheorghe Petraru, prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi. Referenţii comisiei au fost pr. prof. univ. dr. Ioan Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Andrei Şaguna" a Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Mihai Himcinschi, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia. Pentru început, pr. Dragoş Ungureanu a susţinut un referat în care a sintetizat lucrarea de doctorat "Contribuţii ale Teologiei Ortodoxe Româneşti la Teologia şi mişcarea ecumenică". Apoi, pr. prof. univ. dr. Gheorghe Petraru a prezentat elementele importante pe care le-a elaborat după cercetarea şi analizarea lucrării de doctorat. În continuare au fost susţinute referate de către referenţi, iar după ce comisia a oferit calificativul "Foarte bine" a urmat depunerea jurământului. (C. Ciofu)

Manifestare dedicată Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice, la Hârja

Centrul de Informare "Europe Direct" Bacău şi Centrul rezidenţial de îngrijire a persoanelor vârstnice "Sfântul Ştefan cel Mare" Hârja organizează luni, 1 octombrie 2012, simpozionul "Dialog între generaţii - 1 octombrie 2012: Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice". Evenimentul va avea loc la Centrul rezidenţial Hârja, cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Prof. univ. dr. Doina Cmeciu, coordonatorul Centrului de Informare "Europe Direct" din Bacău, va susţine referatul cu tema "Dialog între generaţii în judeţul Bacău", iar pr. Ilarion Mâţă, directorul aşezământului de la Hârja, va expune lucrarea "Rolul activ al persoanelor de vârsta a treia în aşezăminte socio-culturale din judeţul Bacău". Va urma un dialog interactiv între reprezentanţii instituţiilor la simpozion, care va avea ca scop iniţierea unui cadru formativ în care persoanele de vârsta a treia să joace un rol activ în societate. Spre finalul întâlnirii, va avea loc un program cultural-artistic cu scopul de a promova valorile artistice prin muzică şi teatru. Acest moment va fi susţinut de Cvartetul "Orpheus", coordonat de Adrian Gheorghe şi Bogdan Matei, actor Teatrul Municipal "Bacovia" din Bacău. (C. Ciofu)

Slujiri arhiereşti în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

În Duminica a XIX a după Rusalii, Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, alături de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, vor sfinţi Biserica Dealul Floreni, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava. PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, va resfinţi biserica parohiei Şendriceni, Protopopiatul Dorohoi. (C.C.)

vineri, 28 septembrie 2012

Campanie pentru sprijinirea copiilor nevoiaşi

Fundaţia „Solidaritate şi Speranţă“ (FSS) a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei derulează, până la sfârşitul lunii octombrie, campania intitulată „Vreau şi eu să merg la şcoală“. Campania a fost iniţiată în scopul ajutorării celor 70 de copii asistaţi din centrele de zi ale instituţiei şi constă în colectarea de rechizite, haine, încălţăminte şi alte obiecte ce pot fi utile în vederea frecventării şcolii. În acest sens au fost stabilite ca puncte de colectare librăriile Cărtureşti din centrele comerciale Palas şi Iulius Mall. „Desfăşurăm o campanie de colectare de produse care să vină în sprijinul celor peste 70 de copii asistaţi de Fundaţia «Solidaritate şi Speranţă». Ne bazăm pe parteneriatul pe care îl avem cu librăriile Cărtureşti din Iulius Mall şi Palas, unde avem două urne de colectă. Aici îi aşteptăm pe donatori cu obiecte folositoare copiilor, de la rechizite până la materialele necesare în atelierele de creaţie, sau haine. Programele noastre sociale pentru copii luptă împotriva abandonului şcolar. Întrucât rata acestui abandon este destul de mare, căutăm să-i ajutăm pe copii să continue şcoala pentru a ajunge într-o zi să profeseze într-un domeniu de activitate. Avem nevoie de aceste obiecte întrucât din anchetele noastre sociale reiese faptul că de multe ori copiii renunţă la şcoală pentru că părinţii nu-şi permit să le cumpere cele necesare. Este nevoie de sprijinul cât mai multor ieşeni pentru că FSS poate oferi o masă caldă copiilor nevoiaşi, dar şi profesori care să îi ajute la teme“, a spus Mihaela Maxim, referent marketing în cadrul Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă“. (C. Ciofu)

Rugăciuni pentru persoanele cu deficienţe din Piatra Neamţ

Taina Sfântului Maslu şi rugăciunile pentru sănătate au alinat pentru câteva clipe suferinţele persoanelor din Centrul de Recuperare prin Activităţi de Terapie Ocupaţională pentru Persoane cu Handicap din Piatra Neamţ. Acest aşezământ a încheiat un parteneriat atât cu parohia Ciritei din Piatra Neamţ, cât şi cu Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Piatra Neamţ. 

La Centrul de Recuperare prin Activităţi de Terapie Ocupaţională pentru Persoane cu Handicap din Piatra Neamţ, s-a săvârşit ieri Taina Sfântului Maslu pentru persoanele cu dizabilităţi şi pentru personalul centrului. De asemenea, clădirea acestui aşezământ a fost sfinţită de soborul de preoţi slujitori. Centrul este situat în parohia Ciritei din Piatra Neamţ şi este parte integrantă a Asociaţiei de Sprijin a Persoanelor cu Nevoi Speciale (ASPNS) "Luceafărul" din Piatra Neamţ. După săvârşirea slujbei de resfinţire a aşezământului şi săvârşirea Tainei Sfântului Maslu, părintele Constantin Bogdan de la parohia Ciritei şi-a arătat mulţumirea faţă de "bunul mers al acţiunilor comune ale asociaţiei şi ale parohiei pe care o păstoreşte". "Să dăm slavă lui Dumnezeu că ne-a învrednicit de a fi părtaşi la primirea hainei duhovniceşti a acestui aşezământ care astăzi (n.r. ieri) a fost refinţit. Harul Duhului Sfânt s-a coborât peste noi prin Taina Sfântului Maslu oficiată în această zi. Prezenţa noastră în rugăciune Îl aduce pe Hristos în sufletele şi trupurile noastre. Prin ungerea cu acest untdelemn sfinţit, Dumnezeu ne face răbdători spre pocăinţă, ne binecuvintează şi ne curăţeşte de păcate şi de suferinţe, ne întăreşte spre vindecare, lucrează în noi mântuirea. Ne bucurăm de aceşti copii şi tineri cu suflete curate în care Îl vedem prezent pe Dumnezeu şi Îl rugăm ca de fiecare dată să aducă pace, linişte şi sănătate în sufletele şi trupurile lor şi în ale celor care se străduiesc să le facă viaţa normală şi să îi integreze în comunitate. Vă felicităm pentru sârguinţă şi Îl rugăm pe Dumnezeu să vă binecuvinteze jertfelnicia", a spus pr. Constantin Bogdan, care nu este doar un bun colaborator, prin asumarea unui parteneriat pe perioadă nedeterminată din anul 2010, ci şi un apropiat al centrului.

"Avem o foarte bună colaborare cu parohia Ciritei"

Cu prilejul săvârşirii slujbei de resfinţire a centrului de lucru şi a săvârşirii Tainei Sfântului Maslu, Daniela Coman, preşedintele ASPNS "Luceafărul", ne-a oferit câteva detalii privind activitatea asociaţiei şi parteneriatul cu Biserica. "Centrul nostru desfăşoară activităţi de abilitare, integrare şi recuperare prin activităţi de ergoterapie şi terapie ocupaţională, cât şi activităţi instructiv-educative şi de timp liber. Beneficiarii acţiunilor noastre sunt 65 de copii şi tineri care se bucură de atenţia şi sprijinul nostru. Centrul de recuperare este un spaţiu pus la dispoziţie de Primăria Piatra Neamţ, iar printre parteneri şi finanţatori se numără Association SPERAM din Franţa, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ şi alte instituţii de profil din Neamţ şi din ţară, cât şi instituţii de învăţământ din Piatra Neamţ, Biblioteca "G. T. Kirileanu", Asociaţia ECO SMILE, ARAS Neamţ şi câteva firme şi societăţi comerciale locale. Începând cu anul 2007, am încheiat un parteneriat cu Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" din Piatra Neamţ în cadrul căruia organizăm activităţi instructiv-educative şi cu caracter religios la care participă asociaţia noastră şi voluntari ai seminarului (activităţi de suport, socializarea şi petrecerea în mod util a timpului liber, îndrumare religioasă şi duhovnicească şi alte activităţi care vin în sprijinul beneficiarilor). Avem o foarte bună colaborare cu parohia Ciritei şi cu părintele paroh Constantin Bogdan, care ne este întotdeauna aproape, fiind implicat în activităţile noastre şi dornic de a comunica acestor copii şi tineri pe Hristos într-un mod simplu, dar eficient, corespunzător nevoilor acestora", a amintit Daniela Coman.
După cum n-a relatat pr. Ştefan Zaharia, responsabil de cateheză parohială, Protopopiatul Piatra Neamţ a încheiat în anul 2010, prin parohia Ciritei, un parteneriat cu Asociaţia de Sprijin a Persoanelor cu Nevoi Speciale "Luceafărul" din Piatra Neamţ. "Acest parteneriat are scopul de a acorda consiliere spirituală, într-un cadru organizat, copiilor şi tinerilor din instituţiile rezidenţiale de protecţie socială aflate în administrarea asociaţiei, cateheze şi discuţii tematice, cât şi un program liturgic specific", a spus pr. Ştefan Zaharia. pagina

Eveniment educativ-cultural la Seminarul Teologic Ortodox din Dorohoi

La seminarul Teologic Liceal Ortodox din Dorohoi au fost sărbătorite ieri limbile europene prin mai multe activităţi coordonate de cadrele didactice ale seminarului. Instituţia a organizat acest program întrucât are o secţie de Teologie-bilingv pentru fiecare an de studiu. 

Elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Ioan Iacob", secţia Teologie-bilingv din Dorohoi, au derulat ieri mai multe activităţi educative, cu prilejul celebrării Zilei Europene a Limbilor (26 septembrie). Aceste activităţi au avut drept scop cunoaşterea de către elevii acestei şcoli teologice a diversităţii lingvistice, a valorii tuturor limbilor vorbite în Europa, inclusiv a limbii române, dar şi conştientizarea importanţei învăţării limbilor străine. După cum ne-a relatat pr. Constantin Muha, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Dorohoi, principalele activităţi derulate cu elevii în această săptămână au constat în prezentarea de referate şi momente artistice legate de rolul limbii române.
Prof. Raluca Condurache de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Dorohoi a expus un referat cu tema "Limbile vorbite în Europa". În cadrul temei s-au prezentat limbile pe care le vorbesc europenii, rolul limbii române şi importanţa învăţării limbilor străine - crearea panoului limbilor moderne. De asemenea, programul manifestărilor a mai cuprins următoarele teme: "Cel mai frumos mesaj", de prof. Chicoş Elena (mesaje electronice către prietenii europeni ai elevilor şcolii), "Excursie virtuală", de prof. Gianina Butescu (o excursie virtuală în Franţa, Anglia şi Turcia), "Aplauze… aplauze", de prof. Elena Chicoş şi prof. Gianina Butescu (micro-spectacol de cântece şi poezii în limbi străine). "Începând cu anul 2001, ziua de 26 septembrie este dedicată celebrării limbilor europene. Europa este posesoarea unei adevărate bogăţii lingvistice: 23 de limbi oficiale şi peste 60 de comunităţi autohtone care vorbesc o limbă regională sau minoritară, fără să menţionăm limbile vorbite de cetăţenii provenind din alte ţări şi de pe alte continente. Tocmai pentru a atrage atenţia asupra acestei imense bogăţii lingvistice, Uniunea Europeană şi Consiliul Europei au lansat, în 2001, iniţiativa Anului European al Limbilor. Evenimentul de la seminarul nostru arată deschiderea şcolii teologice din Dorohoi către societate. Profilul Teologie-bilingv de la seminarul nostru conferă copiilor şansa de a se afirma şi de a continua studiile superioare la facultăţi în domeniu", a spus pr. prof. Constantin Muha.

A doua zi a festivalului „Zilele poeziei de la Vaduri“

Festivalul "Zilele poeziei de la Vaduri" a continuat ieri la Biblioteca Judeţeană "G. T. Kirileanu" din Piatra Neamţ. Participanţii au asistat la un recital extraordinar în lectura părinţilor şi poeţilor invitaţi, respectiv pr. Ioan Pintea de la Bistriţa, pr. Nicolae Jinga de la Orşova - Bistriţa, pr. Mihalache Tudorică de la Craiova şi pr. Dorin Ploscaru de la Vaduri - Neamţ. Acestui moment, moderat de scriitorul Dan Iacob, i s-a alăturat şi poetul Vasile Baghiu. Au fost purtate dialoguri cu tinerii şi copiii, iar spre seară a fost organizată o masă rotundă. S-a discutat despre problematica literaturii contemporane şi a rolului poetului în cetate. Au urmat diferite discuţii, întrebări şi recitaluri de poezie. "Invitaţii festivalului au fost încântaţi de iniţiativa noastră de a organiza Zilele poeziei de la Vaduri. Ei au propus ca anul viitor, dar şi cu alte împrejurări să mutăm aceste manifestări şi în alte locaţii din ţara noastră. Invitaţilor le-a plăcut foarte mult că au venit copii la manifestările organizate de Asociaţia "Recunoştinţă, Adevăr, Dăruire şi Alinare" (RADA). De asemenea, oaspeţii noştri au rămas impresionaţi de faptul că tinerii şi copiii, pe lângă faptul că au susţinut un recital deosebit, au adresat întrebări. Preoţii poeţi s-au arătat surprinşi de faptul că aceşti copii iubesc lectura şi pentru că au recitat poezii de cea mai bună calitate. Copiii au fost cuceriţi de faptul că invitaţii noştri au recitat diverse poezii, mai ales că poezia are rolul de luminare şi iluminare", a spus pr. Dorin Ploscaru. Amintim că Zilele poeziei de la Vaduri se derulează cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la Biblioteca Judeţeană "G. T. Kirileanu" din Piatra Neamţ şi la Casa Rada din parohia Vaduri II, Protopopiatul Piatra Neamţ, în cadrul proiectului "Tinerimea satului românesc: tradiţie, cultură, poezie", finanţat de Comisia Europeană prin Programul "Tineret în acţiune" Acţiunea 1.1 iniţiative ale tinerilor. (C. Ciofu)

miercuri, 26 septembrie 2012

Acţiune filantropică a tinerilor ascoreni din Suceava

Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi (ASCOR) - filiala Suceava au organizat, cu prilejul începutului noului an şcolar, o acţiune filantropică pentru două familii cu o situaţie materială precară. Astfel, trei membri ai ASCOR - filiala Suceava au cumpărat pentru copiii celor două familii ghiozdane, caiete, stilouri, creioane colorate, penare, blocuri de desen, acuarele, abecedare, cărţi de colorat şi alte rechizite. De asemenea, cele două familii au primit alimente de bază din partea tinerilor ascoreni. "Pe 12 septembrie ne-am deplasat în localitatea Salcea, judeţul Suceava, la prima familie nevoiaşă formată din şapte copii şi cei doi părinţi. Vizita noastră a adus bucurie în sufletele celor mici care ne-au mulţumit pentru cadourile primite.
La familia din Măriţei am ajuns pe 17 septembrie, reuşind astfel să aflăm şi primele impresii în legătură cu prima zi de grădiniţă a uneia dintre cele două fetiţe ale familiei. Entuziasmul micuţei a crescut la vederea darurilor primite care aşteaptă cu nerăbdare să meargă în continuare la grădiniţă. Mulţumiri au venit şi din partea acestei familii pentru sprijinul acordat. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu şi al tuturor celor care doresc să ajute, ASCOR - filiala Suceava va continua aceste activităţi filantropice. Mulţumim celor care au participat şi celor care doresc să participe şi la următoarele activităţi filantropice", a spus Maria, membră ASCOR - filiala Suceava. (C. Ciofu)

Aşezământ misionar-filantropic în parohia Mirăuţi din Suceava

Elevii de la Colegiul de Artă "Ciprian Porumbescu" din Suceava, secţia Restaurare, vor putea face practică de anul viitor în complexul multifuncţional al parohiei Mirăuţi din Suceava. Clădirea va mai cuprinde spaţii pentru depozitarea obiectelor de patrimoniu şi va avea la etaj camere pentru cazarea pelerinilor. 

În parohia "Sfântul Gheorghe" - Mirăuţi din Suceava a început, în acest an, construcţia unui complex multifuncţional care va avea ca destinaţie şi depozitarea obiectelor de patrimoniu. În acest sens se va înfiinţa un mic atelier experimental de restaurare a icoanelor şi a altor obiecte de patrimoniu. Pentru concretizarea acestui atelier, parohia Mirăuţi a încheiat un parteneriat cu Colegiul de Artă "Ciprian Porumbescu" din Suceava, care are o secţie de restaurare. "Vom încerca să aducem elevii de la Colegiul de Artă din Suceava pentru a face direct cunoştinţă cu realităţile muncii de restaurare. Aceasta pentru că şi noi ne aflăm în plin proces de restaurare. În prezent, echipa domnului Ioan Chiriac din Bucureşti lucrează la curăţarea picturii din sfântul altar al Bisericii Mirăuţi. Ne-am gândit că acest aşezământ va sprijini întreaga activitate misionar-filantropică. Încercăm să venim în întâmpinarea tuturor trebuinţelor enoriaşilor parohiei noastre şi a tuturor celor care vin la sfintele slujbe din biserica noastră. Consider că avem nevoie de o biserică prezentă, mereu activă în societate. Avem nevoie de o deschidere deosebită către tot ceea ce înseamnă lucrarea misionară şi filantropică. Încercăm să cooptăm în activităţile noastre tânăra generaţie, copii, adolescenţi, care, cu entuziasmul specific vârstei, vor aduce un plus de frumuseţe acţiunilor noastre", a spus pr. paroh Florin Hostiuc. 

Îndrumare din partea Înalt Preasfinţitului Pimen

Pe lângă atelierul şi depozitul pentru obiectele de patrimoniu va funcţiona un muzeu cu obiecte de patrimoniu sau care prezintă valoare istorică. Tot aici se vor desfăşura activităţile din cadrul programelor "Hristos împărtăşit copiilor" şi "Alege Şcoala!". Fondurile necesare ridicării noii clădiri provin din donaţiile credincioşilor, de la Primăria Municipiului Suceava şi de la Consiliul Judeţean Suceava. La parter va exista o sală de mari dimensiuni care va fi compartimentată în funcţie de destinaţia stabilită pentru fiecare încăpere. Tot aici va funcţiona atelierul de restaurare. La etaj vor fi amenajate mai multe spaţii de cazare dotate cu cele necesare. "Ne bucurăm mereu de îndrumarea şi sprijinul Înalt Preasfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care ne-a oferit din partea Centrului eparhial Suceava o parte din materialele necesare. Ne străduim să ducem la bun sfârşit acest proiect. Lucrarea de construcţie aflată în derulare este realizată de firma SC AGACON din Suceava. Nădăjduim ca în această toamnă să reuşim montarea acoperişului, urmând ca din toamna anului viitor să putem lucra efectiv cu elevii", a explicat pr. paroh Florin Hostiuc.

Au debutat Zilele poeziei de la Vaduri

Zilele poeziei de la Vaduri au debutat ieri în parohia Vaduri, Protopopiatul Piatra Neamţ, prin săvârşirea Sfintei Liturghii în Biserica "Sfânta Treime". Slujba a fost săvârşită de un sobor de preoţi, care l-au pomenit în rugăciune pe vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu Anania. Seria manifestărilor culturale au continuat la Biblioteca Judeţeană "G. T. Kirileanu" din Piatra Neamţ printr-un recital din poemele preoţilor invitaţi, susţinut de elevii de la mai multe şcoli din Piatra Neamţ. La eveniment a participat şi Constantin Bostan, directorul Bibliotecii Judeţene din Piatra Neamţ. După susţinerea recitalurilor au urmat lansările de carte moderate de criticul Afrian G. Romila, care a vorbit despre cărţile părintelui Sever Negrescu şi ale părintelui Ioan Pintea. Scriitorul Vasile Baghiu a vorbit apoi despre poezia şi cărţile părintelui Mihalache Tudorică, ale părintelui Nicolae Jinga şi ale părintelui Dorin Ploscaru. A urmat sesiunea de autografe, câteva evocări şi dialoguri cu publicul prezent. Aseară a avut loc un colocviu cu tema "Poezia - putere a cuvântului, de la liturgic la poezia străzii", moderat de scriitorul Adrian G. Romila. După cum ne-a relatat pr. Dorin Ploscaru, de la parohia Vaduri II, membru al Uniunii Scriitorilor din România şi organizatorul manifestării, colocviul a constat într-un dialog între preoţii poeţi şi tinerii prezenţi. În acelaşi timp a fost prezentat un proiect despre terapia prin lectură susţinut de dr. Andreea Hefco. Zilele poeziei de la Vaduri sunt organizate de Asociaţia "Recunoştinţă, Adevăr, Dăruire şi Alinare" (RADA), în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană "G. T. Kirileanu" din Piatra Neamţ, în cadrul proiectului "Tinerimea satului românesc: tradiţie, cultură, poezie", finanţat de Comisia Europeană prin Programul "Tineret în acţiune" Acţiunea 1.1 iniţiative ale tinerilor. Festivalul se derulează cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi se va încheia mâine seară. (C. Ciofu)

marți, 25 septembrie 2012

„Momentul resfinţirii a fost o împlinire şi o binecuvântare“

Biserica "Sfântul Ioan" din Bacău a primit, în urmă cu două zile, veşmântul sfinţirii, după ample lucrări de reconsolidare şi înfrumuseţare. Mii de credincioşi au asistat duminică, 23 septembrie, la resfinţirea bisericii parohiei Călăraşi I, judeţul Botoşani. 

Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a resfinţit duminică, 23 septembrie, Biserica "Sfântul Ioan" din Bacău, după 200 de ani de când a fost târnosită prima dată. Din soborul de preoţi au mai făcut parte pr. Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi pr. Constantin Tomozei, protopop al Protopopiatului Bacău. Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul a adresat credincioşilor un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţiile Evangheliei din Duminica a XVIII-a după Rusalii. De asemenea, Preasfinţia Sa i-a felicitat pe toţi cei care s-au implicat şi au sprijinit lucrările de reabilitare ale Bisericii "Sfântul Ioan" din Bacău. Pr. Eduard Ungureanu şi pr. Marius Popescu, slujitori la Biserica "Sfântul Ioan" din Bacău, au primit rangul de iconom stavrofor. "PS Ioachim Băcăuanul a fost întâmpinat de dimineaţă, aşa cum este tradiţia, cu pâine şi sare. După sfinţirea bisericii s-a oficiat pe o scenă special amenajată Sfânta Liturghie. Au venit foarte mulţi oameni, mai ales că Dumnezeu ne-a binecuvântat cu o vreme frumoasă. A fost o sărbătoare frumoasă de la care am plecat cu toţii cu inimă bună, cu nădejdea şi credinţa că Dumnezeu este cu noi. Pentru parohia noastră, momentul resfinţirii a fost o împlinire şi o binecuvântare, aduse prin episcopul nostru. Ne bucurăm că toate lucrările la sfântul lăcaş ocrotit de Sfântul Ioan Botezătorul s-au încheiat. Acest lucru a scos în evidenţă credinţa şi dragostea puternică ale credincioşilor noştri faţă de Biserică", a relatat pr. paroh Vlad Ungureanu, care a adăugat că în cadrul evenimentului a fost lansată monografia Bisericii "Sfântul Ioan" din Bacău. 

Moaştele Sfintei Ecaterina, la resfinţirea bisericii din Călăraşi I

Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a resfinţit duminică, 23 septembrie, Biserica "Sfânta Treime" din parohia Călăraşi I, Protopopiatul Iaşi 1, judeţul Botoşani. Peste 2.000 de credincioşi au participat la acest eveniment pentru a se ruga şi pentru a se închina sfintei mese din sfântul altar. Cu acest prilej, a fost adusă de la Biserica Vulpe din Iaşi racla în care se află un fragment din moaştele Sfintei Ecaterina. Pr. paroh Ioan Pădurariu a primit din partea Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul rangul de iconom stavrofor. De asemenea, Primăria Călăraşi a oferit părintelui paroh titlul de "Cetăţean de onoare" al comunei Călăraşi. La finalul slujbei protos. Iustin Neagu, misionar de caritate la Biserica "Schimbarea la Faţă a Domnului" - Socola, a adresat un cuvânt de învăţătură referitor la Evanghelia citită în cadrul Sfintei Liturghii. Părintele Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iaşi 1, a mulţumit credincioşilor pentru că s-au implicat în reconsolidarea şi înfrumuseţarea bisericii. Din soborul de slujitori a mai făcut parte şi pr. Constantin Macuc, protopop al Protopopiatului Săveni, care i-a apreciat pe enoriaşii parohiei Călăraşi I pentru dragostea pe care au arătat-o faţă de biserica din satul lor. PS Calinic Botoşăneanul i-a îndemnat pe oameni să zidească biserica în sufletele lor, aşa cum au înălţat-o pe cea din zid. "Credincioşii au fost prezenţi într-un număr atât de mare, întrucât s-au bucurat cu toţii că munca lor de atâţia ani a fost încununată prin slujba sfinţirii. A fost un moment de bucurie duhovnicească, mulţi oameni ieşind din biserică cu lacrimi în ochi", a spus pr. paroh Ioan Pădurariu. (pagina)

Festival de poezie în Protopopiatul Piatra Neamţ

Asociaţia "Recunoştinţă, Adevăr, Dăruire şi Alinare" (RADA) organizează, începând de astăzi până pe 27 septembrie 2012, Zilele poeziei de la Vaduri, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Festivalul se va derula la Biblioteca Judeţeană "G. T. Kirileanu" din Piatra Neamţ şi la Casa Rada din parohia Vaduri II, Protopopiatul Piatra Neamţ, în cadrul proiectului "Tinerimea satului românesc: tradiţie, cultură, poezie", finanţat de Comisia Europeană prin Programul "Tineret în acţiune" Acţiunea 1.1 iniţiative ale tinerilor. "Acest festival are ca scop stimularea gustului pentru literatură şi cultură în rândul tinerilor, reprezentând o întâlnire între cititori şi scriitorii consacraţi. Am invitat în primul rând poeţii membrii ai Uniunii Scriitorilor care sunt preoţi pentru ca această primă ediţie să aibă o aură sacră", a spus pr. Dorin Ploscaru, de la parohia Vaduri, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Programul festivalului va începe în această dimineaţă cu săvârşirea Sfintei Liturghii în Biserica "Sfânta Treime" din Vaduri şi va continua la Biblioteca Judeţeană din Piatra Neamţ (ora 10:00) cu o alocuţiune susţinută de dr. Andreea Hefco. Vor urma lansări de carte ale poeţilor preoţi invitaţi şi recitaluri ale elevilor de la liceele pietrene. Tot astăzi, de la ora 17:00, se va desfăşura Colocviul "Poezia - putere a cuvântului, de la liturgic la poezia străzii". Mâine va fi organizat un recital extraordinar în lectura autorilor prezenţi, dar şi masa rotundă "Poetul este sângele subteran al unei naţii". Joi, 27 septembrie, se va organiza un pelerinaj la mănăstirile din judeţul Neamţ pentru invitaţii din toată ţara prezenţi la festival. (C. Ciofu)

Conferinţa preoţilor din Protopopiatul Roman

La sediul Protopopiatului Roman a avut loc ieri conferinţa de toamnă cu preoţii, prezidată de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. După cuvântul introductiv al părintelui Florin Ţuscanu, protopop al Protopopiatului Roman, PS Ioachim Băcăuanul a adus în atenţia preoţilor prezenţi la conferinţă ultimele hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. "Preasfinţia Sa a subliniat importanţa intensificării activităţii social-filantropice în parohii. Ultima noutate în ceea ce priveşte activitatea social-filantropică o constituie deschiderea Grădiniţei "Episcop Melchisedec" din cadrul Centrului de zi pentru copii din familii în dificultate din Roman. În cadrul conferinţei s-a amintit că din această toamnă activităţile social-filantropice din Protopopiatul Roman se vor extinde în mediul rural. Astfel vor fi înfiinţate noi centre de zi care să vină în sprijinul copiilor nevoiaşi", a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. (C. Ciofu)

Şedinţa preoţilor din Protopopiatul Iaşi 1

În Sala "Dr. Iustin Moisescu" a Centrului eparhial Iaşi a avut loc ieri întrunirea preoţilor din Protopopiatul Iaşi 1. Referatul cu tema "Părintele Arsenie Papacioc, duhovnic iubitor al celor în suferinţă" a fost prezentat de pr. Daniel Adumitroae de la parohia Cârlig. "S-a amintit faptul că părintele Arsenie a ştiut să folosească suferinţa din închisorile comuniste. De asemenea, s-a reliefat că părintele Arsenie a fost iscusit, astfel că cei care păşeau pragul chiliei vrednicului de pomenire arhimandrit ieşeau mângâiaţi", a spus pr. Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iaşi 1. În partea a doua a întâlnirii au fost abordate mai multe probleme administrative care ţin de viaţa parohiilor. (C.C.)

Cerc pastoral în Protopopiatul Darabani

În Biserica "Sfântul Nicolae" - Mileanca, Protopopiatul Darabani, judeţul Botoşani, a avut loc duminică, 23 septembrie, întrunirea Cercului pastoral-misionar "Sfântul Ioan Botezătorul". După cum ne-a relatat pr. Constantin Pânzariu, protopop al Protopopiatului Darabani, programul liturgic a cuprins oficierea Aghezmei mici şi a Tainei Sfântului Maslu. Referatul cu titlul "Duminica, ziua Învierii, sărbătoarea creştinilor" a fost expus de pr. Ştefan Apătăchioaiei de la parohia Başeu-Havârna. La final, pr. paroh Bogdan Bejinariu a mulţumit tuturor pentru că au participat la momentul de rugăciune. (C.C.)

luni, 24 septembrie 2012

Consfătuirea profesorilor de religie din judeţele Suceava şi Bacău

Profesorii de religie din judeţele Suceava şi Bacău s-au reunit la sfârşitul săptămânii trecute pentru a face retrospectiva anului şcolar 2011-2012 şi pentru a afla noutăţile de la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Consfătuirea profesorilor de religie din judeţul Suceava a avut loc în prezenţa Înalt Preasfinţitului Pimen. 

În zilele de 20 şi 21 septembrie s-a derulat întâlnirea anuală a profesorilor de religie din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. Pe 20 septembrie s-au întâlnit, la Şcoala "Bogdan Vodă" din Câmpulung Moldovenesc, profesorii de religie din zonele Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei şi Gura Humorului, iar pe 21 septembrie s-au reunit, în sala de conferinţe a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, cadrele didactice din zonele Suceava, Făticeni şi Rădăuţi. Întâlnirile au fost prezidate de Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care a oferit mai multe sfaturi prefesorilor şi preoţilor care predau religia în şcolile de pe cuprinsul Eparhiei Sucevei şi Rădăuţilor. Profesorii au avut posibilitatea să cunoască noile programe şcolare, să afle noutăţi legate de introducerea orei de religie la clasa pregătitoare. S-a făcut analiza activităţii desfăşurate în cursul anului şcolar 2011-2012, s-au desemnat responsabilii cercurilor pedagogice, s-au desemnat membrii consiliului consulativ şi s-au făcut propuneri pentru profesorii metodişti. "S-au purtat ample discuţii şi am răspuns la întrebările care au fost adresate de profesorii noştri. De asemenea, s-au transmis normele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) cu privire la programa şi efectuarea orei de religie. Preoţii şi profesorii de religie au urmărit cu interes raportul prezentat, aflând proiectele de viitor care implică desfăşurarea normală predării religiei în unităţile şcolare. S-a luat atitudine împotriva celor care se opun predării religiei în şcoală. Sperăm că va învinge raţiunea şi, cu sprijinul celor care iubesc Biserica lui Hristos, disciplina religie se va preda în continuare. Copiii care învaţă în şcolile din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor participă cu toţii la orele de religie. Nu am avut solicitări din partea elevilor de a studia altă disciplină în locul religiei. Şcolarii din judeţul Suceava au posibilitatea să opteze pentru predarea orei de religie a cultului din care fac parte. Consfătuirea profesorilor de religie a avut menirea de a uniformiza şi de a transmite tuturor profesorilor planul de măsuri care se impune a fi preluat şi procedat de către toţi profesorii în acelaşi fel", a spus pr. prof. Gheorghe Hoştiuc, inspector al Sectorului Învăţământ religios din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Întâlnirea anuală a profesorilor de religie din judeţul Bacău

În sala de conferinţe a Colegiului Tehnic "Anghel Saligny" din Bacău, a avut loc sâmbătă, 22 septembrie, consfătuirea anuală a profesorilor care predau disciplina religie în învăţământul preuniversitar în judeţul Bacău. Evenimentul a avut loc cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, şi s-a bucurat de participarea a 200 de profesori de religie care predau în şcolile din judeţul Bacău. Din partea Diecezei romano-catolice de Iaşi a participat ca invitat pr. prof. dr. Iosif Bisoc, inspector în cadrul Oficiului pentru Pastoraţia şcolară şi predarea religiei.
Consfătuirea a debutat cu o rugăciune, după care s-a citit mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, "Cooperarea dintre Familie, Şcoală şi Biserică în actul educaţional", transmis cu prilejul începerii anului şcolar 2012-2013. Pr. prof. dr. Iosif Bisoc a subliniat importanţa educaţiei religioase pentru formarea culturală şi duhovnicească a tinerilor. A fost apreciată buna colaborare dintre profesorii şi elevii ortodocşi şi catolici în toate activităţile educative desfăşurate la nivelul judeţului.
Prof. Irina Leonte, inspector şcolar de specialitate al disciplinei religie în cadrul ISJ Bacău, a transmis celor prezenţi binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul şi urările Preasfinţiei Sale "de sănătate, pace şi multe împliniri în lucrarea nobilă de modelare şi formare a caracterului şi personalităţii copiilor şi tinerilor, ca şi adevăraţi cetăţeni ai patriei şi ai cerului". "Lucrările consfătuirii au continuat cu retrospectiva activităţilor desfăşurate în anul şcolar trecut şi au fost prezentate aspecte ce ţin de anul şcolar 2012-2013. S-a discutat şi despre continuarea proiectelor comune Biserică-Şcoală, la nivel eparhial, avându-se în vedere şi programele convergente, atât cele şcolare, cât şi cele bisericeşti, începând cu cele patriarhale, "Alege Şcoala!" şi "Hristos împărtăşit copiilor". S-a subliniat importanţa implicării elevilor în viaţa Bisericii, a comunităţii locale. S-a precizat că un copil trebuie responsabilizat doar cu responsabilitatea iubirii şi că în toate activităţile, profesorul de religie trebuie să colaboreze cu specialiştii în pedagogie, cu preoţii, cu părinţii şi cu autorităţile locale. Au fost abordate probleme referitoare la metodica predării religiei la clasa pregătitoare, structura anului şcolar, programe analitice, metodologii de organizare şi desfăşurare a olimpiadelor şi concursurilor şcolare, rolul profesorului de religie în şcoală şi alte aspecte care vizează sistemul de învăţământ religios din România. Au fost prezentate noile apariţii editoriale utile demersului didactic. A fost o întâlnire de suflet care a reamintit încă o dată importanţa apostolatului social, a responsabilităţii profesorului de religie în societatea actuală", a relatat prof. Irina Leonte.

Binecuvântări arhiereşti în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

Înalt Preasfinţitul Pimen a binecuvântat ieri lucrările realizate în ultimii ani la biserica parohiei Poiana Negri, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc. Sâmbătă, 22 septembrie, Înalt Preasfinţia Sa a sfinţit paraclisul şi pictura bisericii mari a Mănăstirii Păltiniş din judeţul Suceava. Un moment deosebit a fost trăit sâmbătă de credincioşii parohiei Secuieni I, Protopopiatul Roman. PS Ioachim Băcăuanul a resfinţit Biserica "Sfânta Parascheva", după 250 de ani de când a fost târnosită prima dată. 

Biserica "Sfântul Dimitrie" din parohia Poiana Negri -Dorna Candreni, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava, a fost resfinţită ieri de Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Pe un podium special amenajat, Înalt Preasfinţia Sa, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie. La finalul slujbei, Arhipăstorul Sucevei şi Rădăuţilor a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre ajutorul pe care îl oferă Dumnezeu oamenilor care muncesc. Înalt Preasfinţia Sa a amintit celor peste 2.000 de credincioşi prezenţi de darul ploii pe care Dumnezeu l-a revărsat în zona Dorna Candreni, mai ales că oamenii se ocupă în special de creşterea animalelor. Biserica din Poiana Negri a început să se ridice după 1990 şi s-a finalizat în anul 1997, fiind sfinţită în anul 2000 de IPS Pimen. Din anul 2009 s-a pictat în tehnica tempera. Sfântul lăcaş este din lemn, fiind foarte încăpător. În partea superioară a interiorului bisericii există un cafas şi două balcoane laterale. În ultima săptămână a fost montat un parchet care completează mobilierul şi veşmântul picturii deosebit de frumos.
Înalt Preasfinţitul Pimen a sfinţit sâmbătă, 22 septembrie, Paraclisul cu hramurile "Sfântul Haralambie" şi "Sfântul Nectarie" al Mănăstirii Păltiniş din comuna Panaci, judeţul Suceava. De asemenea, Înalt Preasfinţia Sa a binecuvântat lucrările de pictură ale Bisericii "Adormirea Maicii Domnului" şi "Sfântul Ion cel Nou de la Suceava" a acestei aşezări monahale. Pictura a fost realizată de pictorii Florin Deaconiuc şi Cristian Vasile Hermeziu. "IPS Pimen a fost înconjurat de un mare sobor de slujitori ai sfintelor altare şi de mulţimea de credincioşi. Paraclisul sfinţit de ierarhul nostru a început să fie ridicat în luna august a acestui an. Sfântul lăcaş este deosebit şi bine compartimentat, având un pangar cu obiecte bisericeşti. IPS Pimen a vorbit în cuvântul de învăţătură despre rolul mănăstirilor şi despre jertfa pe care pelerinii o depun prin donaţiile lor. Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a menţionat că oamenii sunt pomeniţi mereu la sfântul jertfelnic, iar rugăciunile pentru ctitori se înalţă atât în timpul vieţii lor, cât şi după ce pleacă din această lume", a relatat pr. Aurel Goraş, protopop al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc. Sâmbătă seara, IPS Pimen a asistat la slujba Privegherii oficiată la Mănăstirea Păltiniş. 

250 de ani de la sfinţirea bisericii parohiei Secuieni I

Biserica "Sfânta Parascheva" din parohia Secuieni I, Protopopiatul Roman, judeţul Neamţ, a fost resfinţită sâmbătă, 22 septembrie, de PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Sfântul lăcaş a serbat cu acest prilej 250 de ani de când a fost târnosit prima dată. Slujba arhierească a fost prilej de bucurie pentru toată comunitatea prezentă la acest eveniment. Programul liturgic a început cu slujba Aghezmei mici, la finalul căreia PS Ioachim Băcăuanul a binecuvântat clădirea aşezământului social-filantropic închinat Sfintei Cuvioase Parascheva. Apoi a fost sfinţită o fântână situată în curtea parohială. "S-a intrat în biserică pentru a fi târnosit sfântul altar, care a fost desfăcut şi reînnoit pe parcursul acestei luni, cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul. Am avut bucuria să descopăr în piciorul sfintei mese cutia cu sfinte moaşte din 1762, precum şi un document din vremea episcopului Melchisedec Ştefănescu. Acest document atestă resfinţirea lăcaşului de închinăciune la 6 aprilie 1886 de către protoiereul Romanului de atunci, preotul Ioan Constantinescu. Iată cum, după un secol, biserica din Secuieni I s-a reînnoit, s-a reînfrumuseţat, noi donatori şi binefăcători consemnându-şi numele în cartea ctitorilor. Astăzi (n.r. sâmbătă), sfântul altar s-a reînnoit în prezenţa unui număr impresionant de preoţi şi diaconi, dar şi a enoriaşilor acestei parohii. După 250 de ani de la sfinţire, Biserica "Sfânta Parascheva" a consemnat o pagină nouă de spiritualitate, de credinţă şi de dăinuire. Pr. paroh Daniel Pâcă şi pr. Nicolae Ţigăilă, slujitor la acest sfânt lăcaş, au primit din partea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul rangul de iconom stavrofor. Cu acest prilej, Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului şi Bacăului a felicitat credincioşii care au ţinut la Secuieni flacăra credinţei aprinsă. Satul Secuieni este străvechi, fiind atestat documentar în anul 1448. La această tradiţie se adaugă o pagină de continuitate şi de dăinuire creştină", a relatat pr. Florin Ţuscanu, protopop al Protopopiatului Roman.

sâmbătă, 22 septembrie 2012

O nouă biserică în parohia Corni, Protopopiatul Huşi

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Corneliu, Episcopul Huşilor, în parohia Corni - Albeşti, Protopopiatul Huşi, se construieşte Biserica "Sfântul Gheorghe". Lăcaşul de închinăciune, care va avea o înălţime de 26 de metri, a început să se zidească anul trecut. 

În parohia Corni - Albeşti, Protopopiatul Huşi, a început anul trecut construirea noii biserici parohiale, cu binecuvântarea şi prin susţinerea Preasfinţitului Corneliu. Lucrările la noul lăcaş de închinăciune sunt realizate de o echipă de muncitori, care sunt ajutaţi de enoriaşii din parohie. Sfântul lăcaş are 23 de metri lungime, şase metri lăţime şi 26 de metri înălţime. "În prezent se lucrează la acoperişul în stilul ştefanian, tabla fiind montată pe 70% din suprafaţă. Crucile de pe biserică au fost sfinţite de Preasfinţitul Corneliu, apoi au fost aduse la Albeşti în această vară pentru a fi montate pe biserică. Lăcaşul de cult are patru cruci: două pe navă, una deasupra sfântului altar şi una pe turla principală. Şantierul a fost demarat la jumătatea lunii iulie a anului 2011. Ctitorul principal al bisericii este Preasfinţitul Corneliu, care s-a născut în localitatea Corni, Firma SC Radical Grup din Vaslui donând zece tone de fier-beton pentru fundaţie. Am avut un mic sprijin din partea enoriaşilor din parohie, majoritatea vârstnici, care ne-au ajutat după puterile lor", a spus pr. paroh Victor Popuşoi.
Biserica veche a parohiei Corni datează din anul 1890, fiind zidită din cărămidă. La mijlocul secolului trecut a fost reconstruită după ce a fost afectată de un cutremur. Nu are structură de rezistenţă, fiind expusă riscului seismic. "Întrucât costurile pentru reconsolidare, evaluate de o echipă de experţi, sunt foarte mari, PS Corneliu ne-a dat binecuvântare să zidim un nou sfânt lăcaş. Pentru noi este o mare bucurie pentru că se zideşte o nouă biserică. Oamenii credincioşi din parohie au ajutat şi au contribuit la zidirea noului lăcaş de închinăciune. Unii localnici din Corni, care aparţin cultelor neoprotestante, s-au împotrivit zidirii sfântului lăcaş. Preasfinţitul Corneliu ne-a încurajat mereu şi ne-a spus că noua biserică se ridică "în semn de mulţumire adusă lui Dumnezeu". Mulţumim Preasfinţitului Corneliu pentru tot sprijinul acordat parohiei noastre", a adăugat pr. paroh Victor Popuşoi.

Binecuvântarea lucrărilor complexului parohiei Mesteacăn – Corni

Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, va sluji astăzi, de la ora 8:30, Sfânta Liturghie în Biserica ,,Intrarea Domnului în Ierusalim" din parohia Mesteacăn, comuna Corni, Protopopiatul Botoşani, judeţul Botoşani. Înalt Preasfinţia Sa va sfinţi cu acest prilej casa praznicală, casa parohială şi un paraclis din incinta complexului parohial. Lucrările la ansamblul social, format din sala de prăznuire şi casa parohială, au fost demarate în urmă cu doi ani. "Acest ansamblu reprezenta o necesitate, întrucât nu exista o locuinţă stabilă pentru preotul paroh şi nici o sală unde să se poată desfăşura diferite activităţi misionare, precum şi praznice. Lucrările au fost susţinute de enoriaşii din parohie, de sponsori şi de Primăria Corni. Venirea Înalt Preasfinţitului Teofan în parohia noastră este un moment de înaltă bucurie duhovnicească. De când a fost înfiinţat satul, aceasta este prima vizită a unui mitropolit în mijlocul enoriaşilor din Mesteacăn. Aşteptăm credincioşi şi din alte parohii care doresc să ia parte la acest eveniment deosebit", a spus pr. paroh Ionuţ Simionică, care a mai adăugat că satul Mesteacăn se află la 17 kilometri de oraşul Botoşani, pe drumul comunal 208C. (C. Ciofu)

Parteneriat Biserică-Şcoală în parohia Răuceşti

Copiii de la Şcoala cu clasele I-VIII Răuceşti participă în fiecare săptămână la programul liturgic de la Biserica "Adormirea Maicii Domnului" - Răuceşti, Protopopiatul Târgu Neamţ, judeţul Neamţ. Părintele paroh Dumitru Cramba, care este şi secretar al Protopopiatului Târgu Neamţ, ne-a mărturisit că există "o colaborare bună" cu şcoala din satul Răuceşti. Mai mult de atât, părintele Constantin Iacob, preot pensionar îmbisericit la biserica din Răuceşti, suplineşte orele de religie la şcoala din localitate. "Căutăm să fim alături de credincioşii parohiei noastre şi să-i povăţuim spre calea mântuirii. Ne bucurăm pentru că un număr mare de copii vin la sfintele slujbe, fiind îndemnaţi atât de părinţii lor, cât şi de dascălii care predau la catedră. Misiunea noastră preoţească a fost binecuvântată în ajunul sărbătorii Înălţării Sfintei Cruci din acest an (13 septembrie) de Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a slujit Vecernia unită cu Litia. Din datele istorice pe care le deţinem până în prezent, nu fusese menţionată vizita unui mitropolit în parohia noastră", a spus pr. paroh Dumitru Cramba. Pe plan administrativ, în parohia Răuceşti se află în construcţie o casă socială, care a fost acoperită în proporţie de 50% în această vară. (C. Ciofu)

Slujiri arhiereşti în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

În Duminica a XVIII-a după Rusalii, Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, va sfinţi Biserica "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" din filia Traian a parohiei Soloneţ, Protopopiatul Iaşi 1, judeţul Iaşi, iar Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, va binecuvânta lucrările de pictură ale bisericii parohiei Poiana Negri, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava. Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, va resfinţi Biserica "Sfânta Treime" din parohia Călăraşi I, Protopopiatul Iaşi 1, judeţul Botoşani, iar PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, va resfinţi Biserica "Sfântul Ioan" din Bacău. Amintim că astăzi, IPS Pimen va sfinţi pictura bisericii Mănăstirii Catrinari din judeţul Suceava, iar PS Ioachim Băcăuanul va resfinţi Biserica "Sfânta Parascheva" din parohia Secuieni, Protopopiatul Roman, judeţul Neamţ. (C.C.)

vineri, 21 septembrie 2012

Întruniri preoţeşti în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

Preoţii din patru protopopiate din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei s-au reunit în ultimele zile în şedinţe administrative. Slujitorii sfintelor altare au discutat pe marginea referatelor prezentate şi au abordat mai multe probleme administrative.

La sediul Protopopiatului Ceahlău a avut loc ieri întrunirea lunară cu preoţii. Referatul cu titlul "Tinerii şi preocuparea lor azi. Metode şi mijloace de apropiere a lor de Dumnezeu" a fost expus de pr. Gheorghe Nicorescu de la parohia Pârâul Cârjei. "După prezentarea temei preoţii prezenţi au luat cuvântul pe marginea temei expuse, explicând cum reuşesc să-i antreneze pe tineri în activităţile misionare. "În continuare am prezentat hotărârile venite de la Centrul eparhial Iaşi. Am reluat discuţiile referitoare la inventarierea bunurilor parohiilor. De asemenea, s-a discutat despre pelerinajul pe care preoţii parohi îl pot organiza la Iaşi cu prilejul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva", a spus pr. Mihai Damian, protopop al Protopopiatului Ceahlău.Tot ieri s-au reunit în Sala "Dr. Iustin Moisescu" preoţii Protopopiatului Iaşi 3. Preoţii din Protopopiatul Piatra Neamţ s-au reunit miercuri, 19 septembrie, în şedinţa lunară. Părintele Gheorghe Ipate de la parohia Bălăneşti - Bârgăoani a susţinut referatul cu tema "Efectele Tainei Sfântului Maslu asupra vindecării sufletului credinciosului". În continuare, pr. Iustin Rotaru de la parohia Hârtop - Bârgăoani a prezentat un film despre viaţa părintelui Serafim Rose, iar pr. Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamţ, a vorbit despre veşmintele pe care preoţii trebuie să le poarte la sfintele slujbe, după rânduielile tipiconale. Părintele Ciprian Timofte, secretar al Protopopiatului Piatra Neamţ, a prezentat mai multe hotărâri şi informaţii de la Centrul eparhial Iaşi. Cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, la Centrul de zi "Sfântul Ierarh Nicolae" din parohia Pănceşti, a avut loc marţi, 18 septembrie, conferinţa lunară a preoţilor Protoieriei Sascut. Referatul cu tema "Lucrarea social-filantropică şi medicală a Bisericii şi a slujitorilor ei" a fost prezentat de pr. Aurel Cârlan de la parohia Vultureni. Lucrările şedinţei au fost prezidate de pr. Dragoş Munteanu, inspector în cadrul Sectorului patrimoniu şi construcţii al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

Pelerinaj cu moaştele Sfântului Gheorghe la Suceava

La Biserica "Sfânta Parascheva" din Suceava va fi adusă astăzi, la ora 9:30, racla în care se află un fragment din moaştele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe din parohia Feredeni, Protopopiatul Hârlău, judeţul Iaşi. Pelerinajul va avea loc cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. După cum ne-a relatat pr. paroh Paul Hirghiligiu, sfintele moaşte sunt aduse în pelerinaj cu prilejul împlinirii a şapte ani de când a fost sfinţită Biserica "Sfânta Parascheva" din Suceava. "Racla cu moaştele Sfântului Gheorghe va fi adusă de pr. Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău, şi de pr. Dănuţ Fotea, parohul din Feredeni. Sfintele moaşte vor rămâne în biserica noastră până pe data de 1 octombrie 2012. În această perioadă, biserica va fi deschisă între 8:30 şi 20:30. În fiecare seară, de la ora 19:30, se va oficia Acatistul Sfântului Gheorghe, la finalul căruia se vor pomeni toate pomelnicele de peste zi", a spus pr. paroh Paul Hirghiligiu. (C. Ciofu)

Sfinţire de biserică la metocul Mănăstirii Tisa Silvestri

Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a sfinţit ieri Biserica cu hramurile "Sfântul Daniil Sihastrul" şi "Sfânta Împărăteasă Olga" din metocul "Acoperământul Maicii Domnului", al Mănăstirii Tisa Silvestri, judeţul Bacău.
Lăcaşul de închinăciune a fost ridicat în zona împădurită a localităţii Izvorul Berheciului, din judeţul Bacău. După cum ne-a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, "metocul a fost înfiinţat la începutul anului 2009, odată cu aşezarea, în acest loc, a schimonahiei Modesta (Maria) Bujor, care, urmând pilda vechilor călugări, a căutat loc de sihăstrie unde să înalţe rugă sfântă". "Pentru început, în luna august 2009, a fost ridicat un mic paraclis în cadrul unui aşezământ monahal care a devenit metoc al Mănăstirii Tisa Silvestri, cu hramul "Acoperământul Maicii Domnului". Apoi, cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, din anul 2011, au fost demarate lucrările de construcţie a unui lăcaş de cult din lemn, cu meşteri lemnari, prin implicarea mai multor credincioşi şi preacuvioşi părinţi", a spus pr. Constantin Gherasim. (C. Ciofu)

Dublă sărbătoare la Biserica „Sfântul Ioan“ din Bacău

În Duminica a XVIII-a după Rusalii, Înalt Preasfinţitul Teofan va sfinţi biserica filiei Traian, a parohiei Soloneţ, Protopopiatul Iaşi 1, iar IPS Pimen va binecuvânta lucrările de pictură ale bisericii parohiei Poiana Negri, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc. Băcăuanii sunt aşteptaţi duminică la resfinţirea Bisericii "Sfântul Ioan", care va serba, în prezenţa Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, 200 de ani de existenţă. 
 
Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, va sfinţi duminică, 23 septembrie, Biserica "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" din filia Traian a parohiei Soloneţ, Protopopiatul Iaşi 1, judeţul Iaşi. Slujba târnosirii va fi urmată de Sfânta Liturghie. Lucrările au început în anul 1999, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, fiind coordonate de pr. Emil Ojog de la parohia Bivolari. "Aşteptăm pe toţi cei care doresc să fie alături de noi. Nădăjduim că Dumnezeu ne va binecuvânta cu vreme potrivită", a spus pr. Emil Ojog.
Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, va sfinţi mâine pictura bisericii Mănăstirii Catrinari din judeţul Suceava. Duminică, 23 septembrie 2012, Înalt Preasfinţia Sa va binecuvânta lucrările de pictură ale bisericii parohiei Poiana Negri, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc. După cum ne-a relatat pr. Aurel Goraş, protopop al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, lucrările de pictură au început anul trecut şi s-au finalizat în această vară. 

Binecuvântarea lucrărilor bisericii parohiei Călăraşi 1

Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, va resfinţi duminică, 23 septembrie, Biserica "Sfânta Treime" din parohia Călăraşi I, Protopopiatul Iaşi 1, judeţul Botoşani. "Sfântul lăcaş a fost ctitorit în anul 1889 de către boierul Gheorghe Goilav, cu fiii lui, Jean şi Bogdan, dimpreună cu aportul sătenilor din Călăraşi. Lăcaşul de închinăciune a suferit mai multe reparaţii de-a lungul timpului, în anul 1999 fiind sfinţit de Preafericitul Părinte Daniel. În anul 2009 au început mai multe lucrări de consolidare şi de reparaţii capitale. S-a realizat hidroizolaţia temeliei şi a soclului, s-a executat termoizolaţia şi s-a aplicat tencuială decorativă, s-au schimbat uşile, ferestrele, instalaţia electrică s.a. Curtea bisericii a fost înfrumuseţată, iar anul trecut s-a realizat un altar de vară. Toate aceste lucrări au fost susţinute de credincioşii din parohie", a spus pr. paroh Ioan Pădurariu.
PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, va resfinţi mâine Biserica "Sfânta Parascheva" din Secuieni, Protopopiatul Roman, judeţul Neamţ. Lăcaşul de închinăciune va împlini cu acest prilej 250 de ani de existenţă. Lucrările de reabilitare au fost coordonate de pr. paroh Daniel Pană şi de pr. Nicolae Ţigăilă, slujitor la acest sfânt lăcaş. S-a schimbat acoperişul, s-au consolidat pereţii şi s-a refăcut sfântul altar ce datează din 1762, anul când a fost ridicat lăcaşul de cult. Totodată, a fost restaurată pictura interioară, au fost finalizate lucrările la noul aşezământ social şi a fost reamenajată fântâna din curtea bisericii. 

Resfinţirea Bisericii "Sfântul Ioan" din Bacău

Biserica "Sfântul Ioan" din Bacău va fi resfinţită duminică, 23 septembrie, de PS Ioachim Băcăuanul. Lăcaşul de închinăciune a fost ridicat de preotul Ioan Moisă şi meşteşugarul Ioan Mocanu, la marginea cimitirului de atunci, între anii 1802-1812. Dorinţa oamenilor a venit după marele cutremur din 1802, când albia Bistriţei s-a mutat spre Siret, lăsând în urmă un mare dezastru, ce a afectat inclusiv Biserica Precista, singura existentă la acea dată în Bacău. Fiind lipsiţi de un spaţiu de rugăciune propice, băcăuanii şi-au îndreptat atenţia spre această zonă, în care se afla şi un cimitir. După zece ani de muncă, Biserica "Sfântul Ioan" a fost construită într-un stil neobizantin, adaptat moldovenesc, având ca ornament vizual impozant la exterior clasicul brâu împletit moldovenesc. Inclus printre monumentele istorice de către Nicolae Iorga, sfântul lăcaş a fost scos din listă în anul 1955, pe motiv că era "lipsit de importanţă artistică şi culturală", după cum a explicat părintele paroh Vlad Ungureanu. Lovită de vicisitudinile vremurilor, a fost refăcută şi repictată de mai multe ori în cele două veacuri de existenţă, însă perioada cea mai grea avea să fie în regimul comunist, mai ales ultimii ani, când, alături de colegul său, preotul Popa Nicolae, părintele Ungureanu trebuia să facă faţă şi "euforiei" comuniste care rădea de pe faţa pământului tot ce însemna istorie. "Îmi amintesc de faptul că puţin timp înainte de Revoluţie, pe locul unde acum se găseşte o troiţă, veneau muncitorii care băgau ţăruşi în pământ pentru a face măsurători în vederea construirii unui bloc cu faţada spre strada Războieni. Fiind pe terenul bisericii, seara mă duceam şi-i aruncam. Mi s-a intentat de către miliţie proces- verbal de contravenţie pentru "distrugerea repetată a ţăruşilor de trasare a construcţiei Blocului efectat de Trustul Local de Construcţii Bacău". Am fost nevoit să ajung în instanţă, însă au venit evenimentele din â89 şi totul s-a oprit. Blocul nu a mai fost construit, iar biserica a rămas cu vederea dinspre răsărit neacoperită de betoanele comuniste", a povestit preotul Ungureanu. 

Lucrări de restaurare şi reînnoire

Puţini băcăuani mai cunosc faptul că actuala intersecţie a străzilor Oituz şi Războieni era, în urmă cu peste o sută de ani, "un cimitir vestit al oraşului în care îşi dormeau somnul de veci boierii din zonă şi alţi oameni bogaţi", după cum susţine istoricul Eugen Şendrea. Între aceştia, la loc de cinste se afla mormântul lui Ionică Tăutu, autorul proiectului primei constituţii româneşti, denumită a "cărvunarilor". Au invadat însă buldozerele şi excavatoarele comuniştilor care au făcut una cu pământul întregul cimitir. Fără a ţine cont de vechimea şi importanţa acestor spaţii sacre pentru comunitate, au fost ridicate blocuri şi brodite străzi. Revenind la biserică, datorită noilor condiţii impuse de evoluţia demografică, prin eforturile enoriaşilor, cu acordul autorităţilor şi sub îndrumarea preotului paroh Vlad Ungureanu, au fost realizate numeroase lucrări de restaurare şi înnoire. "Ajutaţi de Primăria Bacău, de câţiva sponsori şi, bineînţeles, de enoriaşii parohiei noastre, am reuşit în ultimii ani să efectuăm lucrări de extindere. De asemenea, s-a mărit holul de la intrare, s-a extins şi s-a modernizat lumânărarul, a fost ridicată o capelă mortuară, a fost schimbată tâmplăria veche din interior, a fost refăcut acoperişul, a fost schimbată duşumeaua, a fost înlocuită catapeteasma şi întreaga arhitectură peisagistică", ne-a explicat părintele Ungureanu, care îi aşteaptă pe toţi băcăuanii să ia parte la bucuria duhovnicească a acestei parohii deosebite din urbea Bacăului. Astăzi, la Biserica "Sfântul Ioan" din Bacău, alături de preotul paroh Vlad Ungureanu, mai slujesc preotul Nicolae Popa, preotul Eduard Ungureanu şi preotul Marius Popescu.

joi, 20 septembrie 2012

Conferinţe preoţeşti în cinci protoierii din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

Preoţii din cinci protopopiate ale Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei s-au întrunit în zilele de 18 şi 19 septembrie în şedinţă administrativă. Pe lângă referatele prezentate de preoţii conferenţiari, au fost dezbătute probleme administrative care ţin de activitatea parohiilor. Conferinţa preoţilor din Protopopiatul Moineşti a fost prezidată de PS Ioachim Băcăuanul. 

La Biserica "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din Moineşti a avut loc marţi, 18 septembrie, conferinţa semestrială a preoţilor din Protopopiatul Moineşti. Întrunirea a fost prezidată de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, şi a fost precedată de Te Deum şi de Parastasul pentru vrednicul de pomenire preot Mihai Găluşcă, fost slujitor în parohia Solonţ, Protopopiatul Moineşti, care s-a mutat la Domnul pe 22 august 2012. Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul a adresat un cuvânt pastoral în care a vorbit despre slujirea preoţească şi importanţa acesteia. "Organizaţi-vă viaţa după mersul liturgic al Bisericii. Suntem la începutul unui nou an bisericesc care este pus sub semnul Maicii Domnului şi al Sfintei Cruci. Închinarea Sfintei Cruci trebuie să ne amintească şi de crucile noastre. Frăţiile voastre sunteţi în admiraţia mea pentru că aveţi crucea preoţiei, dar aveţi şi crucea familiei", a subliniat PS Ioachim Băcăuanul. Părintele Gheorghe Turcu, misionar de caritate la Spitalul Municipal din Moineşti, a prezentat referatul cu tema "Cercetarea şi îngrijirea bolnavilor - o datorie mântuitoare a fiecărui credincios". "A urmat prezentarea comunicărilor privind activitatea administrativă în parohii, clarificarea unor aspecte privind activitatea financiar-contabilă, prezentarea ultimelor hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, precum aspecte referitoare la continuarea proiectului "Şcoală după Şcoală", pe care Protopopiatul Moineşti şi-a propus să-l extindă în noul an şcolar", a spus pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. La finalul întâlnirii, Preasfinţia Sa, alături de pr. Costel Mareş, protopop al Protopopiatului Moineşti, şi de preoţii protoieriei, a vizitat şantierul noului sediu al protopopiatului. "Sunt convins că va fi unul dintre cele mai frumoase şi moderne sedii din cuprinsul Patriarhiei Române", s-a exprimat Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului şi Bacăului. Tot marţi, 18 septembrie, a avut loc şedinţa preoţilor din Protopopiatul Bacău, prezidată de pr. Dan Antoci, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, şi de pr. Constantin Tomozei, protopop al Protopopiatului Bacău. 

Hramul bisericii, "prilej de zidire duhovnicească a credincioşilor"

În Sala "Dr. Iustin Moisescu" a Centrului eparhial Iaşi a avut loc ieri întâlnirea lunară cu preoţii Protopopiatului Iaşi 2. Referatul cu titlul "Hramul bisericii - popas duhovnicesc în viaţa parohiei" a fost expus de pr. Ioan Aurel Stoleru, de la parohia Orzeni. "În cuprinsul lucrării, pr. Ioan Aurel Stoleru a prezentat însemnătatea hramului bisericii din perspectiva religioasă, morală şi a unităţii de credinţă şi de neam, întrucât hramul a fost prilej în istorie ca românii de pretutindeni să fie împreună. Ideea centrală este aceea că hramul oricărei biserici este un prilej de zidire duhovnicească a credincioşilor, precum şi o activitate misionar- pastorală, dar şi administrativă la care preoţii lucrează împreună cu enoriaşii pentru mântuirea sufletelor. Hramul a fost şi rămâne sărbătoarea ocrotitorului bisericii sau ziua onomastică a ocrotitorului, evidenţiind identitatea bisericii", a rezumat pr. Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2. În încheiere, s-au adus la cunoştinţă temeiurile Centrului eparhial Iaşi, precum şi o serie de recomandări cu privire la activitatea administrativă, liturgică şi misionară ce urmează a se desfăşura în perioada următoare.

Întruniri ale preoţilor din protopopiatele Hârlău şi Dorohoi

Preoţii din Protopopiatul Hârlău s-au reunit marţi, 18 septembrie, în şedinţa lunară. Părintele Dumitru Ciobanu de la parohia Tansa a susţinut referatul cu tema "Suferinţa, cale către cer". "Încercările, durerile, suferinţele şi bolile, culminând toate în moarte, fac parte din istoria lumii şi din viaţa omului. Putem constata că istoria omului se împleteşte cu cea a suferinţei umane. Experienţa duhovnicească demonstrează că nu există în lume om care să fi avut parte în viaţă doar de bucurii. De asemenea, nu există oameni care să fi avut parte, de la naştere până la moarte, doar de încercări şi suferinţe. În această viaţă, bucuriile şi necazurile se împletesc. Dacă este îndurată duhovniceşte, suferinţa fără voie se face virtute de bunăvoie", a remarcat pr. Dumitru Ciobanu. În continuare, preoţii Protopopiatului Hârlău au luat cuvântul pe marginea temei prezentate. "Părintele Vasile Florariu, slujitor la parohia Satu Nou - Belceşti, le-a vorbit preoţilor despre suferinţa pe care a văzut-o în spitale, dar şi despre bucuria acesteia", a relatat pr. Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău, care a transmis în partea a doua a întâlnirii dispoziţiile venite de la Centrul eparhial Iaşi. Tot marţi, 18 septembrie, a avut loc şedinţa lunară cu preoţii Protopopiatului Dorohoi. Referatul cu tema "Participarea credincioşilor la Sfânta Liturghie" a fost expus de pr. Andrei Ciurciun de la parohia Leorda. "S-a reliefat importanţa participării credincioşilor la toate slujbele oficiate în bisericile noastre, dar mai ales la Sfânta Liturghie. S-a evidenţiat faptul că prin Sfânta Liturghie, în cadrul căreia se săvârşeşte Jertfa cea fără de sânge, primim toate darurile Duhului Sfânt", a amintit pr. Stelian Ciurciun, protopop al Protopopiatului Dorohoi, care a precizat că în cadrul întâlnirii s-au discutat mai multe probleme administrative.

A fost inaugurată expoziţia etnografică „Casa Bunicilor“

Parohia Chintinici, Protopopiatul Roznov, judeţul Neamţ, a fost, în urmă cu două zile, gazda unui eveniment cultural, prilejuit de inaugurarea unui muzeu etnografic. Expoziţia etnografică a fost amenajată într-o căsuţă ridicată la iniţiativa părintelui paroh Iulian Vasile, după modelul gospodăriilor care existau în ţinutul Neamţului.

Expoziţia etnografică din "Casa Bunicilor" din parohia Chintinici a fost deschisă publicului în urmă cu două zile. Această colecţie cuprinde obiecte vechi care se aflau altădată în gospodăriile ţărăneşti din ţinutul Neamţului, dar şi alte bunuri care alcătuiesc un interior tradiţional. La eveniment au participat pr. Iulian Negru, consilier al Sectorului de Misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Vasile Ţoc, protopop al Protopopiatului Roznov, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ, Culiţă Tărâţă, Angela Olariu, coordonatoarea Departamentului pentru promovarea valorilor şi tradiţiilor naţionale al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, primarul oraşului Roznov, Ionel Ciubotaru, viceprimarul oraşului Roznov, Constantin Hodor, prof. Mihai Giosan, inspector şcolar de religie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ, profesori de la Grupul Şcolar Roznov, meşteri populari şi enoriaşi din parohie.
Părintele paroh Iulian Vasile a explicat în debutul manifestării că expoziţia se intitulează "Casa Bunicilor" pentru că acest nume face trimitere la casa în care "a simţit ritmul unei vieţi ce se mişca între tihna sărbătorilor religioase, satisfacţia muncilor gospodăreşti şi bucuria petrecerii timpului liber". "Din acest motiv, muzeul e împlinirea unui vis şi rodul unor căutări şi frământări de ani de zile. Această expoziţie etnografică a fost iniţiată cu sfatul şi binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, având aprobarea Primăriei Roznov. Ea a rodit din osteneala şi jertfa familiei mele, la care s-au adăugat pe parcurs enoriaşi ai parohiei şi specialişti în domeniu", a mai spus pr. paroh Iulian Vasile. 

O premieră în zona Roznovului

A urmat discursul preşedintelui CJ Neamţ, Culiţă Tărâţă, care a apreciat jertfa pe care părintele Iulian Vasile a depus-o pentru a valorifica nu doar zestrea spirituală a credincioşilor parohiei sale, ci şi cea populară a zonei. În continuare, primarul Ionel Ciubotaru a recompensat toată activitatea culturală şi socială a părintelui paroh Iulian Vasile prin oferirea diplomei şi titlului de "Cetăţean de onoare" al oraşului Roznov. De asemenea, primarul Ionel Ciubotaru a remarcat că întreaga colecţie din "Casa Bunicilor" "este o garanţie a lucrului autentic, bine documentat şi realizat, ce devine un bun comun al patrimoniului comunităţii oraşului Roznov". "Pentru fiecare dintre noi, este important să ştim de unde venim, să ne cunoaştem istoria pentru a înţelege spre ce trebuie să ne îndreptăm. Existenţa acestui muzeu sătesc poate fi considerată o premieră pentru oraşul nostru, care va aduce mai multă lumină şi noi informaţii asupra înţelegerii vieţii de familie din bătătura gospodăriei ţărăneşti tradiţionale roznovene. De aceea, ne bucurăm a fi astăzi gazda, dar şi beneficiarii direcţi ai acestui eveniment cultural şi mulţumim pe această cale tuturor celor implicaţi în acest proiect, alături de părintele Iulian Vasile, şi, de asemenea, celor prezenţi astăzi. Pe lângă activitatea de zidire a unui complex bisericesc care aşteaptă să fie sfinţit, menţionăm că părintele s-a implicat în numeroase şi diverse activităţi şi proiecte cultural-spirituale şi sociale care fac cinste urbei Roznovului", a amintit primarul Ionel Ciubotaru. 

Diplomă de merit din partea Înalt Preasfinţitului Teofan

Părintele Iulian Negru a transmis binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, subliniind că expoziţia etnografică din parohia Chintinici este importantă prin unicitatea ei, "fiindcă este primul proiect de acest fel din Arhiepiscopia Iaşilor". "Strânsa colaborare a părintelui cu Departamentul de promovare a valorilor şi tradiţiilor naţionale al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei arată legătura dintre misiunea Bisericii şi păstrarea şi promovarea culturii şi spiritualităţii poporului român. Se va avea în vedere mediatizarea proiectului de aici ca model pentru alte parohii în vederea valorificării potenţialului local etnografic", a spus pr. Iulian Negru, care a oferit părintelui Iulian Vasile din partea Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei o diplomă de merit. Dr. Angela Olariu a vorbit spre finalul evenimentului despre caracterul ştiinţific al muzeului şi despte faptul că s-au respectat toate normele cerute de etnografi. "Obiectele colecţionate poartă pecetea valoroasă a tradiţiei, ilustrând aspecte legate de meşteşuguri, interior tradiţional, port popular, obiceiuri caracteristice zonei Roznov. Modalitatea de expunere accentuează pe deplin interiorul ţărănesc tradiţional specific secolului XX, prin dispunerea textilelor de interior (scoarţe, lăicere, prosoape), toate arătând o ornamentică bazată pe motive simbolice", a explicat dr. Angela Olariu.

miercuri, 19 septembrie 2012

Moment de sărbătoare în Parcul „Melchisedec“ din Roman

Grădiniţa particulară cu program prelungit "Episcop Melchisedec" a fost inaugurată, în urmă cu două zile, de PS Ioachim Băcăuanul. Cu acest prilej au fost deschise cursurile Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Roman.

În Parcul "Melchisedec" din incinta Centrului eparhial Roman a avut loc luni, 17 septembrie 2012, deschiderea noului an şcolar pentru copiii care învaţă la Grădiniţa particulară cu program prelungit "Episcop Melchisedec" şi pentru elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Episcop Melchisedec Ştefănescu" (cu fosta denumire "Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Gheorghe" din Roman). Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a sfinţit şi inaugurat cu acest prilej Grădniţa particulară cu program prelungit "Episcop Melchisedec" din cadrul Centrului de zi pentru copii din familii în dificultate. După cum ne-a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, la eveniment a participat prof. Viorel Stan, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Neamţ, prof. Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman, inspectori din cadrul ISJ Neamţ, profesori de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Roman şi elevii seminarişti din cei patru ani de studiu. "Cred că astăzi (n.r. luni) episcopul Melchisedec Ştefănescu se bucură, iar acolo, din cer, ne priveşte. Să nu uităm că a lăsat ca testament să se continue activitatea educaţională în şcoli şi grădiniţe. Iar noi, astăzi, nu facem altceva decât să adăugăm o cărămidă la edificiul valorilor perene ale înaintaşilor. Cred că anul acesta va fi de bun augur pentru toţi cei ce stăm sub umbra marelui înaintaş, episcopul Melchisedec Ştefănescu", a remarcat Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul. Pr. Ioan Gherasimescu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a mulţumit Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul pentru implicarea în activităţile şi proiectele Fundaţiei "Episcop Melchisedec". Prof. Viorel Stan a adresat un cuvânt de încurajare pentru copiii şi elevii prezenţi cu prilejul începutului de an şcolar. În acelaşi timp, primarul Laurenţiu Dan Leoreanu şi-a exprimat dorinţa de a sprijini Grădiniţa particulară cu program prelungit "Episcop Melchisedec" şi de a implementa noi proiecte în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, menite să îmbunătăţească activitatea Centrului de zi pentru copii din familii în dificultate.

Deschiderea anului şcolar la seminariile teologice din Suceava şi Huşi

La Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Mitropolit Dosoftei" din Suceava a avut loc luni, 17 septembrie, deschiderea noului an şcolar. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa Înalt Preasfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care a adresat un cuvânt de învăţătură elevilor seminarişi. Tot luni, la Catedrala episcopală din Huşi a avut loc deschiderea anului şcolar 2012-2013 pentru elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Ioan Gură de Aur" din Huşi. La slujba de Te Deum, precedată de Sfânta Liturghie, a participat Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor, părinţii profesori şi elevii seminarişti. "Preasfinţitul Corneliu a transmis elevilor un cuvânt de învăţătură în care a urat "bun venit" seminariştilor la şcoală. Apoi s-au deschis cursurile la clase de către părinţii diriginţi. În zilele următoare va începe programul normal al orelor de curs. Nădăjduim că în acest an şcolar elevii noştri se vor pregăti mai bine decât au făcut-o până acum, iar profesorii vor depune acelaşi efort ca şi în anii anteriori", a spus pr. prof. Andrei Zăgan, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Ioan Gură de Aur" din Huşi. (C. Ciofu)

Manifestare religios-culturală în parohia Costuleni

În parohia Costuleni, Protopopiatul Iaşi 2, a avut loc joi, 13 septembrie, sfinţirea locului pentru monumentul "Sfânta Cruce". Slujba de sfinţire, urmată de citirea rugăciunilor pentru ploaie, a fost săvârşită de pr. Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2, alături de un sobor de preoţi, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. La acest eveniment au participat autorităţile locale, credincioşii din satele învecinate şi membrii cenaclurilor "Ion Mitican" şi "Castanul Unirii", care au susţinut un program cultural-religios. Părintele protopop Vilie Doroşincă a adresat un cuvânt despre cinstirea Sfintei Cruci de către creştinii ortodocşi şi despre sărbătoarea zilei de 14 septembrie. "Mulţumim, în mod deosebit, arhitectului Ionel Oancea, inginerului proiectant Corneliu Ivaşc, precum şi părintelui Constantin Andrei, de la Biserica Bărboi din Iaşi, cel care a iniţiat ridicarea monumentului, şi membrilor celor două cenacluri", a spus Emil Grosu, de la Asociaţia "Frăţia Ortodoxă Română" - filiala Iaşi.

marți, 18 septembrie 2012

Biserica parohiei Văculeşti, resfinţită după 300 de ani

Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul a fost prezent, în urmă cu două zile, în parohia Văculeşti, Protopopiatul Dorohoi. Preasfinţia Sa a binecuvântat lucrările de reabilitare ale sfântului lăcaş din această parohie, care împlineşte în acest an 300 de ani de existenţă. 

Biserica "Sfinţii Voievozi" din parohia Văculeşti, Protopopiatul Dorohoi, judeţul Botoşani, a fost resfinţită duminică, 16 septembrie, de Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Slujba târnosirii a fost urmată de Sfânta Liturghie, săvârşită de Preasfinţia Sa, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Programul liturgic a mai cuprins sfinţirea unui monument al eroilor şi oficierea slujbei Parastasului pentru cei adormiţi.
La finalul Sfintei Liturghii au fost acordate distincţii de vrednicie celor care au sprijinit lucrările de reabilitare ale bisericii din Văculeşti. De asemenea, pr. paroh Petru Chirilă a primit rangul de iconom stavrofor pentru toată osteneala depusă în ultimii ani. Prof. Laurenţiu Nacu a reliefat în cuvântul rostit cu acest prilej importanţa istorică a Bisericii "Sfinţii Voievozi", iar în continuare a luat cuvântul Sorin Gînga, primarul comunei Văculeşti, pr. Stelian Ciurciun, protopop al Protopopiatului Dorohoi. Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul a adresat la final un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre Sfânta Cruce. Părintele paroh Petru Chirilă a mulţumit Episcopului-vicar al Eparhiei Iaşilor pentru distincţiile oferite, dar şi celor care au sprijinit activitatea pastoral-misionară din parohia Văculeşti. "Resfinţirea Bisericii "Sfinţii Voievozi" a fost un eveniment de mare importanţă pentru comunitatea credincioşilor parohiei Văculeşti. Sfântul lăcaş a sărbătorit cu acest prilej 300 de ani de când a fost zidită, în prezenţa a peste 600 de credincioşi din mai multe părţi ale judeţului Botoşani. Lucrările de reabilitare ale lăcaşului de închinăciune au fost coordonate de pr. paroh Petru Chirilă. Aceste lucrări au constat în refacerea acoperişului, a pereţilor din lemn interiori şi exteriori, restaurarea catapetesmei şi a icoanelor din biserică. Apoi, s-a zidit o casă de prăznuire şi s-a ridicat un monument închinat eroilor căzuţi pe front în cele două războaie mondiale. Toată această lucrare a fost împlinită cu sprijinul credincioşilor din parohie, dar şi cu fonduri de la Consiliul Local şi Primăria Văculeşti", a relatat pr. protopop Stelian Ciurciun.

Şcoala Stânca-Roznovanu, inaugurată prin slujba de sfinţire

Şcoala cu clasele I-IV din localitatea Stânca-Roznovanu, comuna Victoria, judeţul Iaşi, a fost redeschisă ieri în prezenţa autorităţilor locale, a profesorilor, a copiilor şi a părinţilor acestora. Slujba Aghezmei mici a fost oficiată de pr. Valeriu Olaru, de la parohia Victoria, şi de pr. Adrian Miron, de la parohia Stânca-Roznovanu - Victoria, Protopopiatul Iaşi 1. Părintele paroh Adrian Miron a vorbit celor prezenţi despre modelarea caracterului copiilor de la o vârstă fragedă, astfel încât prin educaţie să devină buni creştini, dar şi buni cetăţeni. "Se cuvine mai înainte de toate să-I mulţumim Domnului că ne-a binecuvântat cu această bucurie de a fi împreună, elevi, părinţi şi profesori. Ne-am rugat ca prin sfinţirea şcolii să se binecuvânteze acest început de an şcolar", a remarcat pr. paroh Adrian Miron. A urmat cuvântul primarului comunei Victoria, Daniel Creţu, care şi-a exprimat bucuria pentru că s-au finalizat lucrările la şcoala din Stânca-Roznovanu, mai ales că elevii făceau naveta la Victoria pentru a merge la cursuri. "În Stânca-Roznovanu s-au realizat schimbări pe plan educativ prin refacerea şcolii, aflată în stadiu de degradare. Dar schimbări s-au produs şi pe plan spiritual prin aşezarea pietrei de temelie a bisericii din centrul satului. Toate acestea au fost posibile prin bunăvoinţa domnului primar Daniel Creţu", a amintit pr. paroh Adrian Miron. Fiecare clasă din Şcoala Stânca-Roznovanu a primit din partea parohiei câte o icoană. (C. Ciofu)

A fost inaugurată Grădiniţa „Episcop Melchisedec“

Grădiniţa particulară cu program prelungit "Episcop Melchisedec" din cadrul Centrului de zi pentru copii din familii în dificultate din Roman a fost inaugurată aseară, când Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat slujba Te Deum-ului pentru începutul noului an şcolar. Grădiniţa "Episcop Melchisedec" va avea două grupe de câte 15 preşcolari: grupa de antepreşcolari şi grupa mică de preşcolari. Instituţia are acreditarea Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) şi îşi desfăşoară activitatea sub îndrumarea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Neamţ. "Grădiniţa "Episcop Melchisedec" are ca obiectiv împlinirea dorinţei episcopului Melchisedec ca aici, pe fosta lui proprietate, să poată fi educaţi copiii neajutoraţi care provin din familii în dificultate sau care au potenţial intelectual şi care pot deveni fii credincioşi ai Bisericii noastre", a spus pr. Ioan Gherasimescu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

luni, 17 septembrie 2012

Resfinţirea Bisericii Răducanu din Târgu Ocna

Câteva mii de credincioşi au participat ieri la resfinţirea Bisericii "Buna Vestire" - Răducanu din Târgu Ocna, Protopopiatul Oneşti, judeţul Bacău. Lăcaşul de închinare a primit veşmântul resfinţirii de la Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

Biserica "Buna Vestire" - Răducanu din Târgu Ocna, Protopopiatul Oneşti, a fost resfinţită ieri de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, în prezenţa a peste 3.000 de credincioşi. Din soborul de preoţi au mai făcut parte arhim. Timotei Aioanei, exarhul cultural al Mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureştilor şi mare eclesiarh al Catedralei patriarhale, ca delegat din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi pr. Constantin Alupei, protopop al Protopopiatului Oneşti. După citirea Sfintei Evanghelii, PS Ioachim Băcăuanul a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre Evanghelia din Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci. Preasfinţia Sa a făcut referire la valoarea sufletului, la Sfânta Cruce şi la evenimentul prilejuit de resfinţirea Bisericii "Buna Vestire" - Răducanu. Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului şi Bacăului a subliniat că evenimentul de ieri a însemnat încununarea mai multor ani de muncă şi jertfă depuse la restaurarea lăcaşului de închinăciune - monument din sec. al XVII-lea. La finalul slujbei, arhim. Timotei Aioanei s-a referit la semnificaţia sfinţirii unei biserici şi la binecuvântarea pe care ierarhul o aduce prin slujba târnosirii. În continuare, pr. paroh Ioan Panţîru a prezentat o dare de seamă a lucrărilor care s-au realizat la Biserica "Buna Vestire" - Răducanu din Târgu Ocna. Părintele paroh Ioan Panţîru a mulţumit apoi tuturor celor care au ajutat la reabilitarea lăcaşului de închinăciune, evidenţiind pe câţiva dintre principalii donatori şi susţinători ai lucrărilor. "Pentru noi, acest moment a însemnat încununarea eforturilor noastre de a reda Bisericii Răducanu strălucirea pe care a avut-o odinioară. A fost o mare binecuvântare şi un moment mult aşteptat atât de noi, slujitorii, cât şi de credincioşii din Târgu Ocna. Putem spune că a fost o mare sărbătoare a oraşului pentru că au venit foarte mulţi credincioşi", a mărturisit pr. paroh Ioan Panţîru. 

Distincţie din partea Patriarhului României

Pentru toată osteneala depusă în cei aproape 17 ani, pr. paroh Ioan Panţîru a primit din partea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul distincţia de iconom stavrofor. De asemenea, arhim. Timotei Aioanei a oferit părintelui paroh Ioan Panţîru, din partea Preafericitului Părinte Daniel, distincţia "Sanctus Stephanus Magnus". "Ziua de astăzi (n.r. ieri) a fost o mare sărbătoare în primul rând pentru Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, deoarece cu toţii ne-am îndreptat gândurile spre Târgu Ocna. Aceasta pentru că Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul a fost prezent în mijlocul preoţilor şi credincioşilor din acest oraş. Biserica "Buna Vestire" - Răducanu a fost resfinţită după aproape 17 ani de lucrări de restaurare şi reabilitare atât la exterior, cât şi în interior. A fost o zi de aleasă trăire duhovnicească pentru că s-a adus slavă lui Dumnezeu pentru toate realizările din ultimii ani. Această biserică a fost îmbrăcată într-o haină nouă, sfântă şi curată, întrucât acest sfânt lăcaş s-a degradat după cutremurul din 1977. S-a înlocuit în totalitate acoperişul şi s-a refăcut structura. Apoi a fost înnoit mobilierul, potrivit timpului în care a fost construită această biserică. S-a restaurat în întregime pictura, dar şi alte obiecte bisericeşti care se impuneau a fi reînnoite. Au fost prezenţi foarte mulţi credincioşi, mai ales că toţi preoţii din oraş au slujit în cadrul Sfintei Liturghii, dar şi oficialităţi centrale şi locale", a relatat pr. protopop Constantin Alupei.

Biserică de parohie din 1890

Biserica "Buna Vestire" situată în oraşul Târgu Ocna, numita şi Răducanu, a fost construită în a doua jumătate a secolului al XVII-lea şi începutul secolului al XVIII-lea de marele logofăt Ion Buhuş şi de un târgoveţ bogat "cu multe mori pe apa Slănicului" (după cum mărturiseşte o inscripţie în slavonă din 3 dec. 1711 de pe o lespede de marmură din pridvorul bisericii). Potrivit siteului Protoieriei Oneşti, până în 1863, la secularizarea averilor mănăstireşti a fost unificată administrativ cu fosta Mănăstire Precista de la Ocna (actuala Biserică Precista din Târgu Ocna). La 1 martie 1798, patriarhul Grigorie al V-lea confirmă existenţa "mânăstirii de la Ocna" sau "Precista - Răducanu" prin numărul mare de egumeni greci sau români confirmaţi, cât şi prin daniile acordate. De-a lungul timpului, mănăstirea a trecut prin multe încercări, unele dramatice, începând cu 1821, când a fost ocupată de un detaşament de eterişti şi devastată de turci, apoi în 1864, în pericol de a deveni cazarmă. În Primul Război Mondial clădirile anexe au servit drept depozit de muniţii şi provizii. Între 1843 şi 1853, biserica mănăstirii este reparată de arhim. Procopie, iar din 1890 devine biserică de mir, formând o parohie. Nu s-au mai făcut intervenţii majore şi reparaţii capitale până în 1996, când s-au demarat, de către preotul paroh Ion Panţîru, în colaborare cu Ministerul Culturii şi Cultelor, ample lucrări de conservare şi restaurare a bisericii grav avariate de cutremurul din 1977 şi aflată în pericol de prăbuşire.