sâmbătă, 30 aprilie 2011

„Chipul şi rugăciunea Maicii Domnului, izvor de tămăduire“

Praznicul Izvorului Tămăduirii sărbătorit ieri de Biserica Ortodoxă a adunat la Mănăstirea Bistriţa din judeţul Neamţ peste 2.000 de credincioşi din toată Moldova. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de 27 de preoţi şi diaconi. După slujba Aghezmei mici, a avut loc pelerinajul cu icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana, în jurul Bisericii cu hramurile "Adormirea Maicii Domnului" şi "Izvorul Tămăduirii" a Mănăstirii Bistriţa. Ctitoria domnitorului Alexandru cel Bun de la Mănăstirea Bistriţa şi-a serbat ieri al doilea hram. Încă de la primele ore ale dimineţii, oamenii şi-au îndreptat paşii către sfântul lăcaş al străvechii aşezări monahale ca să ia parte la programul liturgic dedicat acestei sărbători. În jurul orei 9:00, soborul de preoţi şi diaconi, care au ţinut în mâini lumânări aprinse, l-a întâmpinat pe Înalt Preasfinţitul Teofan la stăreţia mănăstirii. De aici, s-a mers către podiumul special amenajat în glasul imnului pascal şi al cântării "Pre Stăpânul". Cu acest prilej, icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana a fost scoasă din biserică şi a fost aşezată afară pe toată durata slujbei. Răspunsurile liturgice au fost date de o parte a Corului "Byzantion" din Iaşi. La slujbă au participat şi autorităţi locale şi judeţene.

Sărbătoarea de ieri aminteşte de un moment istoric petrecut în Constantinopol

În cuvântul de învăţătură, adresat după citirea Sfintei Evanghelii, IPS Părinte Mitropolit Teofan a explicat că sărbătoarea de ieri aminteşte de un moment istoric petrecut în Constantinopol (astăzi Istanbul), când fostul împărat al Bizanţului, Leon, a descoperit un izvor tămăduitor spre care creştinii se îndreaptă şi în zilele noastre. În continuare, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a subliniat că întrucât Izvorul mântuirii noastre, Hristos Domnul, S-a născut din Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, izvorul de tămăduiri a fost identificat cu Maica Domnului. "De aceea, astăzi, (n.r. ieri) noi o cinstim pe Fecioara Maria, izvor de viaţă, de mântuire, pe care Biserica în cântările ei, în acatiste o numeşte "mană cerească", "apa harului", "râu de tămăduire", "noian duhovnicesc", "norul cel ceresc", "fântâna tămăduirilor", "şuvoi al frumuseţilor negrăite" ş.a. Noi trebuie să ne îndreptăm către Maica Domnului, izvor de tămăduire, pentru că suntem plini de răni. Tămăduirea vine prin Mântuitorul Hristos, Cel mort şi înviat, prin rugăciunile Maicii Sale şi ale sfinţilor. Sunt nenumărate răni provocate de necredinţă, de deznădejde, de neiubire, de abuzul de putere, de plăcere şi de avere. Chipul şi răgăciunea Maicii Domnului sunt izvor de tămăduire din care omul poate să se adape. Îl rugăm pe Hristos Cel mort şi înviat, ca prin rugăciunile Preacuratei Sale Maici, să reverse asupra noastră tămăduirea care să alunge rănile necredinţei, deznădejdii şi neiubirii", a spus IPS Teofan.

Agheazmă mică şi procesiune cu icoana Sfintei Ana

Arhim. Luca Diaconu, stareţul Mănăstirii Bistriţa şi exarh al zonei Neamţ, şi-a exprimat bucuria pentru faptul că la slujba de hram au venit credincioşi în număr mare. Sfinţia sa a mulţumit în continuare părinţilor stareţi, părinţilor profesori şi parohilor care au slujit. "Este o mare bucurie pentru noi faptul că dumneavoastră, credincioşii, aţi venit într-un număr atât de mare, având în mijloc pe Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Împreună ne-am împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos şi am fost în comuniune. Hristos, după Înviere, ca să demonstreze apostolilor că nu este o nălucă, a mâncat în faţa lor un peşte şi un fagure de miere. Şi peştele şi fagurele de miere simbolizează, după Sfântul Grigore Palama, firea umană îndumnezeită. Aşa cum peştele, ca să trăiască, trebuie să stea în apă, aşa şi creştinul trebuie să rămână în apa Botezului şi să-L urmeze pe Hristos, pentru că altfel moare", a remarcat arhim. Luca Diaconu. A urmat slujba Aghezmei mici oficiată de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei în curtea sfântului lăcaş, la finalul căreia persoanele prezente au fost stropite cu apă sfinţită. În glasul clopotelor şi al toacei, a avut loc procesiunea cu icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana în jurul Bisericii cu hramurile "Adormirea Maicii Domnului" şi "Izvorul Tămăduirii", pe parcurs cântându-se "Hristos a înviat!".

"Această sărbătoare înseamnă binecuvântare, milă şi ajutor de la Dumnezeu"

Peste 200 de credincioşi au participat joi seara la slujba Vecerniei unită cu Litia la Biserica "Izvorul Tămăduirii" din cartierul ieşean CUG II, ce aparţine de Protopopiatul Iaşi 2. Pr. Nicolae Dorneanu de la parohia "Sfânta Mahramă" şi "Sfinţii Martiri Brâncoveni" din Iaşi a vorbit la sfârşitul slujbei din ajunul hramului despre puntea dintre fostul Imperiu Bizantin şi Iaşi, creată prin faptul că Maica Domnului ocroteşte atât Biserica "Izvorul Tămăduirii" din Istanbul, cât şi cea închinată acestui praznic din capitala culturală a Moldovei. "Alături de credinţa ortodoxă păstrată de poporul român, neîntinată de orice erezie, alături de mărturisirea acestei credinţe stă ocrotirea Maicii Domnului. În această neîntreruptă ocrotire a Maicii Domnului, noi sărbătorim de Izvorul Tămăduirii bucuria de a fi ortodocşi. Pentru noi, această sărbătoare înseamnă binecuvântare, milă şi ajutor de la Dumnezeu. Mărturisirea credinţei este cea mai frumoasă faptă bună, cea mai frumoasă podoabă, este cel mai scump dar pe care îl facem aproapelui şi lui Dumnezeu", a explicat pr. Nicolae Dorneanu. Părintele paroh Constantin Stoian a mulţumit ieşenilor şi preoţilor care au participat la slujba Vecerniei, dar şi tinerilor teologi şi seminarişti care au oferit răspunsurile la strană. Ieri-dimineaţă, slujba Sfintei Liturghii şi a Aghezmei mici au fost săvârşite de pr. Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2.

Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul la 11 ani de arhierie

Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, aniversează mâine 11 ani de când a fost ridicat în treapta de arhiereu. Cu acest prilej, Preasfinţia Sa va săvârşi Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală din Roman, înconjurat de un sobor de preoţi consilieri şi inspectori ai Centrului eparhial Roman, în prezenţa credincioşilor. La 1 mai 2000, PS Ioachim Băcăuanul a fost hirotonit arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului, după ce fusese propus de IPS Eftimie, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului (pe atunci, Episcop al Romanului), şi ales în această funcţie de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) încă din anul 1998. "Hirotonia întru arhiereu a consemnat înscrierea într-o lungă, ostovitoare şi frumoasă, deopotrivă, misiune în această parte a Moldovei, în şirul celor 75 de ierarhi ce au coordonat activitatea acestei eparhii în cei 600 de ani de atestare documentară. Cei 11 ani de slujire au însemnat sfinţiri şi resfinţiri de biserici, hirotonii de preoţi, hirotesii, dar şi revigorarea unor activităţi de mare importanţă pentru viaţa unei eparhii: social-filantropice, misionare, cultural-pastorale şi administrative. PS Episcop-vicar Ioachim Băcăuanul s-a îngrijit în mod deosebit de organizarea manifestărilor prilejuite de serbarea a 600 de ani de atestare documentară a Eparhiei Romanului, în 2008. Totodată, s-a ocupat şi de organizarea evenimentelor cultural-religioase prilejuite de ridicarea Episcopiei Romanului la rangul de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, în 2009, când, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat şi prima Sfântă Liturghie în această zonă a Moldovei, înconjurat de un sobor de ierarhi", ne-a spus pr. Constantin Gherasim, inspector pe probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Pe lângă aşezămintele social-filantropice deschise în ultimii ani la Bacău, Roman, Oneşti şi Moineşti, PS Ioachim Băcăuanul s-a îngrijit şi de editarea unor volume speciale pentru cele două momente de referinţă din istoria eparhiei. În cei 11 ani n-au lipsit nici vizitele în eparhie şi nici dialogurile şi sfaturile duhovniceşti date preoţilor şi credincioşilor, ori de câte ori s-a ivit ocazia. "Demn continuator al marilor ierarhi moldoveni, PS Ioachim Băcăuanul continuă, cu timp şi fără timp, să ducă mai departe viaţa acestei eparhii moldave, de a cărei viaţă duhovnicească, administrativă, culturală şi economică se ocupă, cu binecuvântarea Sfântului Sinod al BOR, de câţiva ani buni", a completat pr. Constantin Gherasim.

Slujiri arhiereşti în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

În Duminica a II-a după Paşti, Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, va resfinţi Biserica parohiei Bogdăneşti 1, Protopopiatul Fălticeni, iar PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, va sluji în parohia Andrieşeni, Protopopiatul Iaşi 1. PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, va săvârşi Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală din Roman.

Ziua Veteranilor de Război şi Ziua Forţelor Terestre, la Iaşi

La monumentul Eroilor Diviziei a II-a Cavalerie, aflat pe Bulevardul Carol I din Iaşi, a fost marcată ieri Ziua Veteranilor de Război şi Ziua Forţelor Terestre. Cu acest prilej, pr. Mihai Prodan, inspector în cadrul Sectorului de asistenţă socială şi medicală "Diaconia" al Arhiepiscopiei Iaşilor, ca delegat din partea Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pr. Adrian Morţun, preot militar în cadrul Brigăzii 15 Mecanizată "Podu Înalt" din Iaşi, şi pr. Valentin Păţăligă, preot militar la capela Batalionului 151 Infanterie "Lupii Negri" din Iaşi, au oficiat o slujbă de Te Deum. Programul ceremonialului a cuprins, pe lângă alocuţiunile autorităţilor locale, depunere de coroane şi jerbe de flori şi defilarea Gărzii de Onoare.

Sfântul Apostol Toma, serbat la Iaşi

Biserica Toma Cozma din Iaşi îşi serbează mâine hramul. Diseară de la ora 18:00 va fi oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia, iar mâine dimineaţă programul liturgic va continua cu Utrenia şi Sfânta Liturghie, la finalul căreia va fi săvârşit Parastasul pentru ctitori. La finalul programului liturgic din această seară şi de mâine va fi organizată o agapă frăţească. "Bunul Dumnezeu ne-a învrednicit să întâmpinăm sărbătoarea hramului Bisericii Toma Cozma cu câteva realizări remarcabile: sistematizarea pe verticală a zonei superioare a parcului printr-o terasare de amploare şi dotarea cu un sistem modern de iluminare pentru monument şi pentru parc. Nădăjduim că apelul nostru de suflet va găsi ecou favorabil între enoriaşii şi creştinii cu evlavie faţă de biserica noastră şi vom fi sprijiniţi pentru continuarea lucrărilor începute", a declarat pr. paroh Mihai Mărgineanu. Tot mâine va fi în sărbătoare Biserica "Sfântul Apostol Toma" din cartierul ieşean Alexandru cel Bun. După cum ne-a relatat pr. paroh Toma Gradinaciuc, în această seară de la ora 17:00 va fi oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia, iar mâine dimineaţă de la ora 7:30 vor fi săvârşite Utrenia, Acatistul, Sfânta Liturghie şi pomenirea pentru cei adormiţi. Cu prilejul hramului, credincioşii care vor participa la slujbe vor primi câte un pachet cu alimente.

Concursul Naţional de Creaţie „Copilul în familie“, la Piatra Neamţ

La sediul Protopopiatului Piatra Neamţ s-a desfăşurat joi, 28 aprilie, prima etapă a Concursului Naţional de Creaţie "Copilul în familie". În secţiunea literară a concursului tematica acestei întâlniri a fost Taina Sfântului Botez, pornind de la modul cum se reflectă în viaţa copilului evenimentul major al Botezului propriu. La secţiunea artistică s-a realizat o creaţie legată de Botez care a scos în evidenţă imaginaţia concurenţilor. După cum ne-a relatat pr. Ştefan Zaharia, coordonatorul Biroului de catehizare al Protopopiatului Piatra Neamţ, câştigătorii celor două secţiuni sunt Ana-Maria Molcăluţ (eseu) şi Diana-Beatrice Sasu (pictură) din parohia Conţeşti. Locul al doilea a fost oferit elevelor Ana-Maria Saponar (parohia Bicaz Chei II) şi Maria Georgiana Radu (parohia Dumbrava Roşie II) şi elevului Emilian Lungu-Ailenei (parohia Dumbrava Roşie II), iar pe locul al treilea s-au clasat Paula-Ioana Ţepeş (parohi Bicaz Chei II), Mihaela Mocanu (parohia Conţeşti), în timp ce premiul special a fost acordat elevelor Ana-Maria Macovei (parohia Negreşti I) şi Mogoşan Elena-Cătălina (parohia Bicaz Chei II). Ceilalţi participanţi au primit diplome de participare. Premiile au fost oferite de Protopopiatul Piatra Neamţ şi au constat în cărţi religioase şi icoane.

vineri, 29 aprilie 2011

Pelerinaje şi rugăciuni de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii

Biserica Ortodoxă sărbătoreşte astăzi Izvorul Tămăduirii, care este un praznic închinat Maicii Domnului. Mai multe biserici din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei îşi serbează hramul. În toate lăcaşurile de închinăciune va fi săvârşită slujba Aghezmei, iar la unele mănăstiri se organizează pelerinaje cu icoanele făcătoare de minuni. Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei va oficia Sf. Liturghie la Mănăstirea Bistriţa din judeţul Neamţ. Mii de credincioşi sunt aşteptaţi să participe astăzi la hramul Mănăstirii Horăicioara din judeţul Neamţ. Programul liturgic a început aseară cu slujba Privegherii, iar astăzi va continua cu Sfânta Liturghie, care va fi oficiată în paraclisul de vară al acestei aşezări monahale. Izvorul Tămăduirii va fi sărbătorit şi în Biserica "Botezul Domnului" de la Mănăstirea Horaiţa. După Sfânta Liturghie va avea loc procesiunea cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, de la Horaiţa la Horăicioara. Pe parcursul pelerinajului, oamenii vor sta aşezaţi în rând astfel încât icoana să treacă pe deasupra lor. Se vor intona Troparul Învierii şi cântări din Canonul Învierii. La Mănăstirea Horăicioara, credincioşii vor asista la slujba Aghezmei mici şi la Taina Sfântului Maslu. Pelerinii vor lua apă sfinţită, dar şi apă de la izvorul binefăcător de la Horăicioara, care se află la aproximativ 50 de metri de biserica mănăstirii şi izvorăşte de sub Muntele Feriga. Hram va fi astăzi şi la Mănăstirea Bistriţa din judeţul Neamţ, unde Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, va săvârşi Sfânta Liturghie. La final se va oficia slujba Aghezmei, după care va avea loc procesiunea cu icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana în jurul ctitoriei lui Alexandru cel Bun.

Slujbă arhierească la cea mai mare mănăstire de călugări din Eparhia Huşilor

Sărbătoare va fi în această zi şi la Biserica "Izvorul Tămăduirii" din cartierul ieşean CUG II. Programul liturgic a început aseară cu slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată de un sobor de preoţi. Astăzi, Sfânta Liturghie va fi săvârşită de pr. Vilie Doroşincă, protoiereul Protopopiatului Iaşi 2, alături de un sobor de preoţi. În jurul orei 12:00 va fi oficiată Agheazma mică, iar la final se va organiza o agapă frăţească. Tot azi îşi serbează hramul în Protopopiatul Iaşi 2 parohia Cărbunari, iar în Botoşani va fi sărbătoare la Biserica "Izvorul Tămăduirii". În Protopopiatul Târgu Neamţ va fi hram în parohia Humuleştii Noi. Sucevenii sunt aşteptaţi să participe astăzi la hramul Bisericii "Izvorul Tămăduirii" - Burdujeni din Suceava şi la cel al bisericii Spitalului Judeţean "Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava" din Suceava. Mănăstirea Bujoreni din judeţul Vaslui este, de asemenea, în sărbătoare de Izvorul Tămăduirii. Sfânta Liturghie va fi săvârşită de PS Corneliu, Episcopul Huşilor. Mănăstirea Bujoreni este cea mai mare aşezare monahală de călugări din Eparhia Huşilor. Prima atestare documentară este din 27 martie 1602, iar începuturile acestui aşezământ sunt legate de găsirea în chip minunat a unei icoane a Maicii Domnului în scorbura unui stejar secular şi de zidirea unei biserici în acest loc. După ridicarea bisericii s-a întemeiat un schit cu obşte de călugări. În urma Decretului din 1959, mănăstirea a fost închisă, fiind reînfiinţată în anul 1993, prin grija vrednicului de pomenire episcop Ioachim Mareş. În prezent, se construieşte o nouă biserică de mari dimensiuni, pentru a răspunde nevoilor spirituale ale numeroşilor creştini care vin să se roage în acest sfânt lăcaş.

A V-a ediţie a campaniei „Din suflet pentru suflet“

Tinerii de la Liceul Teoretic "Spiru Haret" din Moineşti au organizat, în perioada 28 martie-14 aprilie, campania "Din suflet pentru suflet". Campania a fost organizată pentru persoanele cu dizabilităţi din Centrul de Recuperare şi Reabilitare - Comăneşti şi a constat în oferirea de alimente pentru sărbătoarea Sfintelor Paşti.

Liceul Teoretic "Spiru Haret" din Moineşti şi Protopopiatul Moineşti şi-au unit eforturile şi în acest an pentru a aduce o rază de bucurie pe chipurile celor internaţi în Centrul de Recuperare şi Reabilitare a persoanelor cu handicap din Comăneşti. Tinerii le-au oferit celor de aici câte un pachet cu alimente pentru masa de Sfintele Paşti. Acţiunea se înscrie în cadrul celei de-a V-a ediţii a campaniei "Din suflet pentru suflet", derulată de Liceul Teoretic "Spiru Haret" Moineşti, în perioada 28 martie-14 aprilie. Pentru realizarea acestui demers, elevii liceului, sub îndrumarea Elenei Chelaru şi a lui Constantin Popa, profesori de religie ortodoxă, a Irinei Corina Barbu, profesor de biologie, şi a Lăcrămioarei Lăcătuşu, profesor de istorie, au desfăşurat activităţi ce au vizat strângerea de fonduri pentru alcătuirea unor pachete conţinând bunuri alimentare. Elevii au confecţionat urne speciale după care au mers din clasă în clasă pentru colecte.

Colectă în parohiile moineştene

A doua fază a colectei s-a desfăşurat în cadrul mai multor parohii moineştene. Tinerii, sprijiniţi de preoţii parohi, au strâns fonduri în parohiile "Naşterea Maicii Domnului" şi "Sfântul Ierarh Nicolae" - Moineşti, "Sfântul Prooroc Ilie" - Camenca, "Sfântul Gheorghe" - Moineşti, "Înălţarea Domnului" - Moineşti, "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" - Pietrosu, "Sfântul Prooroc Ilie" - Prisaca, "Pogorârea Sfântului Duh" - Asău şi Mănăstirea "Sfântul Sava" - Berzunţi. S-au alcătuit 140 de pachete conţinând produse alimentare pentru toate persoanele aflate în îngrijirea centrului. Acţiunea a culminat cu vizita tinerilor moineşteni la Centrul de Recuperare şi Reabilitare a persoanelor cu handicap din Comăneşti. Elevii, însoţiţi de profesorii coordonatori, au împărţit pachetele persoanelor cu dizabilităţi din grija centrului, oferindu-le totodată şi cozonacii pentru masa de Sfintele Paşti, organizată de conducerea centrului. După întâlnire, Lucas Mihăiţă, directorul centrului, a prezentat elevilor sălile de recuperare şi echipamentul medical folosit pentru reabilitarea persoanelor cu handicap, invitându-i la o colaborare mai strânsă prin desfăşurarea de acţiuni de voluntariat în cadrul centrului. "Scopul acestei acţiuni a fost, pe de o parte, venirea în ajutorul persoanelor cu dizabilităţi internate în centrul de la Comăneşti, în context pascal, iar, pe de altă parte, implicarea tinerilor în acţiuni sociale pentru dezvoltarea spiritului civic şi a receptivităţii la nevoile comunităţii", a declarat Constantin Popa, profesor de religie la Liceul Teoretic "Spiru Haret" din Moineşti.

Slujbă misionară la Buhuşi, oficiată de PS Ioachim Băcăuanul

La Biserica "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" din parohia Valea lui Ion, Protopopiatul Buhuşi, va fi oficiată astăzi, de la ora 17:00, slujba Vecerniei unită cu Litia de către PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi. După cum ne-a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector pe probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, programul liturgic din această după-amiază vine să continue seria întâlnirilor pastoral-misionare, desfăşurate la nivelul Protopopiatului Buhuşi, sub coordonarea părintelui Vasile Cozma, protopop al Protopopiatului Buhuşi, cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul. "Acest program liturgic s-a împropriat în Protopopiatul Buhuşi, una dintre cele mai noi protoierii din eparhia noastră, la iniţiativa părintelui protopop Vasile Cozma, care a demarat mai multe programe pastoral-misionare, cu scopul de a întări comuniunea între preoţi şi credincioşii diferitelor parohii. De asemenea, aceste slujbe ce preced hramurilor unor biserici au, pe lângă un rol misionar şi comunitar, şi unul ce vizează promovarea valorilor Ortodoxiei şi a cutumelor creştine care împodobesc fiecare zonă", a precizat PS Ioachim Băcăuanul.

Concursul Naţional de Creaţie „Copilul în familie“, la Săveni

La sediul Protopopiatului Săveni a avut loc ieri prima etapă a Concursului Naţional de Creaţie "Copilul în familie". Au fost prezenţi nouă copii, cu vârste cuprinse între 12 şi 16 ani, care au prezentat creaţii proprii cu tema "Botezul meu". Concursul s-a desfăşurat pe două secţiuni: una literară şi una artistică. La secţiunea literară au fost prezentate lucrări despre modul în care se reflectă în viaţa copilului evenimentul major reprezentat de propriul botez, iar la secţiunea artistică creaţiile legate de botez au reprodus în mare parte Botezul Domnului, sub amprenta personală a autorului. "La final, pr. Constantin Macuc, protopop al Protopopiatului Săveni, a premiat cele mai bune lucrări, iar toţi copiii au primit câte o diplomă de participare şi pachete cuprinzând icoane, cărţi cu tematică religioasă şi dulciuri", a declarat Simona Curcudel, referent în cadrul Protopopiatului Săveni. Premiile au fost oferite astfel: secţiunea literară - premiul I: Georgiana Iuliana Zoiţanu, 12 ani, clasa a V-a, parohia Zoiţani; premiul al II-lea: Iustina Mănăstireanu, 15 ani, clasa a VIII-a, parohia Miron Costin; premiul al III-lea: Mariana Pădurariu, 14 ani, clasa a VII-a, parohia Zoiţani; premiul special: Andreea Nemiţanu, 14 ani, clasa a VIII-a, parohia Tudor Vladimirescu; secţiunea artistică - premiul I: Mariana Pădurariu, 14 ani, clasa a VII-a, parohia Zoiţani; premiul al II-lea: Oniciuc Maria Lavinia, clasa a VII-a, parohia Miron Costin; premiul al III-lea: Raluca Nemiţanu, 14 ani, clasa a VIII-a, parohia Tudor Vladimirescu; premiul special: Silviu Nemiţanu, clasa a VII-a, parohia Tudor Vladimirescu.

Spectacolul de colinde şi cântări pascale „Hristos a înviat!“ la „Providenţa“

La Centrul de Conferinţe "Providenţa" din Iaşi al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei va avea loc duminică, 1 mai 2011, de la ora 18:00, spectacolul de colinde şi cântări pascale "Hristos a înviat!", susţinut de Ansamblul "Balada Bucovinei" din Suceava. Evenimentul se va derula cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a Înalt Preasfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. "Avem bucuria deosebită de a reveni cu spectacolul pascal "Hristos a înviat!" în capitala culturală a Moldovei. Este un spectacol propriu-zis, cu o regie de mişcare, de lumină, cu efecte de sunet din exterior. Vom avea momente care alternează cu citire din Triod. Membrii formaţiei au vârste cuprinse între 4 şi 25 de ani. Spectacolul este emoţionant şi va fi o bucurie pentru toţi cei care vor veni. Tema este legată de sărbătoarea Floriilor, de Săptămâna patimilor şi de perioada Sfintelor Paşti", ne-a relatat folcloristul George Sârbu, coordonatorul ansamblului. "Balada Bucovinei" a fost înfiinţat în anul 1991 de folcloristul George Sârbu. De-a lungul anilor, ansamblul a susţinut mai multe concerte în ţară şi a lansat câteva albume. (d.m.)

Zilele de Conferinţe Pro Vita

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi Episcopia Romano-Catolică de Iaşi organizează în perioada 30 aprilie-1 mai Zilele de Conferinţe pe teme Pro Vita. Conferinţele se vor desfăşura sâmbătă, între 12:00 şi 19:00, şi duminică, între 13:00 şi 19:00, în Sala "Dr. Iustin Moisescu" a Centrului eparhial Iaşi. În fiecare zi vor avea loc trei conferinţe. Mâine, de la ora 12:00, dr. Almut Hefter (Germania) va susţine tema "Vocaţia medicului şi avortul", iar de la ora 15:00, prof. univ. dr. Pavel Chirilă, preşedintele Asociaţiei filantropice medicale "Christiana" din Bucureşti, şi lect. dr. Andreea Băndoiu, directoarea hospice-ului "Sfânta Irina" din Voluntari, judeţul Ilfov, vor vorbi despre "Sistemul de planning. Abordare ortodoxă". Wolfgang Hering (Germania) va susţine, de la ora 17:00, conferinţa "Europa, încotro?...". Duminică de la ora 13:00, conf. univ. dr. Cristina Gavrilovici, bioetician, va susţine prelegerea "Aspecte etice în avortul terapeutic", iar de la ora 15:00 Wolfgang Hering va vorbi despre "Vindecarea sindromului post-avort". Începând cu ora 17:00, dr. Almut Hefter va susţine tema "Trupul meu, templu al Duhului Sfânt sau instrument al plăcerii?".(d.m.)

Slujiri arhiereşti de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii

De sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, va săvârşi Sfânta Liturghie la Mănăstirea Bistriţa din judeţul Neamţ, iar IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, va sluji în parohia Sadău, Protopopiatul Rădăuţi. PS Corneliu, Episcopul Huşilor, va săvârşi Sfânta Liturghie la Mănăstirea Bujoreni, iar PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, va sluji la Mănăstirea Zosin din judeţul Botoşani. PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului va săvârşi Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală din Roman.

Slujbă de pomenire pentru episcopul Ioachim Mareş

La Catedrala "Înălţarea Domnului" din municipiul Bacău va avea loc mâine, 30 aprilie, la ora 10:00, o slujbă de Parastas pentru vrednicul de pomenire episcop Ioachim Mareş, la doi ani de la mutarea sa la cele veşnice. Slujba de pomenire a fost iniţiată de familia episcopului Ioachim Mareş. "Parastasul va fi precedat de Sfânta Liturghie, care va fi oficiată de PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi, la demisolul catedralei din Bacău. La Parastasul de doi ani, alături de iniţiatorii acestei slujbe, respectiv membrii familiei episcopului Ioachim Mareş, se vor afla şi preoţii sosiţi special la acest eveniment tocmai din Măgireşti, zona natală a vrednicului de pomenire ierarh", a declarat pr. Constantin Gherasim, inspector pe probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

joi, 28 aprilie 2011

„Omul Îl recunoaşte pe Domnul Hristos în momentul împărtăşirii cu Sfintele Taine“

Pietrenii au participat în număr mare în a treia zi de Paşti la slujba Sfintei Liturghii, oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la Biserica "Adormirea Maicii Domnului" - Precista I din Piatra Neamţ. Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a binecuvântat totodată lucrările din filia Lunca Moldovei a parohiei Zvoroneşti, Protopopiatul Târgu Neamţ.

De dimineaţă, Înalt Preasfinţitul Teofan a fost întâmpinat în faţa sfântului lăcaş de soborul de preoţi, de enoriaşi şi de numeroşi pietreni, care purtau lumânări aprinse. Înainte de începerea slujbei, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei i-a salutat pe cei prezenţi cu tradiţionalul "Hristos a înviat!", amintind că prin Sfânta Liturghie din ziua de marţi se continuă "sărbătoarea mare a Sfintelor Paşti". Din soborul de preoţi şi diaconi a făcut parte şi pr. Marian Timofte, consilier al sectorului administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Iaşilor. La slujbă au asistat autorităţi locale şi judeţene. După citirea Sfintei Evanghelii, Înalt Preasfinţitul Teofan a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre călătoria pe care ucenicii Mântuitorului, Luca şi Cleopa, au făcut-o spre Emaus. În continuare, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a remarcat că Domnul Hristos ne însoţeşte în călătoria noastră prin această viaţă în orice loc şi în orice clipă. "Cei mai mulţi dintre noi nu avem capacitatea să înţelegem că în toate căile vieţii noastre Mântuitorul este cu noi. De multe ori, în viaţă avem sentimentul că suntem singuri. Când trecem prin clipe de încercare, strigăm la Dumnezeu ca şi cum ar fi undeva departe. În timp ce ne îndoim că ne aude, El este lângă noi. Poate chiar atunci, în momente de cumpănă, ne ia pe umerii Săi", a spus Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, care a continuat să amintească de faptul că prin Taina Sfintei Împărtăşanii oamenii Îl pot recunoaşte pe Dumnezeu.

Schimbarea vieţii creştinului care L-a cunoscut pe Dumnezeu

"Sfânta biserică este cel mai desăvârşit loc în care omul recunoaşte că Dumnezeu este cu el. Adevăratul moment în care omul Îl recunoaşte pe Domnul Hristos este cel al împărtăşirii cu Sfintele Taine. De îndată ce Luca şi Cleopa au descoperit că Domnul este viu, că a călătorit şi a luat cina cu ei, au lăsat totul şi s-au întors la Ierusalim. Aici au povestit şi altora minunea pe care au trăit-o alături de acel Străin. Odată ce L-am descoperit pe Domnul Hristos, odată ce ne-am hrănit cu El, viaţa noastră ar trebui să nu mai fie la fel. Nu putem să-L cunoaştem pe Hristos şi gura noastră să tacă sau viaţa noastră să rămână la fel", a subliniat IPS Teofan. La final, părintele Dumitru Ailincăi, protoiereul Protopopiatului Piatra Neamţ, şi-a exprimat, în numele credincioşilor, bucuria pentru că Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a slujit din nou într-o biserică din oraşul Piatra Neamţ, reînnoind mesajul pascal pe care l-a adresat în Pastorala de Paşti. "Vă mulţumim pentru purtarea de grijă deosebită şi pentru că mereu căutaţi să vă întâlniţi cu preoţii şi credincioşii din acest oraş", a spus pr. protopop Dumitru Ailincăi. Părintele paroh Mihai Rusu a apreciat faptul că IPS Teofan a binecuvântat, prin săvârşirea Sfintei Liturghii, lucrarea pastoral-misionară a parohiei Precista I.

Vizită pastorală în Lunca Moldovei

Înalt Preasfinţitul Teofan a fost prezent marţi seara, în a treia zi de Paşti, în filia Lunca Moldovei a parohiei Zvoroneşti, Protopopiatul Târgu Neamţ. Cu acest prilej, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a sfinţit casa parohială şi clopotniţa bisericii, care s-au aflat într-o stare avansată de degradare. Temelia casei parohiale a fost turnată în toamna anului 2009, concomitent derulându-se lucrările la clopotniţă. Tot cu acest prilej, IPS Teofan a oficiat în Biserica "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" Taina Sfântului Botez pentru Maria, al doilea copil al părintelui paroh Andrei George Stan şi al preotesei Diana. La acest eveniment au participat enoriaşi din satul Lunca Moldovei, dar şi din alte localităţi învecinate. După cum ne-a relatat pr. Ioan Dogariu, protopop al Protopopiatului Târgu Neamţ, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a oferit părintelui Andrei George Stan rangul de sachelar. "Înalt Preasfinţitul Teofan a vorbit celor prezenţi despre importanţa familiei şi rolul părinţilor, îndemnând pe tinerii care au participat la această slujbă să-şi crească pruncii în duhul şi învăţătura Bisericii. În acelaşi timp, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei l-a felicitat pe părintele paroh şi l-a îndemnat să fie model pentru puţinii tineri care mai sunt în parohia şi filia pe care o păstoreşte", ne-a relatat pr. protopop Ioan Dogariu. Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a oferit Bisericii "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" din filia Lunca Moldovei sfântul antimis. "Prezenţa Înalt Preasfinţitului Teofan în parohia noastră a fost o mare binecuvântare. Am avut bucuria ca Înalt Preasfinţia Sa să ne boteze cel de-al doilea copil. În satul nostru sunt bătrâni care ne-au mărturisit că nu-şi amintesc ca un mitropolit să fi slujit în această parohie", a spus pr. paroh Andrei George Stan.

Activităţi filantropice şi culturale în parohia Andrieşeni

În comuna Andrieşeni din judeţul Iaşi s-a derulat, cu prilejul sărbătorilor de Paşti, proiectul "Cu un ou, să facem Paştile împreună". Acţiunea a avut loc în cadrul unui parteneriat între parohia "Sfântul Ierarh Nicolae" - Andrieşeni şi Şcoala Generală "Gheorghe Ciobanu" Andrieşeni. În a doua zi de Paşti, Şcoala Generală Andrieşeni şi-a cinstit ocrotitorul.

În perioada Postului Mare, parohia "Sfântul Ierarh Nicolae" - Andrieşeni din Protopopiatul Iaşi 1 şi Şcoala "Gheorghe Ciobanu" Andrieşeni au derulat un parteneriat de colaborare. La propunerea părintelui paroh Mihai Cepeliuc, copiii au adunat ouă la şcoală, unde au fost vopsite. Cu sprijinul credincioşilor au fost adunaţi bani pentru cumpărarea de cozonaci, iar mamele copiilor au pregătit pască. Toate acestea au fost pregătite pentru Sâmbăta Mare, când, copiii, îmbrăcaţi în costume naţionale, au mers în satele Andrieşeni, Glăvăneşti şi Buhăeni, unde au oferit peste 50 de pachete bătrânilor singuri sau bolnavi şi familiilor defavorizate cu mulţi copii. "Acest proiect a fost coordonat de înv. Mariana Popescu. Copiii au văzut pe chipurile bătrânilor bucuria şi mai ales le-au reamintit că nu sunt singuri, chiar dacă fiii lor au plecat peste hotare. Şcolarii au încercat să le mângâie bătrâneţile şi să le explice că Biserica şi Şcoala sunt alături de ei", ne-a spus pr. paroh Mihai Cepeliuc. În Sâmbăta Mare copiii de la Şcoala Generală din Andrieşeni au expus în paraclisul parohiei ouă încondeiate şi icoane pictate în perioada Postului Mare.

Ocrotitorul şcolii, serbat în a doua zi de Paşti

La Biserica "Sfântul Nicolae" din Andrieşeni a avut loc luni, 25 aprilie, în a doua zi de Paşti, o slujbă de Parastas în cadrul căreia au fost pomeniţi toţi profesorii şi învăţătorii plecaţi la Domnul care au predat la Şcoala Generală Andrieşeni de-a lungul anilor. Cadrele didactice au împărţit cozonac, pască, ouă roşii şi un pahar de vin. Apoi s-a săvârşit un Te Deum pentru profesorii, învăţătorii, personalul auxiliar şi elevii de la Şcoala Generală Andrieşeni. La Şcoala "Gheorghe Ciobanu", prof. Silvia Pruteanu, directorul şcolii, a organizat un program artistic de poezii şi cântece religioase. "Sub îndrumarea doamnei Petronela Pelin s-a desfăşurat un program de dansuri populare româneşti, iar educ. Ştefania Sturza şi înv. Petrică Sturza au cântat mai multe piese populare şi folclorice. Poeziile au fost recitate de poetul Ana Teşoi, bibliotecar la Şcoala Generală Andrieşeni. La finalul programului, primarul comunei Andrieşeni, Ioan Căruntu, i-a premiat pe cei nouă şcolari din comuna Andrieşeni care au participat la Campionatul naţional de cros pentru copii care a avut loc în municipiul Botoşani, la începutul lunii aprilie. În cadrul acestui campionat loturile II şi III din cadrul Clubului Sportiv Salcâmul Andrieşeni s-au clasat pe locul I", ne-a spus pr. paroh Mihai Cepeliuc.

Concert pascal la Casa de Cultură din Oneşti

La Casa de Cultură din Oneşti va avea loc astăzi, la ora 17:00, un concert pascal, organizat de Protoieria Oneşti, în colaborare cu Aşezământul "Fericitul Ieremia". Vor fi interpretate cântări specifice perioadei pascale. După cum ne-a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector pe probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, pe scenă vor urca grupul coral al elevilor de la parohia Bucium, Corala "Celestis" a Bisericii "Sfinţii Petru şi Pavel" din Protopopiatul Oneşti, corul maicilor de la Mănăstirea Diaconeşti, Corul "Magnifica" al Liceului Teologic "Fericitul Ieremia" din Oneşti şi Corala "Ieroteos" a preoţilor din Protopopiatul Oneşti.

Jandarmii ieşeni au asigurat ordinea publică în noaptea Sfintelor Paşti

În noaptea Sfintelor Paşti, 50 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Iaşi au fost prezenţi în şapte locaţii pentru a asigura ordinea publică. După cum ne-a relatat căpitanul Mihai Cojocariu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Iaşi, peste 18.000 mii de ieşeni au venit în noaptea de Înviere să ia Lumină la Catedrala mitropolitană din Iaşi, Mănăstirea Golia, Mănăstirea Galata, Mănăstirea Cetăţuia, Biserica "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" din Cimitirul Eternitatea, Mănăstirea Hadâmbu şi Mănăstirea Vlădiceni. Echipele de jandarmi au fost prezente în mijlocul credincioşilor începând de sâmbătă 23 aprilie, de la ora 22:00, până duminică dimineaţa la ora 15:00. "Au fost luate măsurile de ordine specifice având în vedere că la slujbe au participat numeroşi credincioşi. Activitatea noastră a avut loc în colaborare cu Poliţia Română, iar incidentele deosebite au lipsit. Am fost la datorie ca în fiecare an, dar ne-am gândit şi la sufletele noastre", a declarat căpitanul Mihai Cojocariu.

Hirotonii de diaconi în două eparhii ale MMB

În a doua zi de Paşti, luni, 25 aprilie 2011, în două eparhii ale Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (MMB) a avut loc câte o hirotonie de diacon. Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor, a săvârşit Sfânta Liturghie la Biserica "Sfântul Ilie" din Bârlad. În cadrul slujbei, Episcopul Huşilor l-a hirotonit diacon pe tânărul Valentin Stroe. Diaconul Valentin Stroe este student în anul IV la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" a Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi, secţia Teologie Ortodoxă Pastorală. Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica "Sfântul Gheorghe" din Moineşti. Cu acest prilej, Preasfinţia Sa l-a hirotonit diacon, pe seama Catedralei arhiepiscopale din Roman, pe tânărul Ioan Ciobanu. Diac. Ioan Ciobanu este student la master în anul II la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi, secţia Teologie Practică şi Pastoral-Misionară.

miercuri, 27 aprilie 2011

„Sfântul Gheorghe a devenit purtător de biruinţă pentru că a fost om al Învierii“

Credincioşii din municipiul Botoşani l-au serbat în mod deosebit în a doua zi de Paşti pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, patronul spiritual al acestui oraş. Cu acest prilej, a fost adusă o părticică din moaştele Purtătorului de biruinţă de la biserica parohiei Feredeni, Protopopiatul Hârlău. La Galeriile de Artă "Ştefan Luchian" din Botoşani a fost organizată o expoziţie de icoane şi ouă încondeiate.

Biserica "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" din Botoşani a îmbrăcat luni straie de sărbătoare, când mii de credincioşi au participat la hramul acestui sfânt lăcaş. Programul liturgic a început duminică, 24 aprilie, cu slujba Vecerniei, când a fost adusă de la parohia Feredeni, Protopopiatul Hârlău, racla ce adăposteşte un fragment din moaştele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Întrucât data de cinstire a Ocrotitorului Botoşaniului a căzut în Sâmbăta Mare, ziua de prăznuire a fost, după rânduiala Tipicului, în a doua zi de Paşti. De dimineaţă, soborul de preoţi, oficialităţile locale, judeţene şi centrale l-au întâmpinat pe Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de 15 preoţi şi diaconi, pe un podium amenajat în curtea ctitoriei doamnei Elena Rareş din anul 1551. Vremea deosebit de frumoasă a sfârşitului de aprilie a completat atmosfera de sărbătoare în care a fost oraşul Botoşani.

Datoria creştinului de a fi martor şi mărturisitor al Învierii

După citirea Sfintei Evanghelii, IPS Părinte Mitropolit Teofan a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţia textelor din Sfânta Scriptură, care au fost rânduite de Biserică a fi citite în a doua zi de Paşti, când a fost sărbătorit şi Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Făcând referire la primele versete ale Evangheliei după Ioan, capitolul 1, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a remarcat că prin intermediul Mântuitorului Hristos oamenii Îl cunosc pe Dumnezeu Tatăl. Apoi, IPS Teofan a amintit de textul din Faptele Apostolilor, care spune despre cei 12 Sfinţi Apostoli că sunt "martori şi mărturisitori ai Evangheliei lui Hristos". "Noi, creştinii, suntem chemaţi să cunoaştem nu doar că Dumnezeu există, ci să fim martori şi mărturisitori ai acestui fapt. Sfinţii lui Dumnezeu sunt în primul rând martorii şi mărturisitorii Mântuitorului Hristos. Unul dintre aceştia a fost Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, prăznuit astăzi (n.r. luni), care a devenit martor şi mărturisitor al Învierii lui Hristos. Datoria de martori şi mărturisitori ai Învierii lui Hristos trebuie să o avem şi noi. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost purtător de biruinţă, în sensul că şi-a însuşit, a dobândit, şi-a asumat să biruiască întunericul prin lumină, moartea prin Înviere şi păcatul prin faptele cele bune. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a devenit purtător de biruinţă pentru că a fost om al Învierii, al luminii, al vieţii şi al virtuţilor. Noi putem fi purtători de biruinţă prin a fi victorioşi asupra păcatelor", a explicat Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan.

Biserica "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe", inclusă într-un program de restaurare

La finalul slujbei, pr. Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoşani, şi-a exprimat bucuria de a-l avea în mijlocul preoţilor şi credincioşilor botoşăneni pe Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Primarul municipiului Botoşani a amintit în discursul său despre dubla sărbătoare a comunităţii pe care o conduce şi despre faptul că Biserica "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" a fost inclusă în Programul naţional de restaurare a monumentelor istorice, urmând să beneficieze de fonduri pentru consolidare şi restaurare. Primarul Cătălin Mugur a oferit Înalt Preasfinţitului Teofan diploma de Cetăţean de Onoare, alături de însemnele oraşului. Părintele paroh Dumitru Mateciuc şi-a exprimat nădejdea ca în perioada următoare să fie demarate lucrările de reabilitare a sfântului lăcaş - monument ocrotit de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe - şi a oferit diplome de onoare mai multor clerici şi mireni.

Expoziţia de artă plastică şi icoane "Hristos a înviat"

Înalt Preasfinţitul Teofan a vizitat după Sfânta Liturghie expoziţia de artă plastică şi icoane pe sticlă şi lemn "Hristos a înviat" de la Galeriile de Artă "Ştefan Luchian" din Botoşani. Expoziţia a fost organizată de Protopopiatul Botoşani, Muzeul Judeţean de Istorie şi Societatea Culturală "Expo Art" Botoşani şi cuprinde lucrări ale artiştilor şi iconarilor de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" Botoşani, Liceul de Artă "Ştefan Luchian" Botoşani, Şcoala de Arte Botoşani şi Societatea Culturală "Expo Art". Cu acest prilej, IPS Teofan a explicat că o astfel de expoziţie are un rol misionar.

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei s-a întâlnit cu preoţii şi preotesele din Botoşani

La sediul Protopopiatului Botoşani a avut loc în seara zilei de 25 aprilie 2011 o întâlnire a preoţilor şi preoteselor din Botoşani cu Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan. În cadrul acestei recepţii au fost prezentate mai multe proiecte pe care Asociaţia Tinerilor Ortodocşi Români le-a derulat în perioada Postului Mare. "În holul protopopiatului, tinerii atoreni au expus ouă încondeiate, dar şi alte obiecte pe care le-au lucrat în Postul Mare. IPS Teofan a vizitat această expoziţie şi a stat de vorbă cu tinerii, care s-au îmbrăcat în costume naţionale. A fost o atmosferă de sărbătoare, mai ales că în sala de festivităţi a protopopiatului tinerii au oferit un concert de cântări specifice perioadei pascale. Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a oferit mai multe sfaturi preoţilor şi preoteselor, legate de viaţa de familie, încurajându-i în activitatea pastoral-misionară pe care o desfăşoară", ne-a relatat pr. protopop Lucian Leonte.

Îndemn la bunătate, iertare şi pace în noaptea de Înviere

Bisericile din oraşele Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au fost arhipline în noaptea Învierii. Oamenii au venit pentru a primi Lumina Sfântă şi a lua parte la Sfânta Liturghie, în cadrul căreia s-au binecuvântat carnea, ouăle şi pasca. La Catedrala mitropolitană din Iaşi slujba Învierii a adunat mii de ieşeni care s-au bucurat de cuvântul duhovnicesc al Înalt Preasfinţitului Teofan. Mii de ieşeni şi-au îndreptat paşii, în noaptea de Înviere, către Catedrala mitropolitană din Iaşi, unde Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Slujba din noaptea de Paşti a debutat în faţa sfântului altar la ora 24:00, când Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan i-a chemat pe oameni să ia lumină. Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, alături de soborul de preoţi, s-a îndreptat apoi către esplanada din faţa Catedralei mitropolitane din Iaşi. Mulţimea de credincioşi care aştepta în linişte afară a primit de la slujitorii sfântului altar lumina sfântă. Bucuria ieşenilor care au venit la slujba Învierii la Catedrala mitropolitană din Iaşi a fost cu atât mai mare cu cât Lumina Învierii pe care au primit-o de la arhipăstorul lor a provenit de la Sfântul Mormânt din Ierusalim. După citirea Sfintei Evanghelii, IPS Părinte Mitropolit Teofan a adresat un cuvânt de învăţătură în care a făcut referire la semnificaţia sărbătorii Învierii Domnului. Totodată, Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a îndemnat credincioşii să răspândească celor din jur bunătate, iertare, să fie martori şi mărturisitori ai Învierii lui Hristos. "Să spuneţi tuturor că Hristos a înviat şi să răspundeţi tuturor că Mântuitorul a înviat. Să vă gândiţi în aceste zile la cei care sunt în nevoie şi să vă vizitaţi rudele. Să aveţi parte de pace în inimă, în familie, la locul de muncă. Poate pacea Învierii lui Hristos se va răspândi şi în acele zone unde războiul parcă nu mai încetează. Să vă dăruiască Dumnezeu binecuvântarea Sa şi să fiţi oameni îmbrăcaţi cu iubire. Sfântul Ioan Evanghelistul spune că ura aduce moarte, iar iubirea între fraţi îi transformă în fii ai Învierii", a spus IPS Teofan, care a urat la finalul Sfintei Liturghii tuturor credincioşilor "înviere continuă" în toate zilele.

"A fost o noapte dumnezeiască mult aşteptată"

În Sala "Dr. Iustin Moisescu" a Centrului eparhial Iaşi a avut loc tradiţionala întâlnire a Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei cu ieşenii. Aici, ierarhul locului a ciocnit cu oamenii un ou roşu şi un pahar cu vin. Ieşenii care s-au adunat în număr mare la Catedrala mitropolitană din Iaşi ne-au mărturisit bucuria de a fi prezenţi la cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii. "A fost o noapte dumnezeiască mult aşteptată. Am participat cu bucurie la majoritatea slujbelor din Postul Mare, astfel încât am reuşit să gust din frumuseţea acestei sărbători", a declarat Maria Ciubotariu din Iaşi. "Sărbătoarea Învierii este una a luminii, este o trecere de la moarte la viaţă. Mulţumim lui Dumnezeu că şi anul acesta ne-a ajutat să ajungem la slăvita lui Înviere, care dorim să fie un prilej de înnoire sufletească", ne-a mărturisit Florin Ghiban din Iaşi.

Sărbătoarea Luminii la Roman

Credincioşii care au participat la slujba Învierii la Catedrala arhiepiscopală din Roman au primit câte o lumânare şi un ou roşu. Slujba Sfintei Liturghii din noaptea de Paşti a fost oficiată de PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. "Sărbătoarea Luminii a adunat în jurul venerabilului lăcaş de cult romaşcan câteva sute de creştini, sosiţi special pentru a primi Sfânta Lumină şi pentru a se ruga în cadrul Sfintei Liturghii arhiereşti. Bucuria sărbătorii a început încă de la ora 22:00, când delegaţia Centrului eparhial Roman a adus Sfânta Lumină, de la Aeroportul din Suceava la Catedrala din Roman. Aşezată în sfântul altar, cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Sfânta Lumină a fost împărţită tuturor preoţilor şi reprezentanţilor parohiilor din cuprinsul Arhiepiscopiei, sosiţi special la Roman pentru acest eveniment. La finalul slujbei, toţi cei prezenţi au primit ouă roşii binecuvântate de PS Ioachim Băcăuanul, care, la sfârşitul rugăciunilor, a ciocnit un ou cu fiecare dintre credincioşi", ne-a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector pe probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

Pelerinaj în Ucraina pentru membrii ATOR

54 de tineri din mai multe filiale ale Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi Români (ATOR) se află, începând de ieri-dimineaţă, într-un pelerinaj în Ucraina, intinerariul curinzând traseul Iaşi-Suceava- Cernăuţi-Poceaev-Cernigov-Iaşi. Pelerinajul, care se va încheia pe 1 mai 2011, este organizat de ATOR - filiala Iaşi, fiind coordonat de Ioan Puiu, vicepreşedinte al acestei filiale. Cei 54 de tineri sunt însoţiţi de protos. Nicodim Petre, coordonatorul Compartimentului asociaţii de tineret din cadrul Sectorului de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi de pr. Bogdan Frăsilă de la parohia Podoleni II, Protopopiatul Roznov. "Pelerinajul este un prilej pentru tineri de a se cunoaşte între ei. ATOR - filiala Iaşi a invitat tineri şi de la alte filiale ale asociaţiei din Arhiepiscopia Iaşilor, astfel că au plecat în pelerinaj membri atoreni de la Roznov, Botoşani, Târgu Neamţ etc. Tinerii au posibilitatea să vadă locuri noi, să descopere frumuseţea Ortodoxiei, să înveţe, să se încurajeze şi să-şi menţină entuziasmul de viaţă", a declarat protos. Nicodim Petre. Atorenii vor vizita obiective precum: Mănăstirea Kremeneţ, Mănăstirea Vedenskaia, unde se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului "Chemarea la smerenie", moaştele Sfintei Dimitria şi ale Cuvioasei Olimpiada, Lavra Adormirii Maicii Domnului de la Poceaev ş. a..

vineri, 22 aprilie 2011

Modelul smereniei desăvârşite

La Mănăstirea Putna din judeţul Suceava a avut loc ieri în cadrul Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare rânduiala spălării picioarelor. Arhim. Melchisedec Velnic, stareţul aşezării monahale, a urmat astfel exemplul Mântuitorului Hristos, care a spălat picioarele ucenicilor săi. Aceeaşi rânduiala a avut loc şi la Catedrala arhiepiscopală din Galaţi.

A devenit tradiţie ca în Joia Mare la Mănăstirea Putna să aibă loc rânduiala spălării picioarelor. Aşa s-a întâmplat şi anul acesta în ctitoria Sfântului Voievod Ştefan cel Mare spre finalul Sfintei Liturghii oficiate ieri de arhim. Melchisedec Velnic, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. În pronaosul bisericii au fost puse 12 scaune pe care s-au aşezat 12 părinţi ieromonahi. Ritualul a avut loc într-un loc special pregătit, respectând rânduiala tipiconală aşa cum este ea menţionată în Triod. Dintre cei 12 a făcut parte şi iconomul mănăstirii, care îl preînchipuie pe Sfântul Apostol Petru. Stareţul Mănăstirii Putna a urmat exemplul Mântuitorului Hristos, Cel care, înainte de Cina cea de Taină, S-a încins cu un prosop şi, în smerenia-I desăvârşită, a spălat picioarele ucenicilor. În timpul citirii Evangheliei, arhim. Melchisedec Velnic s-a dezbrăcat de felon şi s-a încins cu un ştergar, a pus apă în spălătoare şi a spălat picioarele celor care sunt aşezaţi în locul apostolilor. A urmat apoi dialogul cu iconomul mănăstirii, care ţine locul lui Petru. Rânduiala spălării picioarelor s-a terminat prin rostirea unei rugăciuni deosebite prin care s-a cerut ca Dumnezeu să spele întinăciunea. "În această rugăciune se face aluzie la ştergarul lui Hristos, la praful păcatelor care se lipeşte de noi, care spală toate păcatele şi necurăţiile noastre. Apoi urmează stropirea celor prezenţi cu apa sfinţită din spălătoare şi se încheie Sfânta Liturghie. Rânduiala spălării picioarelor ne aminteşte de smerenia cea mare a Mântuitorului Hristos", a spus arhim. Melchisedec Velnic. Momentul spălării picioarelor aminteşte de Mântuitorul Hristos, care la Cina cea de Taină s-a ridicat, s-a încins cu ştergarul, a turnat apă în spălătoare şi apoi a început să spele picioarele ucenicilor săi. Prin aceasta Hristos s-a făcut pildă tuturor. Sfinţii Părinţi au rânduit ca să se rememoreze acest lucru în Joia Mare după rugăciunea amvonului, în cadrul Sfintei Liturghii. În cadrul acestei slujbe, mai mult de jumătate din obştea Mănăstirii Putna s-a împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos. La Sfânta Liturghie şi la rânduiala spălării picioarelor au participat peste 200 de credincioşi.

Slujiri arhiereşti de sărbătoarea Sfintelor Paşti

Credincioşii din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei pot participa şi în acest an de Învierea Domnului la slujbele oficiate de ierarhii locului la catedralele din cele patru eparhii. Ca şi anul trecut, preoţii vor avea posibilitatea să aducă Sfânta Lumină de la Ierusalim în parohiile lor.

Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, va săvârşi în noaptea de Înviere Sfânta Liturghie şi Vecernia din prima zi de Paşti la Catedrala mitropolitană din Iaşi. În a doua zi de Paşti, Înalt Preasfinţia Sa va oficia Sfânta Liturghie la Biserica "Sfântul Gheorghe" din Botoşani, iar marţi, 26 aprilie 2011, în a treia zi de Paşti va sluji la Biserica Precista 1 din Piatra Neamţ.

IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, va oficia Sfânta Liturghie în noaptea Învierii la Catedrala arhiepiscopală din Suceava. Tot aici va sluji şi Vecernia (a doua Înviere) de duminică, 24 aprilie. Luni, IPS Pimen va sluji în Catedrala "Învierea Domnului" din Fălticeni, iar în a treia zi de Paşti va săvârşi Sfânta Liturghie la Căminul de Bătrâni "Sf. Ioan cel Nou de la Suceava".

Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor, va săvârşi în noaptea de Înviere Sfânta Liturghie şi Vecernia din prima zi de Paşti la Catedrala episcopală din Huşi. În a doua zi de Paşti, Preasfinţia Sa va oficia Sfânta Liturghie la Biserica "Sfântul Ilie" din Bârlad, iar în a treia zi de Paşti, Episcopul Huşilor va sluji la Mănăstirea Dimitrie Cantemir din judeţul Vaslui.

PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, va săvârşi Sfânta Liturghie în noaptea de Înviere şi Vecernia (a doua Înviere) la Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Târgu Neamţ. În a doua zi de Paşti, PS Calinic Botoşăneanul va sluji în Biserica "Sfântul Gheorghe" din Piatra Neamţ.

PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, va săvârşi în noaptea de Înviere slujba Sfintei Liturghii şi Vecernia la Catedrala arhiepiscopală din Roman. Luni, PS Ioachim Băcăuanul va sluji la Biserica "Sfântul Gheorghe" din Moineşti, iar în a treia zi de Paşti va savârşi Sfânta Liturghie în parohia Iţcani, Protopopiatul Bacău.

Reamintim că Sfânta Lumină de la Ierusalim va ajunge mâine pe Aeroportul Salcea din Suceava. Aici, IPS Pimen o va împărţi doar preoţilor de la ora 20:00. După cum ne-a relatat arhim Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi, preoţii din parohiile Arhiepiscopiei Iaşilor vor putea lua Sfânta Lumină de la Catedrala mitropolitană din Iaşi începând cu ora 21:30.

Învierea la Iaşi, acum şapte decenii

Iată cum decurgea slujba Învierii Domnului la Catedrala mitropolitană din Iaşi în perioada de după al Doilea Război Mondial. În noaptea de Înviere, în catedrală se aflau autorităţile civile şi militare în mare ţinută. La ora 12:00 noaptea se făcea o tăcere unanimă. Interiorul era în întuneric. Mitropolitul ieşea din altar, cu lumânarea aprinsă, şi se adresa mulţimii: "Veniţi de luaţi lumină!". Treptat, treptat, interiorul sfântului lăcaş se lumina. Arhiereul ieşea apoi pe esplanada din faţa Catedralei, cobora treptele şi se îndrepta spre garda de onoare, care purta ţinuta specifică. Aceasta îi prezenta onorul, iar ierarhul se adresa ostaşilor spunându-le "Hristos a înviat!" de trei ori. Numai aceştia răspundeau "Adevărat a înviat!". Arhiereul se îndrepta apoi spre locul amenajat special unde oficia prima parte a slujbei Învierii. Soborul de preoţi, alături de mitropolit, intona de mai multe ori imnul "Hristos a înviat!". Apoi, corul, din amvonul de deasupra intrării în Mitropolie, şi fanfara intonau cântările specifice. În acelaşi timp, de pe cele şapte dealuri ale Iaşului se auzeau 21 de lovituri de tun. Ambianţa aceasta era măreaţă şi unică în acelaşi timp.

Alimente şi dulciuri pentru beneficiarii centrelor FSS

Fundaţia "Solidaritate şi Speranţă" (FSS) a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a sprijinit pentru perioada Sfintelor Paşti 150 de persoane care provin din medii defavorizate. Aceştia au primit în această săptămână pachete cu alimente de bază şi dulciuri, o parte din aceste alimente fiind donaţii ale unor sponsori care au ales să sprijine în acest fel pe cei de lângă ei, aflaţi în nevoie. Beneficiarii acestui ajutor sunt persoane care urmează un program de recuperare în cadrul Centrului de consiliere şi reabilitare a persoanelor cu dependenţe de alcool şi alte droguri "Sfântul Nicolae" al FSS, persoane vârstnice asistate în cadrul Centrului de Asistenţă socială şi îngrijire la domiciliu pentru vârstnici, precum şi copii care beneficiază de serviciile Centrului de zi "Sfânta Marina" (copii din familii defavorizate, copii cu risc de abandon şcolar). "Cu ajutorul lui Dumnezeu, am reuşit şi în acest an să fim alături de semenii noştri aflaţi în nevoie, în aceste zile în care fiecare familie şi fiecare persoană în parte se îngrijeşte de cele de trebuinţă pentru a întâmpina cum se cuvine marele praznic al Învierii Domnului. Pentru toţi aceştia, acest mic ajutor înseamnă foarte mult şi pentru acest fapt le mulţumim tuturor celor care ne-au fost alături", a declarat Antoaneta Negru, coordonatorul Centrului "Sfântul Nicolae".

Slujbe arhiereşti în două biserici ieşene

Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a oficiat miercuri seara slujba Deniei în Biserica “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” – Moara de Vânt, Protopopiatul Iaşi 2. Din soborul de preoţi a făcut parte şi pr. paroh Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2. După citirea Sfintei Evanghelii, IPS Părinte Mitropolit Teofan a adresat credincioşilor prezenţi un cuvânt de învăţătură în care a amintit de gestul de smerenie al Mântuitorului Hristos, care a spălat picioarele ucenicilor Săi şi de iubirea pe care Domnul Iisus a arătat-o trei ani şi şase luni faţă de ucenicii lui dar şi faţă de Iuda, cel care L-a vândut pe Mântuitorul. Ieri dimineaţă, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica “Sfântul Apostol Toma” din cartierul ieşean “Alexandru cel Bun”. Peste 100 de credincioşi de toate vârstele s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos în cadrul acestei slujbe. În predica de la finalul slujbei, IPS Teofan a explicat semnificaţiile Evangheliei şi Apostolului rânduite pentru Joia Mare. În acelaşi timp, Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi-a exprimat nădejdea înaintea lui Dumnezeu ca lumina Învierii să cuprindă pe preoţii slujitori şi enoriaşii parohiei “Sfântul Apostol Toma”. (stire)